EXCLUSIV Energia din alimente. Cum obținem glucoza de care organismul nostru are nevoie. Lygia Alexandrescu: Excluderea completă a zaharurilor nu e sănătoasă

Otrava din farfurie, o campanie DC Medical: Descoperă rolul esențial al glucozei în metabolismul nostru și cum alimentația noastră influențează nivelurile de zahăr din sânge, având un impact direct asupra...
Consumul de zahăr crește nivelul de energie proporțional cu cantitatea consumată, ceea ce duce la un nivel ridicat de zahăr și la o "cădere". Similar efectelor cofeinei, zahărul nu este un stimulent, ci este folosit ca și combustibil de către organism, nu ca stimulent. Consumul unor cantități mari de zahăr poate duce la o explozie de energie.
Cum obținem energie din consumul de alimente
Celulele somatice au nevoie de glucoză pentru energie, pe care organismul o absoarbe prin pancreas. Acest lucru crește nivelul de energie în tot corpul. Ficatul transformă excesul de glucoză în glicogen, care este stocat în mușchi și țesuturi. După stocarea timp de 12 ore a glicogenului, glucoza rămasă este transformată în grăsime.
Ce se întâmplă dacă alegi să îți iei energie din alimentele bogate în zahăr
Alimentele bogate în zahăr cresc nivelul zahărului din sânge și al insulinei, provocând o creștere temporară a energiei. Totuși, acestea sunt de scurtă durată și scad rapid, ducând la o cădere bruscă. Consumul de zahăr poate scădea vigilența și crește oboseala. Pentru a evita acest ciclu, alege surse de carbohidrați cu un conținut scăzut de zahăr și bogate în fibre și combină-le cu proteine sau grăsimi pentru un nivel stabil de zahăr din sânge și energie.
"Este foarte adevărat că nici excluderea completă a zaharurilor din dietă nu e cea mai sănătoasă și mai comodă metodă de a te menține suplu și sănătos, însă trebuie ținut cont și de faptul că aportul caloric adus de dulciuri se depune rapid sub formă de rezerve și astfel controlul greutății devine dificil”, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu.
„De aceea este recomandat ca acest aport caloric să fie adus de alimente bogate în nutrienți, substanțe fitochimice, fibre și vitamine vitale unei bune stări de sănătate", a explicat în continuare Lygia Alexandrescu.
Foto: Freepik @lookstudio
De unde obține organismul glucoză
Glucoza este un zahăr pe care organismul îl sintetizează din alimente în timpul metabolismului. Cel mai ușor este extrasă din carbohidrați, dar poate transforma și proteinele și grăsimile. Carbohidrații includ monosacaridele, dizaharidele, amidonul și celuloza.
Organismul obține glucoza din fructoză în 15 minute, în timp ce poate dura până la opt ore pentru a absorbi glucoza din grăsimi sau proteine. Fibrele sunt nedigerabile și nu furnizează energie, potrivit MedicalNewsToday.
Care sunt limitele nivelului zahăr din sânge
Nivelul scăzut de zahăr din sânge sau hipoglicemia este rar, dar poate duce la complicații grave pentru sănătate. Nivelul ridicat de zahăr din sânge, adesea cauzat de un consum ridicat de zahăr sau carbohidrați, poate provoca accidente vasculare cerebrale, boli de inimă, afecțiuni oculare și afecțiuni nervoase.
Este esențial să se mențină nivelul de zahăr din sânge într-un anumit interval pentru a preveni deficiențele sau efectele toxice. Nivelurile de glucoză din sânge sub 40 mg pe decilitru și peste 100 mg pe decilitru pot provoca probleme grave de sănătate sau chiar moartea.
Înțelegerea proceselor metabolice ale corpului și adoptarea unei diete echilibrate pot contribui semnificativ la prevenirea complicațiilor asociate nivelurilor neregulate de zahăr din sânge și la promovarea unei vieți sănătoase și active.
* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.