Epilepsia: cauze, simptome, diagnostic. RMN, testul care descoperă zona din creier care declanșează criza epileptică. Dijmărescu: Maximă acuratețe

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
epilepsia - Foto: Freepick @Rawf8.com
epilepsia - Foto: Freepick @Rawf8.com

Ce este epilepsia, care sunt cauzele și simptomele. Cum identifică imagistica prin rezonanță magnetică zona din creier care declanșează criza epileptică.

Epilepsia este o tulburare a sistemului nervos central în care activitatea cerebrală devine anormală, provocând crize sau perioade de comportament neobișnuit, senzații și, uneori, pierderea cunoștinței.

Oricine poate dezvolta epilepsie. Epilepsia afectează atât bărbații, cât și femeile de toate rasele, etniile și vârstele.

Simptomele convulsiilor pot varia foarte mult. Unele persoane cu epilepsie pur și simplu privesc în gol timp de câteva secunde în timpul unei crize, în timp ce altele își mișcă în mod repetat brațele sau picioarele. Faptul că aveți o singură criză nu înseamnă că aveți epilepsie. Cel puțin două crize fără un declanșator cunoscut care au loc la cel puțin 24 de ore distanță sunt în general necesare pentru un diagnostic de epilepsie.

Tratamentul cu medicamente sau, uneori, intervenția chirurgicală poate controla crizele pentru majoritatea persoanelor cu epilepsie. Unele persoane au nevoie de tratament pe tot parcursul vieții pentru a controla crizele, dar pentru alții, crizele dispar în cele din urmă. Unii copii cu epilepsie pot depăși afecțiunea odată cu vârsta.

Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR ne-a vorbit despre imagistica în epilepsie. În prezent, pacienții care suferă de epilepsie au un beneficiu printr-un diagnostic mai precis, folosind aceste tehnici. 

"În cazul pacienților cu epilepsie, la fel ca în cazul oricărui pacient cu o suspiciune sau patologie intracraniană și cerebrală, examinarea prin rezonanță magnetică reprezintă standardul de aur și metoda de maximă acuratețe pentru a evalua țesutul cerebral. În cazul pacienților cu epilepsie, trecând peste partea clinică care este examinată și investigată de medicul neurolog, completarea pentru a obține un diagnostic se face prin imagistică, prin imagistica prin rezonanță magnetică.

Deși în momentul de față, cele mai răspândite câmpuri sunt cele de 1,5 Tesla, majoritatea pacienților efectuează examinări care la un moment dat sunt neconcludente. În momentul de față, în protocolul de diagnostic sau investigarea unei epilepsii, pasul următor după un RMN de 1,5 Tesla este efectuarea unui RMN de 3 Tesla.

De ce acest lucru? Deoarece prin creșterea câmpului putem să obținem niște imagini de o calitate mai bună, o rezoluție mult mai bună și bineînțeles, posibilitatea de a diagnostica leziuni cu dimensiuni mult, mult mai mici", a declarat medicul Adrian Dijmărescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Practic, medicul spune că se caută în interiorul creierului o zonă de unde ar putea declanșa criza epileptică și se urmărește și se identifică focarul epileptic.

"De multe ori, poate prin rezonanță magnetică nu se descoperă și există o altă cauză, însă atunci când avem o suspiciune sau când un pacient se prezintă pentru a efectua o analiză în vederea completării diagnosticului de epilepsie, trebuie cunoscut faptul că există un protocol special. Anume, acest protocol special în plus față de o examinare convențională de rezonanță magnetică presupune efectuarea unor secvențe speciale, care trebuie puse în anumite poziții, cu o anumită înclinare, pentru că marea majoritate a leziunilor epileptice apar la nivelul lobului temporal și la nivelul hipocampului.

Aceste secvențe trebuie să fie înclinate în planul hipocampului și temporal pentru a obține o desfășurare a acestei structuri anatomice cât mai bună.

Un protocol complet presupune și administrarea de substanță de contrast.

Există secvențele clasice de difuzie sau posibilitate să efectuezi perfuzie care sporește posibilitatea unui diagnotic de precizie", a mai spus medicul.

Care e cauza epilepsiei și episoadelor epileptice

 

Prin înclinare, medicul se referă că: "în rezonanța magnetică avem posibilitatea ca planul în care obține imaginea să fie înclinat în diferite direcții. În cazul epilepsiei, pentru a obține niște imagini, se pun niște planuri oblice, nu perpendiculare pe anumite structuri anatomice. Asta ar fi particularitatea". 

"Examinarea prin rezonanță magnetică este efectuată pentru a descoperi dacă există un potențial focar epileptic. În cazul în care acest focar epileptic este descoperit, este necesară o caracterizare foarte bună a leziunii și caracterizarea anatomiei regionale a acestei leziuni, pentru că neurochirurgul să-și facă o idee dacă poate interveni sau nu la o asemenea leziune și dacă se poate interveni, cum și în ce fel", a mai spus medicul Adrian Dijmărescu.

Întrebat ce determină aceste leziuni, dacă sunt traumatisme sau cheaguri de sânge, medicul a spus că: "există așa numitele focare epileptice care apar ca și heterotipii la nivelul substanței cerebrale.

Există posibilitatea unor malformații la nivelul girației corticale. Cauzele sunt multiple. Nu în ultimul rând, există afecțiuni oncologice sau post-traumatice care să determine epilepsie ulterioara, fie prin invazie, fie prin compresie la nivelul creierului".

Epilepsia - simptome

Deoarece epilepsia este cauzată de o activitate anormală a creierului, crizele pot afecta orice proces pe care creierul dumneavoastră îl coordonează. Semnele și simptomele convulsiilor pot include:

- Confuzie temporară

- O privire fixă

- Rigiditate musculară

- Mișcări sacadate incontrolabile ale brațelor și picioarelor

- Pierderea cunoștinței sau a conștiinței

- Simptome psihologice, cum ar fi frica, anxietatea sau deja vu

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel