Eroare la vaccinare în Gorj: Bărbat vaccinat la rapel cu ser Moderna, în loc de Pfizer

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinare. Foto: Pixabay
Vaccinare. Foto: Pixabay

Eroare, marți, la un centru de vaccinare din Târgu Jiu, unde personalul medical pare să fi încurcat vaccinurile pe care le aveau disponibile și i-au administrat unui bărbat, la rapel ,în loc de Pfizer, vaccinul de la Moderna. 

Autoritățile au deschis acum o anchetă la un centru de vaccinare din Târgu Jiu după ce unui bărbat, în vârstă de 69 de ani, în loc să i se facă a doua doză – cea de rapel – cu vaccin de la Pfizer, i s-a făcut o doză de la Moderna. 

Sunt două mari probleme în acest caz: una că nu se știe dacă cele două vaccinuri pot fi combinate, și a doua că perioada dintre prima și a doua doză de vaccin diferă la Pfizer față de Moderna. Or, bărbatul de la Târgu Jiu a primit doza a doua după 21 de zile, nu la 28 de zile cu e schema Moderna. 

Din primele  informații, bărbatul, care venise la vaccinare după cum era programat, le-ar fi spus medicilor că ar fi la prima doză și ar fi intrat în încăperea în care se făceau imunizări cu vaccinul Moderna. Încurcătura ar fi fost cauzată și de faptul că nu s-ar fi verificat dacă bărbatul este la prima doză sau la rapel.

„Dimineață, pe la 11.00, s-a prezentat la centrul de vaccinare o familie. Au fost preluați de către medic, li s-a făcut triajul epidemiologic, după aceea li s-a completat acel chestionar și au fost îndrumați către punctele de vaccinare. Acolo soția a intrat în cabinetul pentru rapel Pfizer, iar soțul dânsei a intrat în cabinetul în care se facea prima doză de vaccin Moderna. Asistenta a spus că l-a întrebat dacă este la prima doză, iar dânsul i-a răspuns că da, i-a făcut doza de Moderna, iar ulterior, când i-au eliberat adeverința, au observat că dânsul trebuia să facă rapelul cu Pfizer”, a declarat, la Antena 3, Narcis Stoian, director DSP Gorj.

„Ce trebuie făcut din punct de vedere medical - pacientul respectiv trebuie, categoric, urmărit, și nu putem previziona ce anume ar putea să se întâmple ca și reacții, pentru că recomandarea fiind să se facă cu același vaccin, până în momentul de față nu există niște studii să arate că dacă rapelul se face cu un vaccin de la o altă firmă, atunci cam ce s-ar putea întâmpla”, a spus medicul Carmen Dorobăț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel