Ești alergică la soare? Cinci semne că reacțiile pielii tale nu sunt normale

Eczema, mâncărimea, eritemul, urticaria și erupțiile cutanate sunt cinci simptome anormale care pot indica o alergie la soare.

Alergia la soare se referă la diferite tipuri de patologii care afectează pielea și care sunt legate de hipersensibilitate, în care intervine sistemul imunitar. Adică nu soarele este cel care provoacă alergii, ci mai degrabă diferite reacții cutanate care au nevoie de expunerea la soare pentru a se dezvolta.

Acest tip de alergie poate apărea la oricine, deoarece nu este influențat de factori ereditari și nu este mai legat de persoanele care suferă de alte tipuri de alergii, după cum indică Societatea Spaniolă de Alergologie și Imunologie Clinică (SEAIC).

Fotodermatită: cauze și simptome

Printre patologiile care sunt considerate alergii la soare este inclusă fotodermatita sau fotosensibilitatea, care este cauzată, mai ales, de unele tipuri de medicamente, parfumuri sau creme solare. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene produc cel mai mult acest tip de reacție alergică legată de expunerea la soare. 

"Aceste leziuni pot dura zile și săptămâni, producând descuamarea zonei afectate.", explică dr. José Luis García Abujeta, de la Comitetul pentru alergii cutanate al Societății spaniole de alergologie.

La fel, antibioticele pot provoca această reacție alergică, în special la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. De asemenea, cremele solare pot provoca fotodermatită.

Unele tipuri de plante provoacă fitofotodermatită, adică o reacție care apare atunci când o anumită parte a corpului a fost în contact cu planta și, în plus, există expunere la soare. 

Cauzele și simptomele urticariei solare

Un alt semn, cunoscut sub numele de „alergie solară”, este urticaria solară, numită și erupție solară polimorfă. Este cauzată de un mecanism de hipersensibilitate imediată la un fotoalergen necunoscut. 

Simptomele acestei reacții alergice apar în câteva minute de la expunerea la soare și cele mai frecvente sunt: 

- Eritem

- Mâncărime

- Urticarie.

Dacă expunerea este foarte intensă, pot apărea și greață, cefalee, hipotensiune sau dificultăți de respirație.

Simptomele de pe piele pot dura câteva minute sau câteva ore, apoi dispar fără a lăsa urme pe piele. Dacă a fost o expunere puternică, persoana își poate pierde cunoștința din cauza simptomelor generale detaliate.

Erupție polimorfă 

Strâns legată de cea anterioară, erupția solară polimorfă este una dintre cele mai frecvente fotodermatite în rândul populației, deoarece afectează, în general, până la 15 sau 20% dintre oameni.

Această afecțiune se caracterizează printr-o erupție cutanată cu morfologie variată, care este localizată de obicei pe față, decolteu, antebrațe și partea din față a picioarelor.

Dermatita atopică

În cele din urmă, dermatita atopică poate fi agravată în lunile de vară din cauza clorului din piscine, spre exemplu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel