Fake news cu certificatele Covid. Andrei Baciu: Se pot genera din platformă oricând, nefiind condiționate de oră sau zi

Sonia Baciu |
Data publicării:
fake news cu certificatele covid. FOTO: Facebook @Andrei Baciu
fake news cu certificatele covid. FOTO: Facebook @Andrei Baciu

”Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat”, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

”FAKE NEWS: “Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00.”

Foarte foarte mulți dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile.

Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune.

Când spui că ”astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022.”, se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta.

Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, nefiind condiționate de oră sau zi.

Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certificat-covid.gov.ro de ieri până la această oră pentru a obține certificat nou, de teamă că nu își vor mai putea folosi certificatul.

În graficul de mai jos vedem impactul acestui fake news din ultimele zile.

1. -imagine fara descriere- (296339121_478557240936100_5901765033034610828_n_48067900.jpg)

FOTO: Facebook Andrei Baciu

În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment”, a scris Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pe contul său de Facebook.

De alfel, fostul șef al CNCAV a reamintit faptul că aceste certificatele au fost folosite în România până acum câteva luni, mai exact în martie, când s-a scos starea de alertă. ”În prezent certificatele COVID utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară. Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat”, și-a încheiat Baciu postarea de pe social media.

Certificatul COVID, prelungit cu încă un an. Este valabil până în 30 iunie 2023

Certificatul COVID a fost prelungit cu încă un an de zile. Parlamentul European şi statele membre au convenit să prelungească, până la 30 iunie 2023, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii.

Sunt state europene care nu mai solicită acest document la intrarea pe teritoriul lor.

”Extinderea regulamentului va asigura faptul că călătorii din UE, precum și cei din țări terțe conectate la sistem pot continua să utilizeze certificatul digital COVID al UE pentru a călători în interiorul Uniunii în statele membre în care sunt necesare aceste certificate de călătorie. Dacă situația sanitară permite acest lucru, regulamentul poate fi abrogat și mai devreme”, arată comunicatul de presă al Parlamentului European.

La sfârşitul anului 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19, care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Citește mai departe AICI.

Masca de protecție în spațiile închise, de la recomandare la motive de ironie. Medic: Ar trebui să vă gândiți puțin mai profund

Medicul Eduard Egri, specilist în medicină de familie, a postat un mesaj tranșat la adresa celor care găsesc subiect de ironie purtarea măștii de protecție, în contextul în care ne aflăm în valul șase al pandemiei și numărul cazurilor de infectare este în continuă creștere.

Deși purtarea măștii este la nivel de recomandare, potrivit ministrului Sănătății, sunt suficient de multe persoane care îi desconsideră pe cei care din diverse motive s-au pliat acestei recomandări.

”Am văzut zilele trecute o persoană tânără în supermarket purtând masca iar la un moment dat un grup format de trei tineri au început să se hlizească și să comenteze.

Înainte de a face acest lucru ar trebui să vă gândiți puțin mai profund, poate aceea tânără poate are un sugar mic acasă, poate să fie imunocompromisă sau în tratament chimioterapic pentru o afecțiune oncologică sau hematologică (cancer, leucemie), poate are pe cineva bolnav grav acasă sau poate să vrea să se protejeze pur și simplu, sunt nenumărate situații individuale, de la adevărate drame sau persoane care au devenit extrem de vulnerabile în timpurile în care trăim până la persoane care consideră, pe bună dreptate, că este mai bine așa”, a scris medicul Eduard Egri pe contul său de Facebook. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel