Masca de protecție în spațiile închise, de la recomandare la motive de ironie. Medic: Ar trebui să vă gândiți puțin mai profund

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
masca de protectie. FOTO: Pexels @Anna Shvets
masca de protectie. FOTO: Pexels @Anna Shvets

Masca de protecție este doar recomandată, însă numărul mare de cazuri îi determină pe oameni să o și poarte.

Medicul Eduard Egri, specilist în medicină de familie, a postat un mesaj tranșat la adresa celor care găsesc subiect de ironie purtarea măștii de protecție, în contextul în care ne aflăm în valul șase al pandemiei și numărul cazurilor de infectare este în continuă creștere.

Deși purtarea măștii este la nivel de recomandare, potrivit ministrului Sănătății, sunt suficient de multe persoane care îi desconsideră pe cei care din diverse motive s-au pliat acestei recomandări.

”Am văzut zilele trecute o persoană tânără în supermarket purtând masca iar la un moment dat un grup format de trei tineri au început să se hlizească și să comenteze.

Înainte de a face acest lucru ar trebui să vă gândiți puțin mai profund, poate aceea tânără poate are un sugar mic acasă, poate să fie imunocompromisă sau în tratament chimioterapic pentru o afecțiune oncologică sau hematologică (cancer, leucemie), poate are pe cineva bolnav grav acasă sau poate să vrea să se protejeze pur și simplu, sunt nenumărate situații individuale, de la adevărate drame sau persoane care au devenit extrem de vulnerabile în timpurile în care trăim până la persoane care consideră, pe bună dreptate, că este mai bine așa”, a scris medicul Eduard Egri pe contul său de Facebook.

Mai mult, acesta a ținut să precizeze că ”nu a existat vreodată să fie 552 copii internați în același timp de la o răceală banală, de ATI nici nu mai încape vorbă, de fapt nici un copil răcit nu ajunge internat decât în cazuri rare când se complică brusc lucrurile iar în aceste cazuri nemaifiind vorba de răceli banale”, potrivit raportării făcute de Ministerul Sănătății în urmă cu câteva zile.

La bilanțul de joi, 28 iulie, numărul minorilor internați a ajuns la 611, adică 16,47% din numărul persoanele spitalizate.

Masca, din nou obligatorie. Rafila anunță LOCURILE în care trebuie să o purtăm

Covid, ce va URMA. Rafila, APEL: Aplicăm scenariul din valul anterior. Doza PATRU de vaccin anti-COVID, făcută împreună cu anti-gripalul

Cum numărul de cazuri de infectare cu Covid este în continuă creștere este deja adus în discuție dacă putem să ne gândim la valul șase al pandemiei. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022”, la ce trebuie să ne așteptăm în perioada imediat următoare.

”Putem vorbi de valul șase, deocamdată suntem în cursul verii, până la toamnă mai avem vreo două luni, cel puțin din punct de vedere calendaristic, deci este clar că în această perioadă trebuie să fim pregătiți să putem să răspundem provocările acestui val șase, generat de tulpini mai transmisibile.

Din fericire nu sunt mai patogene, în sensul că formele de boală pe care le produc sunt mai în general ușoare și am ajuns deja, în România, la 25.000 de cazuri pe săptămână, estimăm că va exista în continuare creștere, probabil până spre jumătatea lunii august, iar acest lucru trebuie să meargă în paralel cu un sistem de sănătate pregătit, mai ales în zona sa ambulatorie, să preia pacienții cu forme ușoare sau medii care au nevoie de tratament, de evaluare și tratament, aplicăm același scenariu din valul anterior care a permis menținerea spitalelor funcționale, nu a supraaglomerat spitalele nici din punctul de vedere al pacienților Covid și pe de altă parte a permis accesul pacienților cu alte patologii la asistență medicală.

Cam asta ar trebui să fie filozofia, am redeschis centrele de evaluare și de tratament, centrele ambulatorii, mărind capacitatea de testare și fac un apel la toate persoanele care au simptome, să se testeze, fie la medicul de familie, fie într-o farmacie din program, fie în centrele acestea de recoltare a probelor, care există în București, fie la Ambulanță, pentru că și Ambulanța este un sprijin de nădejde în gestionarea acestei pandemii și a făcut-o cu mult efort, și aș zice și cu succes, mai ales în valul al cincilea”,  a declarat Alexandru Rafila.

 Doza patru de vaccin sau presiune pe sistemele sanitare

Cât privește o vaccinare dublă, atât anti-Covid, cât și anti-gripal, ministrul Rafila susține că nu este exclus un astfel de scenariu.

”Nu este exclus, chiar există recomandări ale Centrului European de Control al Bolilor pentru o eventuală administrare în acest sens a unei doze suplimentare, de obicei a patra, a unui vaccin care va fi customizat, adică va fi adaptat tulpinii circulante să se facă la persoanele vârstnice, persoanele cu afecțiuni cronice, să se facă împreună cu vaccinul gripal. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel