FASMR, despre modificările la Rezidențiat: Implementarea lor va fi esențială

Dana Lascu |
Data publicării:
Medic
Medic

După ce ieri s-a anunțat că în programul de rezidențiat intră și spitale județene, militare și private, reprezentanții Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) spun că trebuie gândită bine implementarea noii ordonanțe.

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) își manifestă sprijinul față de măsurile propuse de Ministerul Sănătății referitoare la instruirea medicilor rezidenți, prin oferirea posibilității de a desfășura stagii de practică și în spitale județene, militare și private acreditate.

În momentul de față, rezidenții se pot forma doar în spitalele din centrele universitare medicale. Supraaglomerarea acestor spitale cu medici rezidenți, în timp ce alte spitale suferă de un deficit, este o problemă reală a sistemului de sănătate. Este evident nevoie de o reformă a rezidențiatului ce va permite tinerilor să lucreze și să studieze atât în provincie, cât și în spitale private. În felul acesta, rezidențiatul va putea găzdui un număr mai mare de medici, numărul de pacienți la care tinerii doctori au acces va crește, iar tehnologia la care aceștia sunt expuși îi va ajuta să se dezvolte profesional, totul contribuind la o mai bună funcționare a sistemului și a formării tinerilor medici, spre beneficiul pacienților.

Modernizarea rezidențiatului, o necesitate

Deși considerăm măsurile propuse benefice și necesare, optimizarea parteneriatelor public-privat din domeniul de sănătate trebuie realizată cu mare atenție. Sănătatea pacientului trebuie sa fie pe primul loc, urmată de calitatea actului educațional al tinerilor medici, de aceea modul de implementare este esențial, pentru că sănătatea și educația nu sunt un business.

FASMR susține inițiativa Ministerului Sănătății de a moderniza rezidențiatul, devenind un partener de implementare. În perioada imediat următoare, se va constitui un grup de lucru în cadrul Ministerului Sănătății la care vor participa în permanență reprezentanți mandatați ai studenților și rezidenților, pentru a ajunge la un rezultat cât mai bun în urma acestei măsuri. Scopul este stabilizarea unui sistem de sănătate cât mai performant pentru un viitor profesional de calitate al tinerilor medici, se arată într-un comunicat.

„O reformă a rezidențiatului este necesară și ne bucură faptul că eforturile din ultima perioadă ale studenților și tinerilor medici au fost ascultate. Sperăm ca această măsură să realizeze, în mod real, o lărgire a oportunităților de pregătire pentru tinerii medici și să faciliteze o colaborare productivă între universitățile publice și spitalele private. Deși spitalele private au fost foarte mult în atenția media, este important să nu neglijăm importanța posibilității desfășurării de stagii în spitalele județene, măsură care ar putea rezolva o problemă gravă de personal din sistemul de sănătate", a spus Teodor Cristian Blidaru, președinte FASMR.

„Rezidențiatul în România a fost prea mult timp un subiect tabu. Actuala metodologie nu face față noilor medici și cerințelor de pe piața muncii. Este un sistem peticit în care trebuie adusă o nouă abordare. Credem că deschiderea perspectivelor rezidențiatului nu poate decât să bucure orice tânăr student medicinist sau medic, însă implementarea va fi esențială. Lucrurile trebuie făcute etic, responsabil și sustenabil de la început pentru că nimeni nu vrea să ne întoarcem la pus petice și rezolvări de ultim moment", a arătat și Alexandru Sîrbu, vicepreședinte FASMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel