FDA a aprobat Lebrikizumab pentru dermatita atopică

Monika Baciu |
Data publicării:
dermatita atopica - FOTO: Freepik@kwangmoop
dermatita atopica - FOTO: Freepik@kwangmoop

Acest tratament pentru piele are efecte majore.

Vezi și: 5 alimente interzise în timpul menstruației. Greșelile care îți agravează menstruația

FDA a aprobat Lebrikizumab pentru dermatita atopică moderată spre severă. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat lebrikizumab, un inhibitor interleukinei (IL)-13, pentru tratarea dermatitei atopice (AD) moderate spre severe.

Comercializat sub numele de Ebglyss, lebrikizumab este destinat adulților și copiilor cu vârsta de 12 ani și peste, care nu au obținut un control adecvat al AD cu ajutorul terapiilor topice prescrise.

Dozaj și administrare

Tratamentul cu lebrikizumab începe cu două injecții de 250 mg (un total de 500 mg) administrate la început și din nou în săptămâna a doua. Ulterior, se administrează o doză de 250 mg la fiecare două săptămâni până la săptămâna 16 sau până când se observă un răspuns clinic. Pentru gestionarea pe termen lung, pacienții pot continua cu o injecție lunară (250 mg la fiecare patru săptămâni).

Copiii cu vârsta între 12 și 17 ani trebuie să aibă o greutate de cel puțin 40 kg pentru a fi eligibili pentru tratament, potrivit Medscape.

Vezi și: XEC, noua variantă COVID. Se răspândește rapid

Rezultatele studiilor clinice

Aprobarea FDA s-a bazat pe date din studiile ADvocate 1, ADvocate 2 și ADhere, care au implicat peste 1.000 de participanți. Studiile au măsurat procentul de pacienți care au obținut piele curată sau aproape curată, definită de un scor Investigator Global Assessment (IGA) de 0 sau 1. La 16 săptămâni, 38% dintre cei care au primit lebrikizumab au atins acest rezultat comparativ cu 12% în grupul placebo.

În plus, 10% dintre pacienți au observat o piele curată sau aproape curată încă de la săptămâna 4. Dintre cei care au răspuns la tratament la săptămâna 16, 77% au menținut aceste rezultate timp de un an cu doze de întreținere lunare.

Pe lângă îmbunătățirea aspectului pielii, 43% dintre pacienții tratați cu lebrikizumab au raportat o reducere semnificativă a mâncărimii la 16 săptămâni, comparativ cu 12% dintre cei din grupul placebo.

Dermatita atopică - FOTO: Freepik@asraful6114

Efecte secundare comune

Deși lebrikizumab a arătat rezultate promițătoare în studiile clinice, au fost observate și efecte secundare. Cele mai frecvente includ inflamația ochilor și a pleoapelor, cum ar fi roșeață, umflături și mâncărime, reacții la locul injectării și un risc crescut de herpes zoster (zona zoster).

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai hipertensiune. Prof. Dr. Eduard Apetrei: A rămas tot 140 cu 90

Aprobări globale

Lebrikizumab a fost aprobat pentru prima dată în Europa de către Comisia Europeană în 2023, urmat de Japonia în ianuarie 2024. Odată cu aprobarea FDA, medicamentul este acum disponibil și pentru pacienții eligibili din SUA, oferind o nouă opțiune terapeutică pentru cei care se confruntă cu dermatita atopică moderată spre severă.

Aprobarea lebrikizumab reprezintă un progres important în tratamentul dermatitei atopice, în special pentru cei care nu au găsit ameliorare cu terapiile topice existente. Cu abordarea sa țintită și dovezi clinice care susțin rezultate durabile, acest medicament ar putea îmbunătăți calitatea vieții multor persoane care trăiesc cu această afecțiune cronică a pielii.

Dermatita atopică, ce este

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin inflamație, mâncărime intensă și uscăciune. Face parte dintr-un grup de boli alergice, precum astmul și febra fânului, și apare frecvent la persoanele cu un istoric familial de aceste afecțiuni. Este adesea întâlnită la copii, dar poate persista și la vârsta adultă, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Simptomele includ:

- Piele uscată, iritată și inflamată

- Mâncărime intensă, care poate duce la zgârieturi și leziuni ale pielii

- Pete roșii sau cu cruste, mai ales pe mâini, picioare, gât, încheieturi, și față.

Factorii declanșatori pot fi:

- Alergeni, cum ar fi polenul, praful, sau alimentele

- Pielea uscată din cauza temperaturilor extreme sau a umidității scăzute

- Stresul sau schimbările emoționale

- Detergenți, săpunuri și alte substanțe iritante.

Tratamentul dermatitei atopice implică de obicei hidratarea intensivă a pielii, utilizarea de creme cu corticosteroizi sau alte medicamente pentru reducerea inflamației, și evitarea factorilor declanșatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel