Femeile cu apnee de somn, risc mai mare de cancer

Dana Lascu |
Data publicării:
Somnul
Somnul

Un nou studiu arată că femeile cu apnee severă de somn prezintă un risc crescut de a face cancer. Nu este demonstrată nicio relație de cauzalitate, dar legătura dintre hipoxia nocturnă la femei și riscul mai ridicat de cancer este însă clară. Este vorba mai ales cu un  anume tip de cancer, unul dintre cele mai periculoase. 

Femeile care au apnee severă de somn au un risc crescut de a face cancer arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Gothenburg și publicat în European Respiratory Journal.

„Este rezonabil să presupunem că apneea de somn este un factor de risc pentru cancer sau că ambele condiții au factori de risc comuni, cum ar fi excesul de greutate. Pe de altă parte, este mai puțin probabil ca, spre exemplu, cancerul să conducă la apnee în somn", notează Ludger Grote, profesor adjunct și medic-șef specializat în medicina somnului și unul dintre autorii noului studiu.

Studiul se bazează pe analize ale datelor de registru, colectate în baza de date europeană ESADA, de la un număr de aproximativ 20.000 de pacienți adulți cu apnee obstructivă de somn (OSA). Aproximativ 2% dintre ei au avut și un diagnostic de cancer.

Așa cum era de așteptat, vârsta înaintată a fost asociată cu un risc crescut de cancer, dar ajustarea datelor pentru vârstă, sex, indice de masă corporală (IMC), fumat și consumul de alcool a arătat totuși o posibilă legătură între hipoxia intermitentă noaptea și prevalența crescută a cancerului. Conexiunea se aplică mai ales la femei și era mai slabă la bărbați.

Risc de două-trei ori mai mare de cancer

„Rezultatele noastre indică un risc de cancer, care este crescut de două-trei ori în rândul femeilor cu apnee pronunțată de somn. Este imposibil să spunem sigur care sunt cauzele asocierii dintre apneea de somn și cancer, dar indicația înseamnă că trebuie să o studiem mai în profunzime", spune Grote.

Ludger Grote este profesor adjunct de medicină pulmonară, specializat în medicina somnului, la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg. El este, de asemenea, un consultant senior și medic-șef la Departamentul de Medicină a Somnului de la Spitalul Universitar Sahlgrenska.

„Afecțiunea apnee de somn este bine cunoscută publicului larg și este asociată cu sforăitul, oboseala din timpul zilei și riscul crescut de boli cardiovasculare, în special la bărbați. Cercetările noastre deschid calea pentru o nouă viziune - că apneea de somn poate fi conectată cu un risc crescut de cancer, în special la femei", spune Grote.

Studiile anterioare au arătat că, mai des decât altele, persoanele cu apnee în somn au un diagnostic de cancer în istoricul lor medical. Cercetările în acest domeniu se extind, în timp ce aspectele de gen au fost aproape neexplorate.

„Mai presus de toate, accentul a fost pus pe legătura cu o singură formă de cancer: melanomul malign. Cancerul sânului sau al uterului poate deveni acum o zonă nouă. Poate exista un efect combinat al hormonilor sexuali feminini și activarea stresului, indusă de hipoxia nocturnă din apneea de somn, care poate declanșa dezvoltarea cancerului sau o slăbire a sistemului imunitar al organismului", a ai arătat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel