Fertilitate masculină, un nou tip de a testa cât de vivaci sunt spermatozoizii

Dana Lascu |
Data publicării:
Fertilitate masculina
Fertilitate masculina

Fertilitate masculină, un nou dispozitiv-test arată cât de capabili sunt spermatozoizii să urmeze calea până la ovul.

Testele actuale pentru fertilitate masculină includ măsurarea concentrației și motilității spermatozoizilor. Cu toate acestea, alte caracteristici ale spermatozoizilor, cum ar fi capacitatea lor de a se ține pe „urma" chimică lăsată de ovul, pot influența probabilitatea fertilizării. Cercetătorii au dezvoltat un cip microfluidic rapid și convenabil pentru a evalua acest răspuns chimiotactic al spermatozoizilor, care ar putea ajuta la o imagine mai completă a fertilității unui bărbat. Studiul în cauză a fost publicat în Analytical Chemistry.

Spermatozoizii folosesc chimiotaxia, adică atracția sau repulsia pe care o au anumite organisme pentru diferite substanțe chimice, pentru a-și ghida „călătoria" prin tubul uterin spre avul. Progesteronul este prezent la concentrații mari în fluidul care înconjoară ovulul, iar studiile anterioare au indicat că hormonul poate atrage și activa spermatozoizii unor specii de mamifere.

Oamenii de știință au folosit dispozitive microfluidice - cipuri din plastic sau hidrogel cu canale minuscule prin care curg lichidele într-o manieră extrem de controlată - pentru a studia chimiotaxia spermatozoizilor. Dar dispozitivele au avut diverse limitări, cum ar fi necesitatea pompelor pentru a conduce fluxul de lichid, care ar putea afecta motilitatea spermatozoizilor.

De aceea, cercetătorii Loes Segerink, Johanna Berendsen și colegii lor au vrut să dezvolte un dispozitiv microfluidic îmbunătățit, fără pompă, care să poată identifica rapid mici diferențe în comportamentul chimiotactic al spermei.

Cercetătorii au proiectat un cip microfluidic cu dimensiunea unui timbru poștal. Cipul, pe care l-au realizat cu un material de agaroză (polizaharid extras de regulă din alge roșii) / gelatină, conținea diferite canale și camere laterale.

Cercetătorii au creat un gradient de concentrație de progesteron în dispozitivul, de la stânga la dreapta, și au observat că mai mulți spermatozoizi se adunau pe partea dreapta a dispozitivului, care aveau un progesteron ridicat, decât pe cea stângă (cu progesteron scăzut), ceea ce arată mișcare chimiotactică.

Pe lângă testarea fertilității, dispozitivul ar putea fi folosit pentru a investiga și alte substanțe care ar putea contribui la mecanismul de ghidare a spermatozoizilor, spun cercetătorii.

Studiul îl găsiți și AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel