Fibroza cutanată asociată radioterapiei la pacienții cu cancer, redusă

Dana Lascu |
Data publicării:
După radioterapie, anumite porțiuni de țesut normal se îngroașă progresiv cauzând durere și disfuncții
După radioterapie, anumite porțiuni de țesut normal se îngroașă progresiv cauzând durere și disfuncții

O echipă clinico-științifică specializată în cancerul capului și al gâtului a identificat o modalitate de a manipula metabolismul pentru a stopa fibroza pielii - un efect secundar comun al radioterapiei, care afectează calitatea vieții supraviețuitorilor de cancer.

Rezultatele studiului din laboratorul cercetătorlui principal Dr. Fei-Fei Liu, șeful la Departamentul de Radioterapie Oncologică, Centrul de Cancer Printesa Margareta, din Rețeaua Universitară de Sănătate (University Health Network), sunt publicate online, astăzi, în revista Nature Metabolism. Dr. Liu este, de asemenea, profesor și președinte, al Departamentul de Radiologie Oncologie, Universitatea din Toronto și deține catedra „Dr. Mariano Elia" în Oncologia Capului și Gâtului.

Țesutul se îngroașă progresiv cauzând durere și disfuncții

Primul autor, Dr. Xiao Zhao, rezident în chirurgia capului și gâtului, care a terminat studiile de doctorat cu Dr. Liu, spune că echipa de cercetare a dorit să găsească o modalitate de reducere a fibrozei induse de radiații, o condiție în care țesutul normal se îngroașă progresiv cauzând durere și disfuncții. Problema fundamentală este acumularea excesivă a matricei extracelulare, o structură de susținere pentru toate țesuturile. În prezent, nu există un tratament eficient pentru a reduce această acumulare.

Rezultatele din țesuturile umane cu fibroză indusă de radiații și din experimente de laborator preclinice au condus echipa să se focalizele pe procesele metabolice care declanșează și perpetuează fibroza.

Manipulare metabolică

Dr. Zhao spune: „Am fost surprinși să vedem că anomaliile metabolice au fost predominante și în mod constant găsite la pacienții cu fibroză cutanată, chiar la mai mulți ani după radioterapia inițială. Întrebarea pe care ne-am pus-o a fost: Putem manipula metabolismul pentru a reduce fibroza?"

Echipa a studiat modul în care reglementarea metabolismului poate schimba comportamentul celular și poate altera acumularea și degradarea matricei extracelulare.

Prin descoperirea acestui model metabolic al reglării matricei extracelulare, echipa a identificat, de asemenea, mai mulți compuși metabolici ai medicamentelor și tehnici potențiale de terapie celulară, care au fost testate cu succes în modele preclinice de fibroză. Aceste strategii terapeutice centrate pe metabolism vor fi analizate în următoarea etapă de cercetare.

Analizăm fibroza din această nouă perspectivă, deschizând astfel ușa controlului metabolic ca o modalitate de a trata acest efect secundar al radiațiilor", spune dr. Zhao, într-un material dat publicității de University Health Network.

Studiul , integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel