Fierul, ce boli poți face din cauza deficienței: simptomele pe care nu le-ai fi bănuit

Angela Sabău |
Data publicării:
Deficiența de fier
Deficiența de fier

Lipsa fierului din organism poate duce la stări de slăbiciune, anemiei și alte neplăceri. Iată care sunt simptomele care trădează deficiența de fier și cum o poți remedia.

Puteți obține cu ușurință suficient fier, acest mineral cheie pentru sănătate.

Cu zeci de ani în urmă, publicitatea pentru suplimentul lichid de vitamine și minerale Geritol a avertizat împotriva „sângelui sărac și fierbinte”. Este o referire la faptul că celulele roșii din sânge au nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, molecula care prinde oxigenul și îl transportă în tot corpul.

Dacă vă simțiți obosit, este puțin probabil ca motivul să fie lipsa de fier. Pe de altă parte, dacă depozitele dvs. de fier sunt scăzute, cu siguranță ați dori să știți despre asta.

„Dacă puneți un diagnostic de deficit de fier la bărbați, chiar trebuie să faceți un examen amănunțit, deoarece ar putea fi semnul a ceva mai grav”, spune dr. Reed E. Drews, profesor asociat de medicină la Beth Israel, afiliată la Harvard. -Deaconess Medical Center.

Principalul lucru pe care medicul dumneavoastră va dori să îl verifice este o sângerare ascunsă.

În mod normal, o dietă bună, hrănitoare, ar trebui să acopere necesarul de fier. Dar, dacă dieta nu este bună, lipsa fierului poate crea mai multe probleme:

Fierul și anemia

Anemia înseamnă că nu aveți suficiente globule roșii sau hemoglobină pentru a fi sănătos. Se poate întâmpla deoarece corpul nu are suficient aport de fier, o afecțiune numită anemie cu deficit de fier. Anemia cu deficit de fier afectează probabil 1% până la 2% din toți adulții americani.

Analizele de sânge pot verifica anemia. Un test separat, care măsoară o proteină din sânge numită feritină, verifică depozitele de fier ale corpului. Feritina se fixează pe fier și o depozitează în ficat, splină și măduvă osoasă. Când corpul trebuie să se bazeze pe rezerva sa de fier, acesta iese din depozitul de feritină.

Depozitele scăzute de fier pot duce la anemie, precum și la alte probleme de sănătate, deoarece fierul are un rol mai larg. „Fiecare celulă din corp are nevoie de fier”, spune dr. Drews. "Chiar dacă hemoglobina poate fi la un nivel suficient pentru a furniza oxigen în țesuturi, aveți nevoie de fier pentru alte lucruri - de exemplu, în mușchii și celulele creierului".

Dacă sunteți epuizat, luarea unui supliment de fier vă poate reface rezervele de fier și este posibil să inversați anemia sau alte probleme. Suplimentele de fier pot declanșa disconfort gastro-intestinal și constipație, deci poate fi necesar să le luați în doze crescânde, treptat.

Carnea conține cea mai ușor absorbită formă de fier, numită fier hem.

Surse bune de fier

Bărbații adulți trebuie să ia în medie 8 miligrame de fier în fiecare zi din alimente. Iată de unde să îl obțineți:

Alimentele fortificate artificial, cum ar fi cerealele și cerealele pentru micul dejun, ajută la îndeplinirea cerințelor zilnice de fier.

Alimentele de origine animală conțin fier hemic, forma pe care corpul o absoarbe cel mai ușor. Sursele includ carnea de vită sau vițel, pui, ouă, ficat, șuncă, porc, somon roșu și sardine.

Multe alimente vegetale sunt, de asemenea, surse bune de fier. Acestea includ sfeclă, păpădie și muștar; varza, prazul, spanacul și bietul elvețian; fasole, linte și mazăre; și nuci, semințe și cereale integrale.

Fierul și îmbătrânirea

Deși anemia cu deficit de fier este mai puțin frecventă în populația generală, ea devine mai răspândită odată cu îmbătrânirea. Într-un amplu sondaj național de sănătate, aproximativ 10% dintre bărbații și femeile americane de peste 65 de ani au avut anemie. Cauzele posibile includ sângerări ascunse de ulcer sau o mucoasă inflamată a stomacului (gastrită), boli inflamatorii intestinale și cancer de colon. „Cu excepția cazului în care sunteți un donator frecvent de sânge, deficiența de fier la bărbați este de obicei asociată cu un fel de problemă medicală”, spune dr. Drews.

Dacă sângerarea internă este cauza principală, este important să o descopeeriți și să o opriți. Procesul ar putea include endoscopie superioară pentru a verifica sângerarea stomacului sau o colonoscopie pentru a exclude cancerul de colon sau alte posibile cauze ale pierderii de sânge. Scaunele întunecate sau gudronate sunt un semn al sângerării gastro-intestinale. Uneori „scurgerea” nu este identificată niciodată și poate să se oprească singură.

Fierul în dieta ta

USDA recomandă bărbaților adulți să consume 8 miligrame de fier pe zi în dieta zilnică. Carnea roșie, peștele și păsările de curte conțin cea mai ușor formă de fier dietetic, numită fier hemic. Gălbenușurile de ou conțin, de asemenea, niște fier hem. Oamenii care mănâncă puțină carne sau deloc trebuie să ia mai mult fier din cereale integrale, legume cu frunze verzi și alte alimente vegetale bogate în fier.

Corpul nu absoarbe de fapt fierul din plante la fel de ușor ca din carne. Prin urmare, trebuie să compensați asta. Vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul din alimente, deși nu este necesar să luați un supliment de vitamina C.

Dacă nu crezi că primești suficient fier sau te simți obosit și presupui că este „sângele tău obosit”, s-ar putea să fii tentat să pui un supliment de fier ca asigurare. Dar atenție, deoarece excesul de fier se poate acumula la niveluri toxice. Deci, nu luați un supliment de fier doar din capriciu; luați-l numai dacă medicul dumneavoastră vă spune că trebuie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel