Folfirinox, tratamentul care crește cu 5 ani viața pacientului cu cancer de pancreas. Adina Croitoru și Irinel Popescu: Mi se pare foarte încurajator

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Folfirinox - FOTO: Freepik @stokkurs
Folfirinox - FOTO: Freepik @stokkurs

Prof. dr. Adina Croitoru, medic primar oncologie medicală, ne-a vorbit despre tratamentul de conversie și rezultatele pe care acesta îl are asupra pacienților cu cancer de pancreas.

”Există o tendință a oncologiei moderne, aceea de a începe cu chimioterapia chiar și în cazurile rezecabile”, afirmă prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DCMedical.

”În ce măsură ghidurile în oncologia digestivă s-au modificat la cancerul de pancreas și în ce măsură există criterii după care un cancer inițial rezecabil ar putea să înceapă cu chimioterapie și după aceea să ajungă la chirurg?”, a fost întrebată invitata emisiunii de astăzi, prof. dr. Adina Croitoru, medic primar oncologie medicală, de la Institutul Clinic Fundeni și Universitatea Titu Maiorescu.

Cum se realizează tratamentul de conversie. Radioterapia, rezultate spectaculoase

Astfel, medicul a explicat care sunt pașii pentru a face un tratament de conversie. ”Chimioterapia, de care spuneam anterior, și dacă avem posibilitatea de a face analiza moleculară la acești pacienți, și pentru a determina mutația BRACA, sigur că rezultatele ar fi mult mai bune.

În afara de tratamentul de conversie asociem și radioterapia, care în ultimul timp și-a dovedit eficiența în creșterea supraviețuirii acestor pacienți.

Acolo unde nu am reușit să transformăm în boală rezecabilă, o boală locală avansată, radioterapia reușește să țină pe loc o tumoră de acest gen.

Sunt o serie de complicații și ale radioterapiei, dat fiind faptul că este o tumoră aflată într-un loc înconjurat de o serie de organe ale căror radioterapie asupra lor se asociază cu efecte adverse precum: gastrite, ulcere, enterite și necesită întotdeauna un control foarte bun”, a declarat prof. dr. Adina Croitoru, medic primar oncologie medicală, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Totodată, mai spune medicul, ”sunt o serie de modificări ale schemelor de radioterapie care în momentul de față permit administrarea unei doze mari într-un câmp bine definit de către fizicieni și care pot să evite aceste efecte adverse”.

Ani de discuții privind chimioterapia înainte sau după operație

”Discuțiile pentru acest subiect încă nu s-au terminat, au început de aproape doi ani de zile, de când chimioterapia neo-adjuvantă și-a dovedit clar eficiența în tumorile borderline, dar în tumorile operabile se preferă intervenția chirurgicală. Sigur, se discută că această chimioterapie ar putea să ne arate modalitatea de evoluție a unei tumori.

O tumoră care în timpul chimioterapiei pre-operatorie ar face metastaze sau ar evolua local, ar fi o tumoră agresivă care nu ar trebuie operată de la început. Dar, în același timp, se discută despre pierderea momentului operator pentru anumiți pacienți care sunt operabili de la început.

Sigur, că poate, în momentul acesta, tot acele analize moleculare a diverselor gene implicate în evoluția locală sau în evoluția la distanță a metastazelor, ar putea să ne spună ce pacienți pot beneficia de la început de tratament chirurgical sau de tratament sistemic. Încă lucrurile nu sunt definite, dar în momentul de față, ghidurile recomandă pentru pacienții cu boală operabilă intervenția chirurgicală Dumbbell", a mai spus Adina Croitoru.

Folfirinox, tratamentul care crește cu 5 ani viața pacientului cu cancer de pancreas

 

"La pacienții rezecabili, studiul cu adjuvanța cu Folfirinox vorbește de o supraviețuire la 5 ani, ceea ce mi se pare foarte important la un cancer de pancreas, la care știm cu toții cum stau lucrurile”, a explicat medicul, în contextul în care la pacienții metastazici supraviețuirea este de 1,5 ani, după tratamentul clasic, respectiv de 2,5 ani în cazul pacienților cu terapie-țintă", a completat Adina Croitoru, fiind întrebată despre speranța de viață în cazul pacienților cu tumori rezecabile.

"Da, asta mi se pare foarte încurajator. Dacă la cancerul de pancreas am ajuns deja să vorbim de supraviețuirea la 5 ani, înseamnă ca s-au făcut progrese", a completat Irinel Popescu.

Folfirinox este o combinație de medicamente, care include:

FOL - acid folinic (numit și leucovorin, folinat de calciu sau FA).
F - fluorouracil (numit și 5FU)
Irin - irinotecan
Ox - oxaliplatin

Este un tratament pentru cancerul pancreatic avansat.

Cum acționează Folfirinox? Aceste medicamente împotriva cancerului distrug celulele care se divid rapid, cum ar fi celulele canceroase.

Cum se administrează Folfirinox? Vi se administrează toate medicamentele sub formă de perfuzie în sânge (intravenos).

Este posibil să vi se administreze tratamentul printr-un tub lung de plastic care intră într-o venă mare din piept. Tubul rămâne la locul lui pe tot parcursul tratamentului.

În ceea ce privește efectele secundare, frecvența și gravitatea acestora pot varia de la o persoană la alta. De asemenea, acestea depind de celelalte tratamente pe care le urmați. De exemplu, efectele secundare ar putea fi mai grave dacă vi se administrează și alte medicamente sau radioterapie, potrivit Cancer Research UK.

Aceste reacții adverse apar la mai mult de 10 din 100 de persoane (mai mult de 10%). Este posibil să aveți unul sau mai multe dintre ele. Acestea includ:

- Risc de infecție

- Disfuncție respiratorie 

- Vânătăi și sângerări

- Oboseală

- Reacție alergică

- Senzația sau starea de rău

- Pierderea poftei de mâncare

- Sindromul colinergic acut

- Diaree

- Pierderea părului

- Durere de cap

- Răni și ulcerații bucale 

- Modificări ale ficatului

- Constipație

Cancerul de pancreas, "tumora cu pronosticul cel mai nefavorabil dintre toate cancerele". Terapia care-l poate TRATA. Croitoru: Aduce maximum de supraviețuire

Ce sunt tumorile borderline?

O tumoare borderline, de graniță, este o tumoră cu potențial malign scăzut (LMP).

Aceasta este un grup distinct, dar eterogen de tumori definite prin histopatologie ca o proliferare epitelială atipică fără invazie stromală.

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel