Folosirea dispozitivelor electronice afectează sănătatea mintală. Ce îți fac TV-urile și caculatoarele. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Timpul petrecut în fața televizorului grăbește apariția unor afecțiuni
Timpul petrecut în fața televizorului grăbește apariția unor afecțiuni

Folosirea excesivă a dispozitivelor electronice își pune amprenta pe sănătatea mintală. Cu cât te uiți mai mult la TV sau stai mai mult la calculator, ca să muncești sau ca să te joci, cu atât vei avea mai multe simptome de depresie și anxietate, vei consuma mai mult alcool și vei fuma mai mult, arată un nou studiu. 

Sănătatea mintală poate fi afectată de timpul petrecut la TV sau la calculator. Într-un studiu publicat în jurnalul Addiction Biology (link direct studiu), cercetătorii au descoperit asocieri semnificative între utilizarea dispozitivelor electronice și semnele de depresie și anxietate, precum și fumatul și consumul de alcool. Ei au descoperit, de asemenea, anumite variante genetice care au fost legate de aceste trăsături.

„Odată cu utilizarea tot mai mare a dispozitivelor electronice, s-a acordat mai multă atenție explorării impactului acestora asupra sănătății umane. Studiul nostru a explorat potențiala asociere dintre utilizarea dispozitivelor electronice și sănătatea mintală folosind studii observaționale și genetice”, au notat cercetătorii.

Studiul a inclus date despre mii de indivizi din baza de date Biobank din Marea Britanie. Trei indicatori ai utilizării dispozitivelor electronice au fost incluși în studiu: vizionarea la televizor, utilizarea computerului și jucatul pe computer.

Un model de regresie liniară a fost utilizat pentru a evalua asocierile dintre trăsăturile mintale comune și utilizarea dispozitivelor electronice. Ulterior, un studiu de interacțiune genă-mediu la nivelul genomului (GWEIS) a fost efectuat de PLINK2.0 pentru a estima efectele de interacțiune ale genelor și utilizării dispozitivelor electronice asupra riscurilor celor patru trăsături mintale.

„Au fost observate asocieri semnificative între vizionarea la televizor și trăsăturile mintale, inclusiv scorul de anxietate, scorul depresiei, fumatul. Utilizarea computerului pare să fie asociată cu scorul de anxietate, scorul depresiei și fumatul. De asemenea, s-a constatat că jocul pe computer este asociat cu scorul de anxietate, scorul depresiei, fumatul și consumul de alcool”, se arată în studiu.

Potrivit autorilor, concluziile studiului sugerează că reducerea timpului petrecut utilizând dispozitive electronice poate ajuta la reducerea poverii sănătății mintale.

„Rezultatele noastre observaționale au arătat că, cu cât petrec mai mult timp la televizor, la utilizarea computerului și pentru a se juca, cu atât se confruntă cu mai multe simptome de anxietate și depresie și un consum mai mare de alcool și fumat”, au notat ei în studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel