Fumat: ce se întâmplă în corp la 72 de ore după ce renunțați la țigări

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaping
Vaping

Fumat, renunțare. Reprezentanții DSP Bihor au făcut un rezumat a ceea ce înseamnă pentru corp în 72 de ore renunțarea la țigări.

Fumatul activ sau pasiv este asociat cu multe boli pulmonare, precizează reprezentanții DSP Bihor într-un comunicat. Pe 31 mai se marchează Ziua Mondială Fără Tutun.

„În anul 2019, atenția campaniei se îndreaptă către riscurile apariției și dezvoltării bolilor pulmonare, cauzate de consumul de tutun și de expunerea pasivă la fumul de tutun. (...) Fumatul reprezintă principala cauză a cancerului pulmonar, responsabil pentru mai mult de 2/3 din decesele cauzate de acest tip de cancer la nivel global.

Fumatul activ sau pasiv și particulele inhalabile din ambientul căminului sunt principalii factori de risc pentru bronhopneumopatiile obstructive cronice (BPOC). Astmul, care limitează activitatea fizică și contribuie la dizabilități, este exacerbat de fumat.

Tuberculoza este agravată de fumat, acesta putând compromite eficacitatea medicației specifice. Copiii reprezintă segmentul de populație cel mai vulnerabil la expunerea la fumul de tutun, în special în primii ani de viață, prezentând riscuri crescute pentru boli ale tractului respirator superior și inferior.

Circa 700 milioane de copii, adică jumătate din populația globală a acestei categorii, este expusă fumului de tutun din mediul înconjurător", mai arată sursa citată

Beneficiile renunțării la fumat - pe termen scurt:

După 20 minute: valorile pulsului se normalizează.
După 8 ore: nivelul de nicotină și monoxid de carbon din sânge se reduce la jumătate, iar nivelul de oxigen revine la valorile normale.
După 48 ore: monoxidul de carbon va fi eliminat din corp; plămânii încep să elimine mucusul și alte reziduuri rezultate din fumat; nicotina este eliminată din corp; gustul și mirosul se ameliorează.
După 72 ore: respirația va deveni mai ușoară; musculatura bronșică se relaxează, iar energia organismului crește.

Beneficiile renunțării la fumat - pe termen lung:

După 2-12 săptămâni: circulația sanguină se ameliorează.
După 3-9 luni: tusea, respirația șuierătoare și alte probleme respiratorii se vor ameliora ca urmare a creșterii funcției pulmonare cu 10%.
După 1 an: riscul de apariție a bolilor cardiace scade la jumătate comparativ cu cel al unui fumător.
După 10 ani: riscul apariției cancerului pulmonar scade la jumătate comparativ cu cel al unui fumător.
După 15 ani: riscul de apariție a infarctului de miocard va fi similar cu cel al persoanelor care nu au fumat vreodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel