Cancer, plămâni: care sunt simptomele și ce se recomandă

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Plămâni
Plămâni

Cancerul la plămâni constituie cauza principală de deces provocat de cancer atât la bărbați, cât și la femei. Și fumatul e motivul principal.

Cancerul la plămâni e cauzat, în principal, de fumat. Statisticile (din SUA) arată că fumatul provoacă aproape 9 din 10 decese de cancerul pulmonar, în timp ce radonul, poluarea și altele joacă un rol mai mic, se arată pe webmd.com.

Atunci când cauza cancerului de plămâni este fumatul e bine de știut că țigările sunt împachetate cu substanțe chimice care dezarmează sistemul natural de apărare al plămânilor.

„Căile respiratorii sunt căptușite cu fire de păr mici numite cili. Pentru a proteja plămânii, acestea elimină toxinele, bacteriile și virușii. Fumul de tutun oprește cilii să-și facă treaba. Aceasta permite formarea substanțelor chimice care cauzează cancer", se explică pe platforma citată.

Șansele de a dezvolta cancer de plămâni cresc odată cu antecedente familiale. În plus, cancerul pulmonar poate apărea și la oameni care nu au fumat niciodată. Și se pare că se întâmplă femeilor mai mult decât bărbații. Iar un tip de cancer numit adenocarcinom este mai frecvent în cazul nefumătorilor decât al fumătorilor.

De aceea, prevenirea joacă un rol esențial, iar renunțarea la fumat, inclusiv la cel pasiv, e un pas ce ar fi bine să fie făcut.

Experții de la webmd.com au alcătuit un ghid despre cancerul de plămâni: care sunt simptomele, în ce constă consultul, care sunt formele de cancer pulmonar și care ar fi tratamentul.

Simptome - cancerul pulmonar debutează în liniște. De regulă, nu există simptome sau semne de avertizare în stadiile incipiente. Abia pe măsură ce se agravează, este posibil să observați o tuse care nu dispare, dureri în piept, în special când respirați adânc, să aveți dificultăți de respirație, să tușiți cu sânge, să vă simțiți obosit.

Consult - Un tip de scanare cu un aparat numit CT spirală (tomografie computerizată) poate depista cancerul pulmonar timpuriu la unii oameni, dar nu este clar dacă le găsește suficient de devreme ca să salveze viața. Grupul de Lucru pentru Serviciile Preventive din SUA recomanda fumătorilor în vârstă de 55-80 ani să facă o scanare CT în fiecare an. Același lucru și pentru cei care au fumat foarte mult și au renunțat mai puțin de 15 ani în urmă.
Dacă medicul consideră că ați putea avea cancer pulmonar - de exemplu, pentru că aveți o tuse de lungă durată sau șuierătoare - veți face o radiografie toracică sau alte teste de imagistică. E posibil să fie nevoie și de un test de spută. Dacă oricare dintre aceste teste sugerează că ați putea avea cancer, va trebui să obțineți o biopsie. Aceasta - un mic eșantion de creștere suspectă, de obicei cu un ac, pentru examinare sub microscop – analizată de un patolog va determina dacă tumoarea este cancer pulmonar, și dacă da, care fel.

Două tipuri principale - cancerul pulmonar cu celule mici este mai agresiv, ceea ce înseamnă că se poate răspândi rapid în alte părți ale corpului la începutul bolii; este puternic legată de utilizarea țigărilor și rară în cazul nefumătorilor.
Celulele pulmonare cu celule mici nu cresc mai încet și sunt mai frecvente. Este responsabilă pentru aproape 85% din toate cazurile de cancer pulmonar.

Stadiul - arată cât de departe s-a răspândit cancerul cuiva; cancerul pulmonar cu celule mici este împărțit în două etape: "limitat" înseamnă că afecțiunea este limitată la un plămân și poate la ganglionii limfatici în apropiere, respectiv "extensiv" - cancerul s-a răspândit la celălalt plămân sau mai departe.

Tratamentul precoce - când medicii găsesc cancer pulmonar fără celule mici înainte de a se răspândi dincolo de un plămân, o operație poate ajuta uneori; chirurgul poate elimina partea din plămân care are tumoarea sau, dacă este necesar, întregul plămân. Unii oameni primesc radiații sau chimioterapie după aceea pentru a ucide celulele canceroase rămase. Chirurgia, de obicei, nu ajută la cancerul pulmonar cu celule mici, deoarece probabil s-a răspândit deja înainte de diagnosticare.

Stadiu avansat - cancerul pulmonar s-a răspândit prea mult pentru a fi vindecat, iar tratamentele pot ajuta oamenii să trăiască mai mult și să aibă o calitate mai bună a vieții; radiațiile și chimioterapia pot diminua tumorile și pot ajuta la controlul simptomelor, cum ar fi durerea osoasă sau căile respiratorii blocate. Chimioterapia este, de regulă, tratamentul principal pentru cancerul pulmonar cu celule mici.

Tratamente noi - terapia țintită și chimioterapia pot ajuta dacă alte metode nu funcționează; un tip de tratament previne dezvoltarea de noi vase de sânge care alimentează celulele canceroase; altele întrerup semnalele care determină înmulțirea celulelor cancerului pulmonar; imunoterapia funcționează cu sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cazurilor avansate de cancer pulmonar cu celule mici.

Renunțați la fumat - Fiind diagnosticat cu cancer pulmonar poate fi un șoc. Dacă fumați, nu e prea târziu să renunțați; cercetările arată că persoanele care renunță la fumat după ce au aflat că au cancer pulmonar se descurcă mai bine decât cei care continuă să fumeze.

Fumatul pasiv – fumatul pasiv acasă sau la locul de muncă pare să crească riscul de cancer. Persoanele care sunt căsătorite cu cineva care fumează sunt cu 20%- 30% mai susceptibile să dezvolte cancer pulmonar decât soții nefumătorilor.

Munca periculoasă - Unele locuri de muncă cresc șansele de a face cancer de plămâni; e vorba de persoanele care lucrează cu uraniu, arsenic și alte substanțe chimice. Și azbestul este o cauză cunoscută a cancerului pulmonar. Este rar folosit acum, dar lucrătorii care au fost expuși cu ani în urmă sunt încă în pericol.

Poluarea aerului - provoacă mult mai puține cazuri decât fumatul; experții consideră că poluarea din mașini, fabrici și centrale electrice poate afecta plămânii ca și fumatul pasiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel