Renunțarea la fumat în timpul sarcinii, risc mai mic de naștere prematură

Angela Sabău |
Data publicării:
Renunțarea la fumat în timpul sarcinii
Renunțarea la fumat în timpul sarcinii

Renunțarea la fumat în timpul sarcinii pare să reducă riscul nașterii premature, asta spun cercetătorii în urma unui studiu. Chiar și în ultimul trimestru al sarcinii sunt schimbări în bine.

Există o asociere importantă între renunțarea la fumat în timpul sarcinii și riscul nașterii prematură, potrivit unui nou studiu realizat de Dartmouth, publicat în JAMA Network Open.

Este bine cunoscut impactul negativ asupra sănătății al fumatului în timpul sarcinii. Acesta include greutatea mai mică la naștere, dezvoltarea intrauterină întârziată, nașterea prematură, mortalitatea infantilă și întârzierile de dezvoltare pe termen lung, scrie medicalxpress.com.

Proporția femeilor care sunt fumătoare la începutul sarcinii a scăzut în ultimii ani. „Cu toate acestea, având în vedere beneficiile substanțiale ale renunțării la fumat în timpul sarcinii, proporția fumătoarelor care renunță în timpul sarcinii a ramas în esență aceeași din 2011”, explică autorul principal dr. Samir Soneji, un profesor asociat la Institutul Dartmouth pentru politica de sănătate și practici clinice, care a colaborat cu doctorul Hiram Beltrán-Sánchez, profesor asociat la Universitatea din California, Los Angeles, cu privire la acest studiu.

Fumatul în timpul sarcinii

Cercetăorii au căutat să evalueze probabilitatea nașterii premature în rândul mamelor în așteptare, care au fumat înainte de sarcină și au renunțat la începutul sau în timpul sarcinii. Folosind date de la Centrul Național de Statistică a Sănătății din Statele Unite, au efectuat un studiu transversal la mai mult de 25 de milioane de femei gravide (cu vârste între 25-29 de ani) care au născut în perioada de șase ani (2011-2017), măsurând frecvența fumatului cu trei luni înainte de sarcină și pentru fiecare trimestru în timpul sarcinii.

Analiza lor nu a demonstrat doar că renunțarea la fumat a fost asociată cu un risc redus de naștere prematură, dar a arătat și că probabilitatea nașterii premature a scăzut mai mult în cazurile femeilor care au rennțat la fumat în timpul sarcinii, cu până la 20% în cazul în care renunțarea a avut loc la început de sarcină.

Un sfert dintre fumătoare au renunțat în timpul sarcinii

Cu toate acestea, studiul a constatat că doar aproximativ 25% dintre femeile care au fumat înainte de sarcină au putut renunța pe parcursul sarcinii și aproximativ 50% dintre femeile care fumau în timpul sarcinii au făcut acest lucru cu frecvență înaltă (mai mult de 10 țigări pe zi) .

"Sarcina poate fi un moment stresant în viața unei femei", spune Soneji. "Și femeile care au fumat înainte de sarcină se pot întoarce la fumat sau continuă să fumeze ca o modalitate de a atenua acest stres.

Sarcina este adesea o perioadă în care femeile au un contact mai frecvent cu sistemul de sănătate și acest contact sporit oferă mamelor în așteptare ocazia de a discuta despre preocupările legate de fumat, inclusiv încercările lor de a se opri și de a primi sprijinul și resursele de care au nevoie pentru a renunta cu succes."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel