Fumatul excesiv dăunează vederii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Fumatul și anxietatea sunt asociate
Fumatul și anxietatea sunt asociate

Fumatul excesiv poate duce la deteriorarea vederii, conform ultimelor studii publicate de cercetătorii de la Rutgers University Behavioral Health Care. 

Aproximativ 34,3 milioane de adulți din Statele Unite fumează în prezent și mai mult de 16 milioane trăiesc cu o boală legată de fumat, dintre care multe afectează sistemul cardiovascular, după cum estimează Centers for Disease Control and Prevention, într-un studiu publicat AICI.

Studiul a inclus 71 de oameni sănătoși care au fumat mai puțin de 15 țigări în viața lor și 63 care au fumat mai mult de 20 de țigări pe zi, au fost diagnosticați cu dependență de tutun și nu au raportat încercări de a renunța la fumat.

Participantii au avut vârste cuprinse între 25 și 45 de ani și au avut o vedere normală sau corectată, măsurată în diagrame standard de acuitate vizuala.

Fumătorii, capacitate redusă de a distinge culorile

Cercetătorii au analizat modul în care participanții au reușit să distingă diferențele de contrast (diferențe subtile de umbre) și culori în timp ce se aflau la o distanță de 59 de inci (aproxmativ 1,5 m) de un monitor care arăta imaginile, în timp ce cercetătorii monitorizau ambii ochi, simultan.

Rezultatele au indicat schimbări semnificative la vederea culorii roșu-verde și albastru-galben la fumători, ceea ce sugerează că substanțele chimice neurotoxice precum cele din țigarete pot cauza pierderea totală a vederii culorilor.

Ei au mai descoperit, de asemenea, că cei care fumează mai mult au avut o capacitate mai redusă de a distinge contrastele și culorile, în comparație cu nefumătorii. „Fumul de țigară conține numeroși compuși care sunt dăunători sănătății și au fost asociați cu o reducere a grosimii straturilor din creier și de leziuni cerebrale, inclusiv în zone cum ar fi lobul frontal, care are rol în mișcarea voluntară si al gândirii. De asemena, acești compuși sunt asociați cu o scădere a activității în zona creierului unde se află centrul văzului”, a declarat co-autor studiului, Steven Silverstein, director de cercetare la.

Fumul de țigară, efect nefast asupra sănătății ochiului

„Studiile anterioare au indicat faptul că fumatul pe termen lung dublează riscul de degenerescență maculară legată de vârstă și că este un factor care provoacă deteriorarea cristalinului și inflamația. Rezultatele noastre indică faptul că fumatul excesiv sau expunerea prelungită la compușii fumului de țigară afectează acuitatea vizuală.”

Deși cercetarea nu a oferit o explicație fiziologică a rezultatelor, Silverstein a spus că, din moment ce nicotina și fumatul dăunează sistemului vascular, studiul sugerează, acestea lezează și vasele de sânge și neuronii în retină.

Silverstein a mai spus că descoperirile indică, de asemenea, că cercetarea privind tulburările de procesare vizuală la alte grupuri de oameni, cum ar fi cei cu schizofrenie, care adesea fumează foarte mult, ar trebui să ia în considerare numărul țigărilor fumate zilnic sau să examineze separat fumătorii față de nefumători.

Studiul poate fi văzut integral aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel