Gabriel Diaconu, despre ancheta pe tortură a Avocatului Poporului. Care e răspunsul

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Gabriel Diaconu. Foto: Facebook
Dr Gabriel Diaconu. Foto: Facebook

Dr Gabriel Diaconu, cunoscut psihiatru și co-președinte al Secțiunii Consecințele psihologice ale torturii și persecuției de la Asociația Mondială de Psihiatrie explică unde a greșit Avocatul Poporului atunci când a vorbit despre tortură.

Într-un material postat pe pagina sa de Facebook, și intitulat sugestiv „Stupid lives matter” („Viețile proștilor contează”), cunoscutul medic psihiatru Gabriel Diaconu explică faptul că tratarea în regim de internare forțată nu poate fi asaimilată cu detenția și tortura. Iată argumentația sa:

„După ce Avocatul Poporului a anunțat că privește cu atenție condițiile în care sunt tratați pacienții români infectați cu SARS-Cov2, respectiv păstrarea lor în regim de internare forțată până la „negativarea consecutivă a două teste”, la limită o formă de detenție,

Dar mai ales pentru că izolarea forțată este, sub umbrela autorității, o formă recunoscută de tortură, respectiv tratament crud ori inuman (sub orice altă umbrelă),
Și devreme ce conduc secțiunea omonimă a WPA (World Psychiatric Association, n.r.) în ce privește consecințele torturii și relelor tratamente,

Gândesc că e cazul să clarificăm câteva chestiuni în ce privește perioada prin care am trecut, dar și ramificațiile unor decizii luate:

1. Convenția împotriva torturii (CAT) stipulează clar că termenul „tortură” se referă la „orice act prin care este – cu intenție – săvârșită orice formă de durere sau suferință, fie ea fizică sau mentală, asupra persoanei, cu scopul de a obține de la aceasta, sau de la o altă persoană, informații sau mărturii, ori pentru a o pedepsi pentru acte bănuite, ori săvârșite de aceasta sau o altă persoană, sau pentru a intimida sau constrânge o altă persoană, sau pentru orice motiv bazat pe o discriminare de orice fel, atunci când durerea ori suferința este aplicată de, sau la instigarea a, sau cu consimțământul ori acordul tacit al autorității publice, sau orice altă persoană care acționează în capacitate oficială”. „Nu se includ aici durerea ori suferința care urmează din, sau sunt inerente ori incidentale, sancțiunilor ori deciziilor legale”

Reiese clar din cele de mai sus că, prin definiție, tortura are un scop. Au fost torturați pacienții români testați pozitiv la SARS-Cov2 prin internarea lor obligatorie în spital, sau prin instituirea măsurilor sanitare de prevenire a răspândirii bolii? Prin lege, și potrivit CAT, răspunsul trebuie să fie „nu””, a scris dr Gabriel Diaconu. 

Ce spune psihiatrul despre relete tratamente la care ar fi fost supuși pacienții, aflați din postare: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel