Galiul, un metal care poate distruge superbacteriile rezistente la antibiotice

Steluța Indrei |
Data publicării:
Sistemul imunitar „taie” oxigeul bacteriilor pentru a le ține sub control
Sistemul imunitar „taie” oxigeul bacteriilor pentru a le ține sub control

Galiul a fost inclus de oamenii de ştiinţă americani într-un nou tratament antibiotic. Acest metal a dovedit efecte promiţătoare în cadrul unui studiu clinic preliminar în care au fost implicaţi pacienţi diagnosticaţi cu infecţii pulmonare greu de vindecat, cauzate de superbacterii, relatează Agerpres citând Xinhua.

Galiul este un metal similar fierului, un nutrient deosebit de important pentru bacterii în timpul infecţiei, conform studiului publicat în jurnalul Science Translational Medicine. Noul tratament păcăleşte bacteriile să absoarbă o moleculă similară hranei dar care, odată încorporată, le distruge. Rezultatele s-au arătat promiţătoare în testele efectuate atât pe şoareci de laborator cât şi pe subiecţi umani.

Cercetarea vine în contextul în care oamenii de ştiinţă sunt presaţi de timp în căutarea unor noi medicamente pentru combaterea „superbacteriilor” care devin tot mai rezistente la antibioticele utilizate în prezent.

Specialiştii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington (UW) şi-au concentrat atenţia pe o superbacterie numită Pseudomonas aeruginosa, care poate provoca infecţii la nivelul plămânilor, tractului urinar, leziunilor pielii şi a altor zone ale corpului, problemă ce se manifestă cel mai adesea în cazul pacienţilor cu un sistem imunitar slăbit de unele probleme de sănătate precum fibroza chistică, tumori sau SIDA.

Galiul, un „cal troian” pentru bacterii

Oamenii de ştiinţă au descoperit că elementul chimic galiu, care se comportă asemenea unui ''cal troian'', reuşeşte să nu ofere bacteriilor hrana necesară şi, mai mult, le provoacă acestora daune.

Galiul perturbă mecanismul pe care bacteriile îl utilizează pentru a produce ADN nou şi, în lipsa acestuia, aceste microorganisme nu se mai pot multiplica, se arată în cercetare.

În cadrul studiilor de laborator, bacteriile au dezvoltat niveluri scăzute de rezistenţă la galiu, iar efectul acestui metal a fost amplificat atunci când a fost utilizat în combinaţie cu unele antibiotice existente.

În cazul şoarecilor, cercetătorii au descoperit că o singură doză administrată a reuşit să vindece infecţiile pulmonare.

Galiul a fost de asemenea studiat şi pe douăzeci de subiecţi umani diagnosticaţi cu fibroză chistică (FC) şi infecţii greu de tratat provocate de bacteria Pseudomonas rezistentă la antibiotice.

„Studiul nostru preliminar efectuat pe un grup restrâns de persoane cu FC sugerează că galiul este sigur şi îmbunătăţeşte funcţia pulmonară a pacienţilor”, a declarat Christopher Goss, unul dintre autorii principali ai lucrării, la rândul său din cadrul UW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel