Gândirea rigidă: 8 efecte dezastruoase dacă NU ne deschidem mintea!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Gândirea rigidă este îngustarea traiectoriei unui gând doar din planul experiențelor tale avute, spune psihologul Alexandru Pleșea. Noi am adunat o serie de experiențe, însă dacă le-am pune la un loc cu ale altor oameni și am putea să vedem din punctul fiecăruia de vedere, am avea soluție la orice problema.

Gândirea rigidă e de vină pentru multe lucruri, spune psihologul Alexandru Pleșea.Oamenii au probleme pentru că privesc DOAR din punctul lor de vedere, din rigiditatea valorilor și crezurilor interioare, pe care, culmea, le adoră. 

„Depresia, de exemplu, este o tristețe prelungită. Este suma supărărilor la care nu am avut soluții. O supărare de azi soluționată alungă tristețea care duce la depresie mâine. Momentele de iritare, frustrare, supărare, anxietate sunt valori copiate de la alții și dacă am trăit printre ei, am învățat că prin ele se pot soluționa treburi de viață. Acest mod complet eronat îngustează posibilitatea de a găsi alte soluții la conflictele de viață. Conflictele pe care oamenii le au sunt indicații că unul sau mai mulți dintre ei sunt limitați la a privi din punctul lor de vedere. O relație fără conflicte interioare, ci doar exterioare, înseamnă o maturitate emoțional-mentală”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

8 efecte pe care le resimt cei care țin prea mult la valorile și crezurile lor:

1. Vor trăi în conflict cu ei înșiși până se va trezi altul să le dea dreptate – pierdere de timp;

2. Vor crede că părerea lor este mai bună – vor avea puțini prieteni;

3. Vor vorbi mai mult despre ei, decât vor întreba – se vor plictisi alții să asculte;

4. Vor avea gândiri opuse constant, Bine-Rău – vor avea valuri de dispoziție și nestatornicie;

5. Vor fi influențați de cei cu gândire fără pierderi de dispoziție – lipsă de control și autoritate

6. Vor aștepta mai mult decât vor oferi – suferință în zadar;

7. Vor vedea în conflicte soluții pentru problemele lor – se pot apropia mai repede de boli;

8. Vor judeca constant ce se întâmplă cu alții și nu se vor vedea pe ei – pierdere de timp.

„Gândirea nu se deschide și închide singură, ci noi prin observație proprie, vedem că preluăm sau închidem canalele de comunicare venite din jur, de la ceilalți. O minte deschisă înseamnă deschiderea și iubirea de oameni, iar una închisă – judecata spre ei. Gândirea rigidă este o ușa prin care toți trecem. Ne ajutăm de alții că să vedem și celelalte uși din camera vieții unde trăim. Unii dintre noi se vor pune într-un colț să plângă, iar alții vor deschide toate ușile să vadă ce alte posibilități sunt”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel