Genele, de vină cu până la 60% de apariția migrenelor. CONCLUZIILE celui mai mare STUDIU de până acum

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Migrene   FOTO pexels
Migrene FOTO pexels

Cel mai mare studiu despre migrene și genetică realizat până acum demonstrează o strânsă legătură între 123 de regiuni genetice și apariția migrenelor.

Deși nu se cunoaște nici până azi cauza apariției migrenelor, cercetători de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, au realizat cel mai mare studiu pe această temă. Aceștia au descoperit, după analizarea genomulurilor a circa 102.000 de oameni suferinzi de migrene, că există de trei ori mai mulți factori genetici cunoscuți ca risc de apariți a migrenelor. Au găsit 123 de regiuni genetice asociate cu apariția migrenelor.

Cercetările finlandezilor susțin că genele constituie până la 60% din riscul unei persoane de a avea migrene. Noul studiu ar putea oferi noi idei pentru dezvoltarea de medicamente care vizează simptomele diferitelor tipuri de migrenă. Migrena este o afecțiune care provoacă o durere de cap puternică, de obicei pe o parte a capului. Durerea de cap însoțește adesea alte simptome - hipersensibilitate la lumină și sunet, greață, vărsături. Migrenele afectează mai mult femeile decât bărbații.

”Pe lângă implicarea a zeci de noi regiuni ale genomului pentru investigații mai direcționate, studiul nostru oferă prima oportunitate semnificativă de a evalua componente genetice comune și distincte în cele două subtipuri principale de migrenă”, spune primul autor Heidi Hautakangas, Ph.D., de la Institutul de Medicină Moleculară Finlanda de la Universitatea din Helsinki, potrivit Medical News Today.

Alimente care pot declanșa migrene la unii oameni:

* prea multă cofeină – atât prea multă cofeină, cât și lipsa ei pot provoca migrene sau dureri de cap. Alimentele și băuturile cu cofeină includ: cafea, ceai, ciocolată.

* îndulcitori artificiali - multe alimente procesate conțin îndulcitori artificiali, însă aceștia pot provoca migrene. Se crede că aspartamul în special declanșează episoade de migrenă.

* alcool - este unul dintre cele mai comune produse despre care se crede că declanșează migrene. Potrivit unui studiu, peste 35% dintre participanții cu migrenă au raportat că alcoolul a fost unul dintre declanșatorii lor obișnuiți. Vinul roșu în special a fost raportat ca declanșator la peste 77% dintre participanții care au raportat alcoolul ca declanșator. Alcoolul poate provoca deshidratare, care contribuie semnificativ la dezvoltarea durerilor de cap.

* ciocolata - Potrivit Fundației Americane pentru Migrene, se crede ca ciocolata este al doilea declanșator comun pentru atacurile de migrenă după alcool. Ei spun că afectează aproximativ 22% dintre persoanele care suferă de migrenă. Ciocolata conține atât cofeină, cât și beta-feniletilamină, care pot declanșa dureri de cap la unele persoane.

* mezeluri - inclusiv șuncă, hot dog și cârnați - toate conțin conservanți numiți nitrați, care păstrează culoarea și aroma; aceste alimente pot elibera oxid nitric în sânge, despre care se crede că dilată vasele de sânge din creier. Există unele dovezi că oxidul nitric poate cauza sau contribui la migrenă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel