Alimentele banale care pot declanșa migrene
Unele mâncăruri banale și băuturi pot declanșa migrene. Regula este valabilă – susțin studiile științifice – doar pentru unele persoane.
Factorii comuni care pot cauza sau contribui la episoade de migrenă la unii oameni:
* prea multă cofeină – atât prea multă cofeină, cât și lipsa ei pot provoca migrene sau dureri de cap. Alimentele și băuturile cu cofeină includ: cafea, ceai, ciocolată.
* îndulcitori artificiali - multe alimente procesate conțin îndulcitori artificiali, însă aceștia pot provoca migrene. Se crede că aspartamul în special declanșează episoade de migrenă.
* alcool - este unul dintre cele mai comune produse despre care se crede că declanșează migrene. Potrivit unui studiu, peste 35% dintre participanții cu migrenă au raportat că alcoolul a fost unul dintre declanșatorii lor obișnuiți. Vinul roșu în special a fost raportat ca declanșator la peste 77% dintre participanții care au raportat alcoolul ca declanșator. Alcoolul poate provoca deshidratare, care contribuie semnificativ la dezvoltarea durerilor de cap.
* ciocolata - Potrivit Fundației Americane pentru Migrene, se crede ca ciocolata este al doilea declanșator comun pentru atacurile de migrenă după alcool. Ei spun că afectează aproximativ 22% dintre persoanele care suferă de migrenă. Ciocolata conține atât cofeină, cât și beta-feniletilamină, care pot declanșa dureri de cap la unele persoane.
* mezeluri - inclusiv șuncă, hot dog și cârnați - toate conțin conservanți numiți nitrați, care păstrează culoarea și aroma; aceste alimente pot elibera oxid nitric în sânge, despre care se crede că dilată vasele de sânge din creier. Există unele dovezi că oxidul nitric poate cauza sau contribui la migrenă.
* brânzeturi învechite - conțin o substanță numită tiramină. Se formează atunci când îmbătrânirea unui aliment determină descompunerea proteinelor. Cu cât brânza s-a învechit mai mult, cu atât conținutul de tiramină va fi mai mare. Tiramina este o altă substanță chimică despre care se spune că declanșează dureri de cap și migrene. Brânzeturile comune care sunt bogate în tiramină includ: feta, brânză albastră, parmezan.
* alimente murate și fermentate - ca și brânzeturile învechite, alimentele murate și fermentate pot conține cantități mari de tiramină, potrivit healthline.com.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Ce trebuie să știi dacă ai burtă. Medicii, semnal de alarmă
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic
Noua metodă de măsurare a tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Durerea cronică crește semnificativ riscul hipertensiunii arteriale
Raportul talie-înălțime, un predictor eficient al riscului cardiac
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Semnalul ascuns al colesterolului periculos. Ce indicii oferă ochii
EXCLUSIV Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Colesterolul ridicat din naștere: testele standard nu-l detectează
EXCLUSIV De ce tinerii ajung să aibă dislipidemie și cât de gravă poate fi. Dr. Monica Trofin Bănescu explică
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
