EXCLUSIV Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar

Aceasta este cea mai sănătoasă generație din punct de vedere alimentar. Este orientată spre un consum alimentar corect.
Pe fondul Zilei Mondiale a Alimentației și a Zilei Luptei împotriva Risipei Alimentare, dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, atrage atenția asupra obiceiurilor alimentare. Anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ales ca temă calitatea alimentelor și dreptul la alimentație pentru un viitor și o sănătate mai bună.
Generația Z, cea mai sănătoasă
Într-o eră în care informația circulă rapid și conștientizarea alimentației sănătoase devine tot mai importantă, generația Z se remarcă printr-o abordare sănătoasă și echilibrată a nutriției. Dr. Lygia Alexandrescu a subliniat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, preocuparea acestei generații pentru alimentația sănătoasă și echilibrată.
"Generația Z o avem în vizor acum, adulții de 18-24 de ani. Este Ziua Mondială a Alimentației și este și Ziua Luptei împotriva Risipei alimentare și, în fiecare an, OMS propune o temă, iar anul acesta se referă la calitatea alimentelor și la dreptul la alimentație pentru un viitor mai bun și pentru o sănătate mai bună.
Ne-am gândit să luăm în discuție obiceiurile alimentare și stilul de viață al generației Z, care este cea mai tânără generație adultă, și care are o preocupare deosebită spre alimentație sănătoasă, spre mâncat echilibrat. Este cea mai sănătoasă generație, cu cel mai corect comportament alimentar pe care îl cunoaștem", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Generația Z - FOTO: Freepik
Generația din pandemie
Generația Z se află la intersecția între inovație și provocare, cu obiceiuri alimentare modelate semnificativ de experiențele recente, inclusiv pandemia de COVID-19. Acest context global a adus schimbări profunde în stilul de viață al tinerilor, influențând nu doar modul în care se hrănesc, ci și relația lor cu mâncarea.
"Important este și comportamentul socio-emoțional, psihologic. Sunt niște probleme. E o generație care a mers la școală în pandemie și există niște modificări ale comportamentului alimentar. Aici trebuie lucrat.
Speranța există că vor fi mai sănătoși decât noi pentru că sunt informați, vor justificări și argumente pentru fiecare afirmație pe care o găsesc. Sunt pretențioși, vor și repede totul, dar avem speranța spre un viitor bun pentru că sunt oameni care se informează", a mai explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Generația Z, informată și exigentă, are potențialul de a transforma nu doar obiceiurile alimentare personale, ci și pe cele ale comunității în ansamblu.
Vezi și: Canalele de clorură, noua țintă în tratarea glioblastomului. Blochează proliferarea tumorilor
Dreptul la hrană pentru o viață mai bună și un viitor mai bun
Ziua Mondială a Alimentației este celebrată pe 16 octombrie în fiecare an, având ca temă în 2024 "Dreptul la hrană pentru o viață mai bună și un viitor mai bun". Această temă subliniază importanța diversității, nutriției, accesibilității, precum și siguranței și durabilității alimentelor.
Campania are rolul de a crește conștientizarea asupra necesității de a asigura o gamă mai variată de alimente nutritive în câmpuri, plase de pescuit, piețe și pe mesele consumatorilor, beneficiind astfel întreaga comunitate, conform informațiilor furnizate de FAO.
Pentru anul 2024, Ziua Mondială a Alimentației se concentrează pe găsirea de soluții care să garanteze accesul adecvat și constant la alimente diverse, sigure și nutritive pentru toți, fără a lăsa pe nimeni în urmă.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Cât cheltuiește România pe sănătate pe cap de locuitor în 2025. Comparație cu UE
Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Analiza sistemului medical românesc. Dr. Bogdan Andreescu, la DC Medical și DC News
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.