Ginkgo Biloba, eficient în tratarea anxietății

Angela Sabău |
Data publicării:
Gingko biloba are efect benefic
Gingko biloba are efect benefic

Ginkgo Biloba este cunoscută pentru efectele ei benefice în afecțiunile mentale și cognitive. Atenție, însă, poate da efecte adverse.

Ginkgo Biloba este o plantă cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Se presupune că ajută la stimularea circulației și influențează activitatea neurotransmițătorului în creier. Astfel, ginkgo este uneori folosit ca remediu pentru probleme de sănătate cognitivă și mentală.

Uneori, însă, este utilizat și ca remediu pentru anxietate.

Unele persoane cu anxietate folosesc remedii naturale, cum ar fi ginkgo biloba, ca o completare a terapiei cognitiv-comportamentale (o abordare larg utilizată în tratamentul tulburărilor de anxietate). În plus, unele persoane folosesc remedii naturale ca alternativă la medicamentele anti-anxietate, care pot provoca reacții adverse, inclusiv somnolență și uitare.

Ginkgo Biloba este o plantă secundară bună pentru tratamentul anxietății. Este o plantă care sporește trecerea fluidului prin sistemul circulator sau sistemul limfatic către țesut, crește capacitatea de învățare, este un antiplachetar și neuroprotector. Indicațiile cheie pentru această plantă includ: boala Alzheimer, afectarea circulației periferice, amețeli și pentru mai multe tipuri de afecțiuni degenerative ale ochilor.

Totuși, trebuie știut că în prezent nu există cercetări științifice care să compare eficacitatea acestei plante cu cea a medicamentelor anti-anxietate în tratamentul oricărui tip de tulburare de anxietate.

Studii despre Ginkgo pentru ameliorarea anxietății

Cercetările au explorat, de asemenea, utilizarea ginkgo-ului la persoanele cu demență. Deși studiile timpurii indică faptul că ginkgo-ul poate îmbunătăți funcția cognitivă și activitățile vieții zilnice (conform unei revizuiri), sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua eficacitatea ginkgo-ului pentru anxietate la persoanele cu demență.

Efecte secundare și siguranță

Atenție: Ginkgo biloba este cunoscut pentru că declanșează o serie de efecte secundare, cum ar fi:

Reactii alergice

Constipație

Diaree

Ameţeală

Bătăi puternice ale inimii

Durere de cap

Creșterea tensiunii arteriale

Stomac deranjat

Din cauza lipsei studiilor clinice care testează efectele suplimentelor de ginkgo, se știe puțin despre siguranța utilizării pe termen lung sau regulat a acestor suplimente sau despre modul în care ar putea interacționa cu medicamentele. Rapoartele de caz, de exemplu, sugerează că ginkgo-ul poate interacționa cu medicamente precum aescinat de sodiu și antiretrovirale.

Suplimentele de ginkgo pot crește riscul de sângerare. Se recomandă prudență persoanelor cu astfel de tulburări și celor care iau medicamente sau suplimente care pot crește riscul de sângerare, cum ar fi warfarina, pentoxifilina, aspirina, usturoiul sau vitamina E.

De obicei, se recomandă ca persoanele care iau ginkgo să evite în săptămânile anterioare și după orice tip de intervenție chirurgicală. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite ginkgo-biloba. Există probleme de siguranță atunci când luați Ginkgo împreună cu orice medicament anticoagulant. Ginkgo va acționa ca un diluant de sânge, astfel încât pacienții ar trebui să se consulte cu medicul care le prescrie dacă utilizează vreun anticoagulant.

Deoarece anxietatea cronică se poate agrava atunci când nu este tratată, este crucial să consultați un profesionist din domeniul sănătății mintale dacă aveți frecvent simptome precum sentimentele de nervozitate, ritm cardiac crescut, respirație rapidă și dificultăți de concentrare.

Ginkgo conține compuși numiți acid ginkgolic și ginkgotoxină. Acidul ginkgolic poate declanșa reacții alergice grave și poate fi dăunător pentru celulele organismului. În timp ce unii producători măsoară și limitează nivelul de acid ginkgolic din produse, în multe țări, nu este necesară măsurarea sau enumerarea cantității pe etichetă. Ginkgotoxina se găsește în principal în nucile de ginkgo și este prezentă în cantități mici în semințe. Se crede că ginkgotoxina blochează activitatea vitaminei B6.

Ginkgo Biloba nu este suficient pentru tratarea anxietății

În timp ce ginkgo-ul poate ajuta la diminuarea unor simptome de anxietate, nu se recomandă să se bazeze exclusiv pe această plantă în tratamentul unei tulburări de anxietate. Pentru majoritatea persoanelor, gestionarea eficientă a anxietății cronice necesită o combinație de tratamente și modificări ale stilului de viață (cum ar fi exercițiul regulat și somnul suficient).

Unele cercetări indică faptul că abordările dietetice, cum ar fi limitarea consumului de cofeină și alcool și consumul regulat de acizi grași omega-3, pot ajuta la scăderea anxietății. Ierburi precum kava, floarea pasiunii și valeriana sunt, de asemenea, explorate ca plante medicinale pentru a gestiona simptomele în mod natural.

Multe tehnici de reducere a stresului (inclusiv meditație, imagini ghidate și exerciții de respirație) pot fi, de asemenea, utile pentru ameliorarea anxietății. În plus, există unele dovezi că urmarea unor terapii alternative, cum ar fi acupunctura, hipnoza și biofeedback-ul, pot fi benefice în tratamentul anxietății, potrivit verywellmind.com.

Dacă luați în considerare utilizarea ginkgo-ului în tratamentul unei tulburări de anxietate, discutați cu medicul să vă ajute la includerea plantei în planul dumneavoastră de gestionare a anxietății.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel