Boala de care suferă majoritatea vârstnicilor fără ca măcar să știe. Este deranjantă, dar pusă pe seama bătrâneții. Poate da complicații grave

Monika Baciu |
Data publicării:
glaucom - FOTO: Freepik
glaucom - FOTO: Freepik

Boala de care suferă majoritatea vârstnicilor fără ca măcar să știe. Poate da complicații grave, dar este ignorată, fiind pusă pe seama bătrâneții. 

Boala de care suferă majoritatea vârstnicilor fără ca măcar să știe. Jumătate dintre adulții în vârstă ar putea să nu știe că au o boală de ochi. Glaucomul, o boală oculară comună care deteriorează nervul optic și reduce câmpul vizual al celor afectați, trece adesea neobservat până când este prea târziu.

Imaginați-vă o frânghie care se rupe încet. Asta este ceea ce face glaucomul nervului optic din ochii noștri. Dacă nu este tratat, glaucomul poate duce la orbire. Acum, un nou studiu descoperă că jumătate dintre adulții în vârstă ar putea trăi cu o boală despre care nu știu că o au.

Jumătate din vârstnici nu știu că suferă de glaucom

Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg au examinat 1.203 pacienți în vârstă de 70 de ani, dintre care 560 au fost consultați și de oftalmologi la Spitalul Universitar Sahlgrenska. Constatările lor au fost surprinzătoare. Aproape cinci la sută dintre pacienți au fost diagnosticați cu glaucom și, ceea ce este și mai surprinzător, jumătate dintre ei nu știau că au această boală oculară.

”Așadar, jumătate dintre cei care s-au dovedit a avea glaucom au fost diagnosticați pentru că au luat parte la studiu”, remarcă Lena Havstam Johansson, cercetătorul principal din spatele studiului, într-un comunicat de presă, potrivit Study Finds.

Vezi și: Antioxidanții reduc riscurile bolilor de inimă. Care sunt alimentele cu conținut ridicat de antioxidanți și cum ne îmbunătățesc calitatea vieții

Glaucomul, cum afectează viața vârstnicilor

Deși această descoperire poate părea alarmantă, există încă speranță. Aceeași investigație a dus la noi diagnostice, iar mulți pacienți folosesc acum picături zilnice pentru ochi care ajută la scăderea presiunii oculare și la încetinirea deteriorării nervilor. În ceea ce privește calitatea vieții în rândul persoanelor cu glaucom, mulți pacienți au fost asemănători în comparație cu cei care nu suferă de această afecțiune, dar cu câteva excepții cheie.

”Este mai greu să urci scările, să vezi bordurile seara și să observi lucruri în viziunea periferică. Acest lucru înseamnă că persoanele cu glaucom pot evita să viziteze alte persoane sau să meargă la restaurante și petreceri, rămânând în schimb acasă”, explică Johansson.

Deși această descoperire poate părea alarmantă, există încă speranță. Aceeași investigație a dus la noi diagnostice, iar mulți pacienți folosesc acum picături pentru ochi zilnice care ajută la scăderea presiunii oculare și la încetinirea deteriorării nervilor.

În ceea ce privește calitatea vieții în rândul persoanelor cu glaucom, mulți pacienți au fost asemănători în comparație cu cei care nu suferă de această afecțiune, dar cu câteva excepții cheie.

Vezi și: Cum poți să îți mărești șansele să trăiești până la 90 de ani. Menținerea greutății poate prelungi viața

Glaucomul, ce este

Glaucomul este un grup de afecțiuni oculare care afectează nervul optic. Nervul optic trimite informații vizuale de la ochi la creier și este vital pentru o bună vedere. Deteriorarea nervului optic este adesea legată de presiunea ridicată din ochi. Dar glaucomul poate apărea chiar și în cazul unei presiuni oculare normale.

Glaucomul poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent la adulții în vârstă. Este una dintre principalele cauze de orbire pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

Multe forme de glaucom nu prezintă semne de avertizare. Efectul este atât de gradual încât este posibil să nu observați o schimbare a vederii decât atunci când afecțiunea se află în stadii avansate.

Este important să vă faceți examene oftalmologice regulate care includ măsurători ale presiunii oculare. Dacă glaucomul este recunoscut la timp, pierderea vederii poate fi încetinită sau prevenită. Dacă aveți glaucom, veți avea nevoie de tratament sau de monitorizare pentru tot restul vieții.

Vezi și: De ce să faci exerciții în aer liber. Beneficiile sunt uimitoare

Glaucomul, simptome

Simptomele glaucomului depind de tipul și de stadiul afecțiunii dumneavoastră.

Glaucom cu unghi deschis

- Nu prezintă simptome în stadiile incipiente

- Treptat, pete oarbe în vederea laterală. Vederea laterală este cunoscută și sub numele de vedere periferică

- În stadiile ulterioare, dificultăți în a vedea lucruri în vederea centrală

Glaucom cu unghi închis acut

- Durere de cap severă

- Durere severă la nivelul ochilor

- Greață sau vărsături

- Vedere încețoșată

- Halouri sau inele colorate în jurul luminilor

- Înroșirea ochilor

Glaucom cu tensiune normală

- Niciun simptom în stadiile incipiente

- Treptat, vedere încețoșată

- În stadiile ulterioare, pierderea vederii laterale

Vezi și: "Am crezut că am intoleranță la lactoză sau alergie la gluten și de asta mă balonez": Aveam tumoare, cancer colorectal stadiul 3. Când mi-au zis că am nevoie de chimioterapie, m-am prăbușit

Glaucomul la copii

- Un ochi tulbure la sugari

- Clipire crescută a ochilor (sugari)

- Lacrimi fără plâns (sugari)

- Vedere încețoșată

- Miopie care se înrăutățește

- Dureri de cap

Glaucom pigmentar

- Halouri în jurul luminilor

- Vedere încețoșată la exerciții fizice

- Pierderea treptată a vederii laterale, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel