Glicemia mare: cum poate crește riscul de cancer pancreatic

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Glicemia
Glicemia

Glicemia prea mare din sânge poate crește riscul de cancer pancreatic. Asta a reieșit în urma unui studiu al cercetătorilor.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate crește riscul de apariție a cancerului pancreatic, potrivit unui studiu publicat în Journal of Endocrine Society of Endocrinology Clinical & Metabolism.

Un numar de 45.750 de decese (23.800 de barbati și 21.950 de femei) se crede că vor apărea în acest an din cauza cancerului pancreatic, o boală în care celulele sănătoase din pancreas nu mai funcționează corect și se înmulțesc necontrolat.

Doar 9% reușesc să supraviețuiască cinci ani cancerului pancreatic, deoarece boala este atât de dificil de diagnosticat și de multe ori nu se descoperă decât în stadiile avansate, în care cancerul s-a răspândit din pancreas în alte părți ale corpului.

Diabetul, factor de risc 

"Diabetul este unul dintre factorii de risc stabili pentru cancerul pancreatic", a spus autorul corespondent al studiului, Cheol-Young Park, de la Spitalul Kangbuk Samsung din Seoul, Coreea. „Atunci când am evaluat incidența cancerului pancreatic în funcție de nivelurile de glucoză de repaus alimentar, folosind o bază de date națională, am constatat că numărul de cazuri de cancer pancreatic a crescut pe măsură ce nivelurile de glucoza de repaus au crescut. Acest lucru a fost valabil atât în cazul persoanelor care au făcut diabet zaharat, precum și la cei care nu au făcut."

În acest studiu la nivel național, cercetătorii au evaluat incidența cancerului pancreatic în Coreea, în funcție de nivelurile de zahăr din sânge, folosind o bază de date națională a mai mult de 25 de milioane de pacienți. Ei au descoperit că, pe măsură ce nivelele de zahăr din sânge au crescut, rata cancerului pancreatic a crescut semnificativ, nu numai la populațiile diabetice, dar și la cei cu prediabete sau la gama normală de niveluri de zahăr din sânge.

„Cercetarea noastră implică ca detectarea timpurie a hiperglicemiei în controalele de sănătate și modificarea stilului de viață pentru a îmbunătăți profilul de glucoză ar putea oferi o oportunitate critică pentru reducerea riscului de cancer pancreatic”, a spus Park.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel