Grâul verde, ce beneficii uimitoare are. Are o cantitate impresionantă de antioxidanți. Cum trebuie să îl consumi
Grâul verde are o serie de beneficii pentru organism. Acesta are un rol important în medicina naturală și holistică.
Grâul verde a devenit popular ca supliment și superaliment. Grâul verde este recoltat la începutul dezvoltării sale, înainte ca aceasta să ajungă la dimensiunea maximă. Acest lucru se întâmplă de obicei la 7-10 zile după germinare.
Unii oameni numesc iarba de grâu sânge verde, deoarece conține niveluri ridicate de clorofilă, care conferă produselor din iarbă de grâu o nuanță verde neobișnuită.
Iarba de grâu conține puține calorii dar este bogată în vitamine, minerale, proteine și enzime. Un studiu a indicat că ar putea avea proprietăți anticancerigene, notează Medical News Today.
Grâul verde, beneficii pentru sănătate
Un studiu din 2018 a menționat că proteinele și agenții antioxidanți din iarba de grâu ar putea ajuta:
- prevenirea bolilor
- reducerea stresului oxidativ
- stimularea metabolismului
Oamenii pot consuma grâul verde în stare proaspătă sau în diverse alte moduri, cum ar fi suc proaspăt sau congelat, tablete și pulbere.
Grâul verde, antioxidant și antiinflamator
La fel ca multe produse pe bază de plante, iarba de grâu conține ingrediente care acționează ca antioxidanți. Acești antioxidanți pot oferi beneficii pentru sănătate similare cu multe alte alimente pe bază de plante.
Pe măsură ce organismul desfășoară procese naturale, acesta produce produse secundare toxice. Dacă toxinele rămân în organism, se poate produce stresul oxidativ. Nivelurile ridicate de stres oxidativ pot duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv cancer. Antioxidanții ajută organismul să elimine aceste toxine.
Antioxidanții ajută la combaterea inflamației cronice, care apare atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță nedorită. Atunci când organismul reacționează în mod eronat la ceva care nu reprezintă o amenințare, pot apărea unele probleme de sănătate. Artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și psoriazisul sunt toate exemple de boli autoimune.
Printre exemplele de antioxidanți se numără vitaminele, cum ar fi A, C și E.
Grâul verde benefic pentru prevenirea și tratamentul cancerului
Unii oameni de științăspun că grâul verde are o structură similară cu hemoglobina. Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul în jurul corpului. Din acest motiv, susțin ei, iarba de grâu poate crește aportul de oxigen în sânge.
Conține enzime care au proprietăți antioxidante care pot ajuta la prevenirea deteriorării oxidative a ADN-ului. În 2017, acești oameni de știință au aplicat în laborator un preparat din iarbă de grâu pe celulele canceroase ale gurii (cancer oral cu celule scuamoase). Ei au constatat că creșterea celulelor canceroase a încetinit. Aceștia au propus că iarba de grâu ar putea constitui într-o zi baza unui medicament pentru tratarea acestui tip de cancer al gurii.
Alte studii au ajuns la concluzii similare. Un studiu din 2015, de exemplu, a constatat că iarba de grâu a încetinit creșterea cancerului de colon și a determinat moartea unor celule canceroase.
Autorii unui studiu realizat în 2015 pe șoareci a concluzionat că iarba de grâu ar putea ajuta la apărarea organismului împotriva leucemiei, în special în cazul celor care sunt expuși la risc din cauza expunerii la benzen. Cercetătorii cred că flavonoidele și compușii polifenolici din conținutul de metanol al plantei ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării leucemiei în celulele măduvei osoase.
Grâul verde poate îmbunătăți, de asemenea, efectele chimioterapiei, potrivit unei analize din 2015. Cercetătorii au găsit dovezi că, atunci când este utilizat alături de chimioterapie, iarba de grâu poate:
- să sporească eficacitatea tratamentului
- reduce efectele adverse ale chimioterapiei
Grâul verde, benefic pentru combaterea infecțiilor
Unele cercetări din 2015 au descoperit că grâul verde poate ucide sau încetini dezvoltarea anumitor infecții. Acest lucru poate fi deosebit de util în tratarea infecțiilor rezistente la antibiotice sau la persoanele care sunt alergice la anumite antibiotice.
Cercetătorii au publicat rezultatele unui experiment realizat într-o eprubetă. Descoperirile au indicat că iarba de grâu are proprietăți antimicrobiene care pot combate:
- anumite tipuri de infecții streptococice (streptococ)
- unele forme de bacterii Lactobacillus. Bacteriile Lactobacillus joacă un rol în multe infecții, inclusiv în infecțiile dentare.
Grâul verde benefic pentru tratarea tulburărilor gastrointestinale
Practicanții medicinei tradiționale au folosit de mult timp iarba de grâu pentru a reduce durerile de stomac și pentru a gestiona problemele gastrointestinale minore, cum ar fi diareea sau problemele digestive.
Iarba de grâu are un conținut ridicat de fibre, iar fibrele ajută la menținerea sănătății intestinului. Autorii unei analize din 2014 au sugerat că iarba de grâu poate ajuta la tratarea colitei ulcerative, o afecțiune inflamatorie care afectează intestinul gros. Într-un studiu mic de 23 de participanți, unele persoane au consumat 100 de mililitri (ml) de suc de iarbă de grâu zilnic timp de o lună, în timp ce altele au luat un placebo.
În comparație cu cei care au luat placebo, cei care au consumat suc de iarbă de grâu au experimentat:
- o activitate mai redusă a bolii
- sângerare rectală redusă
Grâul verde ar putea fi benefic în cazul persoanelor cu:
- artrită reumatoidă
- boli de inimă
- afecțiuni ale sângelui, cum ar fi talasemia
Vezi și: Care sunt greșelile care ne îngrașă în post. Laura Ene: Este cel mai rău tip de grăsime
Utilizările medicinale tradiționale ale ierbii de grâu includ:
- îmbunătățirea digestiei
- scăderea tensiunii arteriale
- îndepărtarea metalelor grele din fluxul sanguin
- echilibrarea sistemului imunitar
- ameliorarea gutei
Deși dovezile susțin multe dintre aceste utilizări, majoritatea cercetătorilor adaugă că sunt necesare studii mai ample înainte de a putea recomanda iarba de grâu ca tratament eficient.
Grâul verde, riscuri
Majoritatea studiilor nu raportează efecte adverse semnificative după consumul de iarbă de grâu, dar acest lucru poate depinde de forma produsului și de individ.
Unele persoane pot avea o sensibilitate sau o alergie care să ducă la o reacție nedorită. Cu toate acestea, persoanele cu boală celiacă și cele care sunt sensibile la gluten se pot bucura în continuare de iarba de grâu, deoarece doar miezul de grâu și nu iarba de grâu conține gluten.
Un studiu care a analizat modul în care grâul verde afectează copiii cu talasemie a constatat că unii utilizatori au avut probleme gastrointestinale la început, dar acestea s-au rezolvat în câteva zile.
Nu există suficiente dovezi pentru a demonstra că iarba de grâu poate vindeca orice boală. Nimeni nu ar trebui să ia iarbă de grâu ca înlocuitor al unui tratament medical.
Un mod de a consuma iarba de grâu crudă sau pulberea de iarbă de grâu este într-un smoothie sau suc. Cu toate acestea, are un gust prea puternic. Amestecul cu un ingredient care are un gust puternic, cum ar fi ananasul, îl poate face mai plăcut la gust.
Alte opțiuni includ amestecul cu lapte, miere sau suc de fructe.
Iarba de grâu este, de asemenea, disponibilă sub formă de capsule, care aproape că elimină gustul. Sunt disponibile și unele capsule aromatizate.
-
Alimentele care îți distrug creierul17.12.2025, 18:53
-
Testul simplu care arată riscul de deces17.12.2025, 17:32
-
-
-
7 lucruri despre AVC pe care toată lumea le crede, dar sunt greșite17.12.2025, 13:48
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
