Grâul verde, ce beneficii uimitoare are. Are o cantitate impresionantă de antioxidanți. Cum trebuie să îl consumi

Monika Baciu |
Data publicării:
graul verde - FOTO: Freepik@mdjaff
graul verde - FOTO: Freepik@mdjaff

Grâul verde are o serie de beneficii pentru organism. Acesta are un rol important în medicina naturală și holistică.

Grâul verde a devenit popular ca supliment și superaliment. Grâul verde este recoltat la începutul dezvoltării sale, înainte ca aceasta să ajungă la dimensiunea maximă. Acest lucru se întâmplă de obicei la 7-10 zile după germinare.

Unii oameni numesc iarba de grâu sânge verde, deoarece conține niveluri ridicate de clorofilă, care conferă produselor din iarbă de grâu o nuanță verde neobișnuită.

Iarba de grâu conține puține calorii dar este bogată în vitamine, minerale, proteine și enzime. Un studiu a indicat că ar putea avea proprietăți anticancerigene, notează Medical News Today. 

Grâul verde, beneficii pentru sănătate

Un studiu din 2018 a menționat că proteinele și agenții antioxidanți din iarba de grâu ar putea ajuta:

- prevenirea bolilor

- reducerea stresului oxidativ 

- stimularea metabolismului

Oamenii pot consuma grâul verde în stare proaspătă sau în diverse alte moduri, cum ar fi suc proaspăt sau congelat, tablete și pulbere.

Vezi și: Psiholog, dezvăluire incredibilă: "Putem trăi 147 de ani!". Care e secretul: De aici se nasc bolile. Tata a mai trăit 9 ani. Povestea Părintelui care a crezut mai mult în Biblie decât în propriul corp

Grâul verde, antioxidant și antiinflamator

La fel ca multe produse pe bază de plante, iarba de grâu conține ingrediente care acționează ca antioxidanți. Acești antioxidanți pot oferi beneficii pentru sănătate similare cu multe alte alimente pe bază de plante.

Pe măsură ce organismul desfășoară procese naturale, acesta produce produse secundare toxice. Dacă toxinele rămân în organism, se poate produce stresul oxidativ. Nivelurile ridicate de stres oxidativ pot duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv cancer. Antioxidanții ajută organismul să elimine aceste toxine.

Antioxidanții ajută la combaterea inflamației cronice, care apare atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță nedorită. Atunci când organismul reacționează în mod eronat la ceva care nu reprezintă o amenințare, pot apărea unele probleme de sănătate. Artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și psoriazisul sunt toate exemple de boli autoimune.

Printre exemplele de antioxidanți se numără vitaminele, cum ar fi A, C și E.

Grâul verde benefic pentru prevenirea și tratamentul cancerului

Unii oameni de științăspun că grâul verde are o structură similară cu hemoglobina. Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul în jurul corpului. Din acest motiv, susțin ei, iarba de grâu poate crește aportul de oxigen în sânge.

Conține enzime care au proprietăți antioxidante care pot ajuta la prevenirea deteriorării oxidative a ADN-ului. În 2017, acești oameni de știință au aplicat în laborator un preparat din iarbă de grâu pe celulele canceroase ale gurii (cancer oral cu celule scuamoase). Ei au constatat că creșterea celulelor canceroase a încetinit. Aceștia au propus că iarba de grâu ar putea constitui într-o zi baza unui medicament pentru tratarea acestui tip de cancer al gurii.

Alte studii au ajuns la concluzii similare. Un studiu din 2015, de exemplu, a constatat că iarba de grâu a încetinit creșterea cancerului de colon și a determinat moartea unor celule canceroase.

Autorii unui studiu realizat în 2015 pe șoareci a concluzionat că iarba de grâu ar putea ajuta la apărarea organismului împotriva leucemiei, în special în cazul celor care sunt expuși la risc din cauza expunerii la benzen. Cercetătorii cred că flavonoidele și compușii polifenolici din conținutul de metanol al plantei ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării leucemiei în celulele măduvei osoase.

Grâul verde poate îmbunătăți, de asemenea, efectele chimioterapiei, potrivit unei analize din 2015. Cercetătorii au găsit dovezi că, atunci când este utilizat alături de chimioterapie, iarba de grâu poate:

- să sporească eficacitatea tratamentului

- reduce efectele adverse ale chimioterapiei

Vezi și: Masca de ochi, obiectul banal cu beneficii pentru calitatea vieții. Cercetător: Eficient, economic și neinvaziv

Grâul verde, benefic pentru combaterea infecțiilor

Unele cercetări din 2015 au descoperit că grâul verde poate ucide sau încetini dezvoltarea anumitor infecții. Acest lucru poate fi deosebit de util în tratarea infecțiilor rezistente la antibiotice sau la persoanele care sunt alergice la anumite antibiotice.

Cercetătorii au publicat rezultatele unui experiment realizat într-o eprubetă. Descoperirile au indicat că iarba de grâu are proprietăți antimicrobiene care pot combate:

- anumite tipuri de infecții streptococice (streptococ)

- unele forme de bacterii Lactobacillus. Bacteriile Lactobacillus joacă un rol în multe infecții, inclusiv în infecțiile dentare.

Grâul verde benefic pentru tratarea tulburărilor gastrointestinale

Practicanții medicinei tradiționale au folosit de mult timp iarba de grâu pentru a reduce durerile de stomac și pentru a gestiona problemele gastrointestinale minore, cum ar fi diareea sau problemele digestive.

Iarba de grâu are un conținut ridicat de fibre, iar fibrele ajută la menținerea sănătății intestinului. Autorii unei analize din 2014 au sugerat că iarba de grâu poate ajuta la tratarea colitei ulcerative, o afecțiune inflamatorie care afectează intestinul gros. Într-un studiu mic de 23 de participanți, unele persoane au consumat 100 de mililitri (ml) de suc de iarbă de grâu zilnic timp de o lună, în timp ce altele au luat un placebo.

În comparație cu cei care au luat placebo, cei care au consumat suc de iarbă de grâu au experimentat:

- o activitate mai redusă a bolii

- sângerare rectală redusă

Grâul verde ar putea fi benefic în cazul persoanelor cu: 

- artrită reumatoidă

- boli de inimă

- afecțiuni ale sângelui, cum ar fi talasemia

Vezi și: Care sunt greșelile care ne îngrașă în post. Laura Ene: Este cel mai rău tip de grăsime

Utilizările medicinale tradiționale ale ierbii de grâu includ:

- îmbunătățirea digestiei

- scăderea tensiunii arteriale

- îndepărtarea metalelor grele din fluxul sanguin

- echilibrarea sistemului imunitar

- ameliorarea gutei

Deși dovezile susțin multe dintre aceste utilizări, majoritatea cercetătorilor adaugă că sunt necesare studii mai ample înainte de a putea recomanda iarba de grâu ca tratament eficient.

Grâul verde, riscuri

Majoritatea studiilor nu raportează efecte adverse semnificative după consumul de iarbă de grâu, dar acest lucru poate depinde de forma produsului și de individ.

Unele persoane pot avea o sensibilitate sau o alergie care să ducă la o reacție nedorită. Cu toate acestea, persoanele cu boală celiacă și cele care sunt sensibile la gluten se pot bucura în continuare de iarba de grâu, deoarece doar miezul de grâu și nu iarba de grâu conține gluten.

Un studiu care a analizat modul în care grâul verde afectează copiii cu talasemie a constatat că unii utilizatori au avut probleme gastrointestinale la început, dar acestea s-au rezolvat în câteva zile.

Vezi și: Cel mai tare truc când mergi la cumpărături. Lygia Alexandrescu: Înmulțești cu 5 și aduni cu 2. Niciodată nu o să umpli coșul

Nu există suficiente dovezi pentru a demonstra că iarba de grâu poate vindeca orice boală. Nimeni nu ar trebui să ia iarbă de grâu ca înlocuitor al unui tratament medical.

Un mod de a consuma iarba de grâu crudă sau pulberea de iarbă de grâu este într-un smoothie sau suc. Cu toate acestea, are un gust prea puternic. Amestecul cu un ingredient care are un gust puternic, cum ar fi ananasul, îl poate face mai plăcut la gust.

Alte opțiuni includ amestecul cu lapte, miere sau suc de fructe.

Iarba de grâu este, de asemenea, disponibilă sub formă de capsule, care aproape că elimină gustul. Sunt disponibile și unele capsule aromatizate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel