Greața matinală, declanșată de un hormon. 1 din 50 de sarcini dezvoltă forma cea mai severă

Sonia Baciu |
Data publicării:
greata matinala. FOTO: Freepik @Dragana_Gordic
greata matinala. FOTO: Freepik @Dragana_Gordic

Greața matinală din timpul sarcinii este declanșată de un hormon și afectează 70% dintre gravide. În una din 50 de sarcini se ajunge la forma cea mai gravă a grețurilor matinale. Care sunt complicațiile și ce remedii există.

Greața matinală reprezintă greața și vărsăturile din timpul sarcinii și este o condiție care afectează un număr semnificativ de femei, până în 70% dintre femeile însărcinate în primul trimestru de sarcină.

În ciuda faptului că se numește ”greața matinală”, aceasta se poate întâmpla în orice moment al zilei și poate fi determinată chiar și de un simplu miros care deranjează femeia însărcinată.

Din fericire, pentru cele mai multe dintre femei, starea se îmbunătățește odată cu intrarea în al doilea trimestru de sarcină.

Greața matinală, cauze

Deși cauza grețurilor matinale nu este cunoscută, se presupune că modificările hormonale din timpul sarcinii sunt cele care duc la această stare neplăcută pentru femeile însărcinate, mai ales că le și dă o senzație de slăbiciune profundă.

Rareori, o afecțiune medicală care nu are legătură cu sarcina, cum ar fi bolile tiroidiene sau ale vezicii biliare, poate provoca greață sau vărsături grave, notează Mayo Clinic.

O cercetătoare în obstetrică, dr. Marlena Fejzo, a avut propria experiență în privința grețurilor matinale, în timpul celei de-a doua sarcini, și pentru că explicațiile pe care le-a primit din partea medicilor, precum că totul se întâmplă în capul său, a decis să facă o cercetare în acest sens.

Astfel, Fejzo conduce o echipă de cercetători care acum, după zeci de ani de cercetări, a identificat un hormon care acționează asupra creierului pentru a provoca vărsături ca fiind cauza probabilă a grețurilor matinale - și a adăugat o grămadă de dovezi noi pentru a-și susține afirmațiile.

Cercetătorii au pus ochii pe un anumit hormon numit GDF15 încă de când acesta a fost detectat pentru prima dată la niveluri ridicate în serul de sânge al femeilor însărcinate, în anul 2000.

De atunci, studii de gemeni și studii de secvențiere genomică a persoanelor cu greață și vărsături severe în timpul sarcinii au indicat o componentă genetică a bolii lor care implică două gene, inclusiv cea care codifică GDF15. Liniile de dovezi se aliniau, notează Science Alert.

Vezi și: Deficitul de vitamina B12, cauze și simptome. O boală autoimună și anumite medicamente, printre cauze. Trifan: Administrarea va fi pentru toată viața

Ce spune studiul

Greața și vărsăturile sunt foarte frecvente în primul trimestru de sarcină, dar în aproximativ 2% din cazuri (1 din 50 de sarcinii), se dezvoltă o formă cea mai severă, cunoscută sub numele de hiperemeză gravidică (HG).

”Descoperirile noastre plasează GDF15 în centrul mecanic al grețurilor și vărsăturilor în timpul sarcinii și al HG și indică în mod clar calea către strategii pentru tratamentul și prevenirea acestora.

Acum putem concluziona cu încredere că nivelurile circulante mai mari de GDF15 în sângele matern sunt asociate cu un risc crescut de HG”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, care nu a fost încă revizuită de către colegi.

Studiul a fost realizat pe datele a peste 18.000 de femei din Scoția, date care au arătat că femeile care aveau un nivel mai mare de GDF 15 înainte de sarcină au avut un risc mai mic de a dezvolta hiperemeza gravidică.

De asemenea, femeile cu beta-talasemie, o afecțiune a sângelui care crește nivelul de GDF15 în afara sarcinii, au avut rareori grețuri și vărsături în timpul sarcinii, conform unui mic studiu efectuat pe 20 de femei.

Este ca și cum niveluri mai ridicate de GDF15 înainte de sarcină au oferit o anumită protecție împotriva hiperemezei, desensibilizând femeile la hormon, astfel că acesta a avut un efect mai puțin provocator de vărsături.

În ansamblu, ”severitatea grețurilor și vărsăturilor din timpul sarcinii este rezultatul interacțiunii dintre GDF15 derivat de la făt și sensibilitatea mamei la această peptidă, care este determinată în mod substanțial de expunerea anterioară la hormon”, mai spun cercetătorii cu privire la noile dovezi.

Totodată, aceștia atrag atenția cu privire la precauția de care medicii obstetricieni trebuie să dea dovadă în viitor, în special în ceea ce privește potențialele efecte nocive ale terapiilor candidate administrate în timpul sarcinii.

”De la tragedia talidomidei, preocupările legate de siguranță au fost, în mod normal, foarte importante în discuțiile privind noile tratamente pentru HG”, conchide echipa.

Greața matinală, complicații și remedii

Grețurile și vărsăturile ușoare din timpul sarcinii nu sunt de obicei dăunătoare, cât neplăcute.

Însă, dacă sunt lăsate netratate, grețurile și vărsăturile severe pot provoca deshidratare și pot duce la un dezechilibru electrolitic, dar și la eliminarea unei cantități mai mici de urină, ceea ce poate duce la blocaj renal.

Deși nu poate fi prevenită, administrarea de suplimente de vitamine, precum și o hidratare adecvată, pot să ajute în cazul grețurilor matinale.

Vezi și: Plantele aromatice și condimentele care te ajută să slăbești și oferă sațietate. Mihaela Bilic: Maxim de aromă cu 0 calorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel