Plantele aromatice și condimentele care te ajută să slăbești și oferă sațietate. Mihaela Bilic: Maxim de aromă cu 0 calorii

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
plantele aromatice si condimentele. FOTO: Freepik @chernikovatv
plantele aromatice si condimentele. FOTO: Freepik @chernikovatv

Plantele aromatice și condimentele dau savoare mâncării, dar vin și cu o serie de beneficii importante pentru sănătate.

Plantele aromatice și condimentele fac parte din viața noastră încă din antichitate. Ele dau gust și savoare, iar cel mai fad fel de mâncare poate fi transformat în ceva de neuitat.

Condimentele și plantele aromatice, cum ar fi cuișoarele, rozmarinul, salvia, oregano și scorțișoara, sunt surse excelente de antioxidanți datorită conținutului ridicat de compuși fenolici.

Este evident că un consum frecvent de alimente condimentate a fost, de asemenea, legat de un risc mai mic de deces prin cancer și boli ischemice ale inimii și ale sistemului respirator.

Nutriționistul Mihaela Bilic susține, potrivit unei postări făcute pe contul de Instagram, că aromele nu doar că intensifică gustul, dar și cresc sațietatea, ceea ce înseamnă că ne pot ajuta și în curele de menținere sau de scădere a greutății corporale.

”Este posibil să ne săturăm mai repede cu mai puțină mâncare? Da, dacă mâncăm produse gustoase, aromate, parfumate, condimentate.

Până acum s-a crezut că satisfacția alimentară depinde de aportul de calorii, adică de conținutul de zahăr sau grăsime dintr-un preparat. Mai nou s-a demonstrat că aromele și implicit gustul determină sațietatea.

Când vine vorba de înghețată și deserturi, prezența de vanilie sau scorțișoară în rețetă crește percepția gustului dulce, chiar dacă cantitatea de zahăr este redusă.

Simțurile noastre pot fi păcălite, folosiți cu 30-50% mai puțin zahăr și compensați cu arome și mirodenii”, a scris Mihaela Bilic.

Nutriționistul are soluții și pentru alimentele sărate, mai ales având în vedere că un consum excesiv de sare crește riscul de hipertensiune arterială, respectiv de boli de inimă.

Astfel, sarea din bucate poate fi redusă cu ajutorul plantelor aromatice și al condimentelor, venind ”la pachet” și cu o doză importantă de antioxidanți.

”Și pentru preparatele sărate este valabil acest secret, grăsimea poate fi înlocuită cu ierburi și condimente- obțineți un plus de gust și faceți economie de calorii, mai ales că 1 g de grăsime ne costă 9 calorii!

De la tocănițe până la chiftele și ardei umpluți, fiți zgârciți cu uleiul și folosiți din plin mărar, pătrunjel, usturoi, chimen, nucșoară, ardei iute, boia… maxim de aromă cu 0 calorii”, a mai scris Mihaela Bilic.

Vezi și: Oxidul nitric: ce este și de unde se poate obține. Pepenele, printre alimentele cu efect vasodilatator

10 dintre cele mai sănătoase ierburi și condimente și beneficiile lor pentru sănătate

Există mai multe ierburi și condimente cu multiple beneficii potențiale pentru sănătate, cum ar fi cele cu proprietăți antiinflamatorii, stimulente cognitive și unele care pot ajuta chiar la combaterea cancerului.

Iar în primele 10 dintre cele mai sănătoase plante aromatice și condimente se află multe din cele pe care le avem deja prin bucătărie sau cămară.

Turmericul

Turmericul, numit uneori curcumină, datorită ingredientului activ pe care îl are - curcuma -  este unul dintre cele mai populare condimente folosite astăzi atât pentru gătit, cât și pentru beneficiile pentru sănătate.

Studiile de laborator au arătat că turmericul are unele beneficii antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene, antivirale și antiparazitare.

Dintre toate acestea, cercetările arată că turmericul este cel mai eficient pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante.

Cu un conținut bogat de antioxidanți, turmericul poate reduce riscul de formare a radicalilor liberi și efectele stresului asupra organismului, notează Medical News Today.

Ghimbirul

Ghimbirul a fost utilizat încă din vremuri străvechi ca remediu pentru greață și probleme gastrointestinale. Astăzi, este folosit pentru calitățile sale de asezonare a mâncării, dar și ca supliment pentru a trata problemele digestive.

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare, dar și un nivel ridicat de antioxidanți, cu un indice ORAC de 14.840 μ mol TE/100g (în forma crudă), respectiv 39.041 μ mol TE/100g (sub formă de pudră), fiind depășit doar de anumite fructe de pădure sau rodie, potrivit SuperFoodly.

Unele studii au demonstrat că ghimbirul poate avea efect anticancerigen, ca urmare a nivelului ridicat de antioxidanți.

Chimenul

Chimenul este un condiment popular pentru gătit, folosit pentru efectele sale aromatice.

Studiile arată că este, de asemenea, benefic pentru pierderea în greutate, colesterol, gestionarea stresului și multe altele.

De asemenea, are un potențial antioxidant ridicat, cu un indice ORAC de 50.372 μ mol TE/100g.

Stduiile au arătat, de asemenea, că semințele de chimen au și efect antidiabetic, reducând nivelul glicemiei din sânge.

Menta

Foarte populară, folosită ca agent aromatizant, menta este utilizată și pentru efectele răcoritoare pe care le are, dar și pentru proprietățile antibacteriene și pentru îmbunătățirea sănătății digestive.

Unele studii au arătat că menta este eficientă în relaxarea musculară, ca urmare a conținutului de mentol, acesta fiind adesea ingredient în cremele și unguentele care au ca țintă durerile musculare.

Echinaceea

Echinacea este un supliment alimentar, cel mai bine cunoscut pentru că vizează sistemul imunitar și ajută la prevenirea răcelilor.

Echinaceea este adesea folosită, ca suport, în:

- răceala obișnuită

- infecțiile respiratorii superioare

- bronșite

- gripă

- inflamație

- infecții ale urechii

- vaginită

- infecții cu drojdie.

Scorțișoara

Condimentul specific sezonului rece, scorțișoara are importante beneficii pentru sănătate, având acțiune antimicrobiană, antioxidantă, antiinflamatoare, antidiabetică și anticancerigenă, beneficii dovedite științific.

Consumul de scorțișoară poate preveni apariția simptomelor specifice bolii Alzheimer, îmbunătățind în același timp și abilitatea cognitivă.

Pudra de chili

Cercetările din 2015 sugerează că capsaicina, compusul fitochimic care face ca pudra de chili să fie picantă, poate juca un rol important în reglarea sănătății inimii și a metabolismului.

În plus, consumul frecvent de chili este corelat cu o reducere cu 25% a mortalității din orice cauză și cu 23% mai puține decese cauzate de cancer.

Pătrunjelul

Folosit pentru asezonarea mâncării, pătrunjelul are și proprietăți medicinale, fiind un bun tratament pentru o serie de afecțiuni, inclusiv pentru hipertensiune, care este factor de risc pentru bolile de inimă, cât și pentru alergii.

Pătrujelul ese plin de antioxidanți, carotenoizi și alte vitamine necesare unui organism și sistem imunitar sănătos.

Printre acestea se numără vitamina K, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor, dar și vitamina C, cu acțiune antioxidantă.

Cardamomul

Asemănător cu ghimbirul, cu un gust specific, cardamomul este utilizat ca remediu pentru:

- constipație

- colici

- diaree

- dispepsie

- vărsături

- dureri de cap

- epilepsie

- boli cardiovasculare.

Beneficiile curative ale condimentului provin în principal dintr-o combinație de uleiuri volatile, uleiuri fixe, acizi fenolici și steroli.

În special, uleiurile volatile prezente în semințele de cardamom sunt analgezice, antiinflamatorii, antimicrobiene și antispastice.

Vezi și: Deficitul de vitamina B12, cauze și simptome. O boală autoimună și anumite medicamente, printre cauze. Trifan: Administrarea va fi pentru toată viața

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel