Oxidul nitric: ce este și de unde se poate obține. Pepenele, printre alimentele cu efect vasodilatator

Sonia Baciu |
Data publicării:
oxidul nitric. FOTO: Freepik @svetlanasokolova
oxidul nitric. FOTO: Freepik @svetlanasokolova

Oxidul nitric este esențial pentru buna funcționare a circulației sanguine. Care sunt alimentele ce ajută la creșterea nivelului de oxid nitric din sânge.

Oxidul nitric este o moleculă vitală produsă în organism și care are un impact asupra multor aspecte ale sănătății.

Ajută vasele de sânge să se dilate pentru a promova un flux sanguin adecvat și poate oferi diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea performanțelor fizice, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.

Astfel, în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune, pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de cardiolog, hidratarea adecvată și activitatea fizică moderată, este indicat să se acorde o atenție deosebită și dietei, deoarece există o varietate de alimente care pot îmbunătăți nivelul de oxid nitric.

10 alimente cu beneficii asupra hipertensiunii

Schimbarea dietei este una dintre cele mai bune și mai eficiente modalități de a crește în mod natural nivelul de oxid nitric. Mai mult decât atât, cele mai multe dintre ele pot fi incluse cu ușurință în dieta zilnică.

Sfecla roșie

Sfecla roșie este bogată în nitrați alimentari pe care organismul le poate transforma în oxid nitric.

Potrivit unui studiu efectuat pe 38 de adulți, consumul unui supliment de suc de sfeclă roșie a crescut nivelul de oxid nitric cu 21% în numai 45 de minute.

Similar, un alt studiu a arătat că 100 de ml de suc de sfeclă roșie băut pe zi a crescut semnificativ nivelul de oxid nitric, atât la femei, cât și la bărbați.

Usturoiul

Usturoiul poate crește nivelul de oxid nitric prin activarea sintezei oxidului nitric, enzima care ajută la transformarea oxidului nitric din aminoacidul L-arginină.

Un studiu pe animale a arătat că extractul de usturoi a crescut temporar nivelul de oxid nitric din sânge cu până la 40% în decurs de o oră de la consum.

De asemenea, studii efectuate pe animale, dar și pe oameni, au indicat faptul că această capacitate a usturoiului de a crește nivelul de oxid nitric poate avea efecte benefice și asupra toleranței la efort fizic, nu doar la reducerea hipertensiunii arteriale.

Carnea 

Carnea, carnea de pasăre și fructele de mare sunt o sursă excelentă de coenzima Q10, un compus despre care se crede că ajută la menținerea oxidului nitric în organism.

De fapt, se estimează că dieta medie conține între 3-6 mg de coenzima Q10, iar carnea și carnea de pasăre furnizează aproximativ 64% din aportul total.

Studiile au arătat că un aport suficient de coenzima !10 nu doar că ajută la menținerea oxidului nitric, dar ajută și la îmbunătățirea performanței sportive, previne migrenele și promovează sănătatea inimii.

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră este bogată în flavonoizi, compuși naturali care au o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv de reducere a stresului oxidativ.

Un studiu de 15 zile efectuat pe 16 persoane a arătat că un un consum zilnic de 30 de grame de ciocolată neagră a dus la creșterea semnificativă a nivelului de oxid nitric din sânge.

Mai mult, participanții au înregistrat scăderi la ambele cifre ale tensiunii arteriale.

De asemenea, ciocolata neagră, în baza conținutului de flavonoizi, a fost asociată și cu îmbunătățirea funcției cerebrale, dar și cu un risc mai mic de boli de inimă.

Vezi și: Contraceptivele orale, asociate cu depresia. Risc crescut cu până la 130% mai mare, în special în primii doi ani de utilizare

Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, care includ salata verde, rucola, kale, spanacul, frunzele de sfeclă sau varza, sunt bogate în nitrați.

Consumul regulat de legume cu frunze verzi poate ajuta la menținerea unor niveluri suficiente de oxid nitric în sânge și țesuturi, arată un studiu, în timp ce alt studiu a evidențiat că o masă bogată în spanac a crescut de opt ori nivelul de nitrați salivari și a scăzut semnificativ tensiunea arterială sistolică.

De asemenea, consumul de legume cu frunze verzi a fost asociat cu reducerea riscului de boli de inimă, precum și a riscului de declin cognitiv.

Vezi și: De ce să bei ceai cald în zilele toride de vară. Cum te ajută să te răcorești

Citricele

Citricele sunt o sursă importantă de vitamina C, vitamină care poate spori nivelurile de oxid nitric prin creșterea biodisponibilătății acestuia și maximizarea absorbției sale în organism.

Astfel, la o salată de spanac, dacă adăugăm zeamă de lămâie va crește și absorbția de fier, prevenindu-se astfel și riscul de anemie.

Rodia

Rodia este un fruct bogat în antioxidanți puternici care vă pot proteja celulele împotriva deteriorării și pot păstra oxidul nitric.

Studiile pe oameni și animale au descoperit că rodia bogată în antioxidanți poate îmbunătăți fluxul sanguin, ceea ce poate fi deosebit de benefic în tratarea unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială și disfuncția erectilă.

Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt bogate în anginină, un tip de aminoacid implicat în producția de oxid nitric.

Unele studii sugerează că includerea angininei din alimente precum nucile și semințele poate crește nivelul de oxid nitric din organism.

În plus, nucile și semințele sunt o sursă importantă de acizi grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9, astfel acestea sunt asociate și cu îmbunătățirea cogniției și creșterea rezistenței.

Pepenele roșu

Un fruct specific perioadei calde, pepenele roșu este indicat atât pentru reducerea tensiunii arteriale, cât și pentru hidratare, cu mențiunea că trebuie consumat ca fruct unic, nu în combinații cu alte fructe ori alte alimente.

Pepenele roșu este o sursă de citrulină, un aminoacid care este transformat în angină și în cele din urmă în oxid nitric.

Un studiu foarte restrâns, realizat pe opt bărbați, a arătat că un consum de suc de pepene roșu (300 ml) timp de două săptămâni conduce la o creștere semnificativă a biodisponibilității oxidului nitric, arată Healthline.

Vinul roșu

Vinul roșu conține mulți antioxidanți puternici, inclusiv resveratrol, și a fost asociat cu o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Unele studii au arătat că vinul roșu poate crește nivelul de oxid nitric. Este important ca vinul roșu, deși benefic pentru circulație, să fie consumat cu moderație, deoarece consumul de alcool este factor de risc pentru hipertensiune și bolile de inimă.

Vezi și: La ce să fii atent dacă o căpșună este mucegăită. Ce poți să pățești. Regula pe care trebuie să o știi înainte de a le mânca

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel