Greutatea corporală, legătura cu estrogenul la femei

DCMedical Team / 13 mai 2021 / 23:29
Grăsimea de pe burtă
Grăsimea de pe burtă

Multe femei se plâng că nu mai pot ține sub control greutatea corporală, în special după o anumită vârstă. De obicei, este de vină menopauza, care vine cu modificări hormonale. Estrogenul este unul dinter hormonii implicați.

Odată cu instalarea menopauze, multe femei se plâng de creșteri în greutate cu care nu mai pot lupta. Implicat este hormoul numit estrogen, despre care dr. Marius Fodor scrie pe blogul său.

Iată ce spune el:

„Unele forme de estrogen sunt strâns legate cu felul ȋn care corpul nostru controlează greutatea. Astfel, orice shimbări ȋn nivelul estrogenului din corp pot cauza modificări ale greutății, de asemenea. Aşadar, care este legătura dintre nivelul estrogenului din organismul unei femei şi greutatea acesteia?

Menopauza, estrogenul şi greutatea corporală

Nivelul estrogenului din corpul unei femei poate fi unul scăzut din mai multe motive. Cel mai des ȋntâlnit motiv este menopauza. În această perioadă, corpul se confruntă cu un declin al hormonilor reproductivi şi menstruația se opreşte. Multe femei observă şi o creştere ȋn greutate ȋn această perioadă. Unul din motivele creşterii ȋn greutate ȋn timpul menopauzei este modificarea nivelului de hormoni din organism.

Multe femei observă şi o creştere ȋn greutate ȋn această perioadă. Unul din motivele creşterii ȋn greutate ȋn timpul menopauzei este modificarea nivelului de hormoni din organism.

De pildă, estradiolul care este o formă a estrogenului, scade la menopauză. Acest hormon sprijină metabolismul şi regularizarea greutății corporale. Un nivel mic de estradiol poate conduce la ȋngrăşare.

De-a lungul vieții lor, femeile pot observa acumularea de grăsime ȋn zona şoldurlor şi a copaselor, de cele mai multe ori. După menopauză, tendința este acumularea de țesut adipos ȋn zona abdominală, iar acest tip de grăsime se numeşte grăsime viscerală şi este foarte periculoasă. Astfel de țesut adipos este legat de apariția unor condiții de sănătate precum diabet, AVC, cancer şi unele boli ale inimii.

Odată cu modificarea nivelului hormonilor din corp, unele femei tind să fie mai puțin active şi să piardă din masa musculară, arzând mai puține calorii pe timpul zilei.

Toți aceşti factori pot conduce la acumularea kilogramelor ȋn plus.

Alte motive pentru dezechilibrul de estrogen din corp

Menopauza nu este singura cauză ce poate conduce la un nivel scăzut de estrogen. Alte posibile cause sunt urmatoarele:

Sindromul ovarului polichistic – această condiție de sănătate se manifestă prin prezența unor chisturi mici ȋn ovare şi prin dezechilibre hormonale; femeile care se luptă cu această condiție de sănătate tind să se plângă de probleme cu greutatea, rezistență la insulină şi afecțiuni ale inimii.

Lactația – nivelul de estrogen din corpul unei femei rămâne scăzut după ce naşte şi ȋn timpul perioadei de alăptare; astfel de schimbari vor ȋncuraja producția de lapte şi vor preveni ovulația.

Eliminarea ovarelor – o femeie căreia i-au fost eliminate ovarele din diverse cauze, va intra la menopauză şi nu va mai produce estrogen şi progesteron.

Anorexia – anorexia este un dezechilibru de alimentație grav şi condiția va plasa corpul ȋntr-o stare de inaniție, iar nivelul de estrogen va scădea şi el.

Exerciții fixice prea intense - s-a demonstrat că exercițiile fizice prea intense diminuează nivelul de estrogen din corp din cauza unui nivel prea scăzut de grăsime.

Beneficiile estorgenului

Estrogenul este un homon feminin şi este strâns legat de pubertate şi de ciclul menstrual. Alte funcții ale hormonului includ următoarele:

Controlează nivelul de colesterol din sânge

Susține sănătatea oaselor

Protejează sănătatea creierului şi asigură o stare mentală normală

Ovarele sunt cele care produc estrogen dar şi glandele adrenale şi țesutul gras produc cantități mici de estrogen deopotrivă.

Există trei tipuri de estrogen:

Estron E1 care este produs de organism după menopauză

Estradiol E2 produs de femeile care pot face copii

Estriol E3 produs de corp ȋn timpul unei sarcini

Simptomatologia unui nivel scăzut de estrogen

Simptomele unui nivel scăzut de estrogen includ următoarele:

Lipsa menstruației sau neregularități legate de ea

Bufeuri

Transpirații nocturne

Insomnie

Uscăciune vaginală

Libidou scăzut

Stări de iritabilitate

Dureri de cap

Piele uscată

Femeile care suferă de astfel de simptome ar trebui să se adreseze unui medic pentru a determina nivelul de estrogen din corp ȋn vederea descoperirii cauzei pentru acestea. Toate femeile ar trebui să ȋşi țină evidență menstruației, inclusiv când aceasta ȋncepe şi când se termină, de asemenea, orice probleme care apar ar trebui discutate cu medicul. Toate aceste informații vor ajuta doctorul ȋn determinarea cauzelor şi a unui posibil diagnostic de dezechilibru hormonal.

Controlul greutății

Chiar dacă este legată de dezechilibre ale estrogenului, greutatea poate fi menținută ȋn limite normale prin activitate fizică şi o dietă sănătoasă fără alimente procesate, alcool, bauturi carbogazoase, dar cu fructe şi legume, multă apă şi grăsimi vegetale.

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy