Gripă: Cum te ferești de gripă, în afară de vaccin și spălatul pe mâini

Dana Lascu |
Data publicării:
Răceala, gripă, afecțiuni respiratorii
Răceala, gripă, afecțiuni respiratorii

Suntem în plin sezon de gripă, iar sfaturile obișnuite le știm cu toții: faceți vaccinul contra gripei, spălați-vă mâinile în mod regulat și evitați contactul cu oricine este deja bolnav. Dar sunt și alte mijloace de protecție:

„Nu poți fi prea precaut când vine vorba de gripă", a explicat dr. Trish Perl, șeful Diviziei de Boli Infecțioase din cadrul UT Southwestern Medical Center din Dallas. „Dar trebuie să fiți deștepți. Mulți oameni nu știu cât de gravă și periculoasă poate fi gripa".

În ultimul sezon gripal - octombrie 2018 până la începutul lunii mai 2019 - cel puțin 37,4 milioane de americani au făcut gripă, conform datelor oficiale. Dintre aceștia, cel puțin 531.000 au fost spitalizați și între 36.400 și 61.200 de persoane au murit din cauza complicațiilor, potrivit Centrelor de control și prevenire a bolilor (CDC).

Riscul poate fi deosebit de mare atunci când vine vorba de inimă.

Un studiu din 2018 publicat în New England Journal of Medicine a indicat că incidența atacului de cord (infarctului) a fost de șase ori mai mare în săptămână de după ce persoanele sunt diagnosticate cu gripă în comparație cu anul anterior sau după infecție.

„Datele sunt din ce în ce mai convingătoare că vaccinul gripal previne evenimentele cardiovasculare, precum și mortalitatea, în special pentru persoanele peste 65 de ani", a spus Perl.

Mai mulți factori fac virusul gripal un inamic deosebit de formidabil, a continuat ea. Poate fi transmis prin aer, supraviețuirea pe unele suprafețe până la 48 de ore „și supraviețuiește pe o mână care nu este spălată până la o oră".

Aceste caracteristici fac ca spălarea mâinilor și șervețelele dezinfectante să fie aliați în timpul sezonului gripal.

„Cele mai multe boli frecvente sunt răspândite de mâinile tale", a declarat Charles Gerba, un microbiolog de la Universitatea din Arizona, care a urmărit toate cariera germenii, de la scaunele de toaletă și tăvile din avion, la ecranele model touch screen ale computerului și telecomenzile de la hotel. „Igiena mâinilor este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru tine".

El pledează pentru spălarea mâinilor sau folosirea aparatului cu dezinfectant atunci când vii acasă, după o zi de muncă în care ai navigat, practic, printre germeni.

Cum vă puteți proteja

Experții de la Asociația Americană a Inimii (American Hearth Association) sugerează, însă, și alte tactici de care trebuie să țineți cont în timpul sezonului rece și al gripei:

- Dormiți suficient. Un studiu din 2015 în jurnalul medical „Somnul" (Sleep) a arătat că persoanele care dormeau mai puțin de șase ore noaptea erau mai sensibile la apariția gripei.

- Dezinfectați telefoanele și tabletele. „Le atingeți mereu împreună cu alte suprafețe, ceea ce este excelent pentru mutarea germenilor", a spus Gerba. „Puteți utiliza șervețele cu alcool la telefoane și ar trebui să le curățați și să le igienizați o dată pe zi".

- Beți o ceașcă de ceai. În revista Molecules, o analiză din 2018 a ultimelor studii sugerează că un flavonoid și antioxidant din ceai numit catechină poate inhiba răspândirea virusului gripal în organism.

- Mâncați sănătos și nu uitați de vitamina D. Unele studii sugerează că vitamina D poate consolida sistemul imunitar și poate lupta împotriva infecției. Sursele alimentare de vitamina D includ peștele gras, produsele lactate, suplimentele și lumina soarelui. „Nu există foarte multe cercetări care sugerează că acest lucru va reduce riscul dobândirii și transmiterii gripei", a spus Perl. „Dar menținerea unei nutriții adecvate este foarte importantă pentru a vă asigura că sistemul imunitar este activ".

- Fiți un cumpărător atent. Acele mulțimi de la mall, miile de oameni care se strâng într-un spațiu închis, v-ar putea oferi un cadou nedorit de Sărbători. Gerba spune că trebuie să acordăm o atenție deosebită după ce copiii termină de alergat în locurile de joacă din interior, pe care majoritatea mall-urilor le au. „Aduceți dezinfectantul cu voi și curățați-le imediat mâinile", a spus el. „Sau, ați putea să faceți cumpărăturile online".

- Încercați să nu vă atingeți fața. Ochii, nasul și gura sunt puncte de intrare principale pentru germenii pe care îi culegi pe parcursul zilei. Acest lucru face ca obiceiurile precum frecarea ochilor, zgârierea nasului sau mușcarea unghiilor să fie deosebit de riscante în timpul sezonului gripei. „Oamenii o fac atât de inconștient și atât de des încât este dificil de oprit", a spus Gerba. „Dar trebuie să depui efort".

În general, a spus Perl, oamenii nu ar trebui să fie prea anxioși cu privire la sezonul gripei. „Este mai mult de bun simț să îți faci vaccinul contra gripei", a spus ea.

Pe de altă parte, nici ezitanți nu e bine să fiți. „Le spun mereu pacienților că „În timp ce tu ai putea să faci sau ai putea să nu faci gripa, eu văd oameni care mor din cauza asta. Este absolut adevărat că se pot întâmpla lucruri rele din cauza gripei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel