Gripă: unul din cele mai grave sezoane, în SUA

Angela Sabău |
Data publicării:
Vaccinare
Vaccinare

Sezonul actual al gripei se pare că este unul din cele mai grave din Statele Uniteale Americii. 34 de state sunt mai afectate.

Sezonul actual al gripei este pe cale să fie unul dintre cele mai severe, conform noilor date de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) al SUA.

Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, spune că sezonul gripei 2019-2020 arată la fel de îngrijorător ca și sezonul 2018-2017, care a fost cel mai sever, cel mai îndelungat și cel mai mortal, cel puțin în ultimul deceniu.

Noile date CDC arată că, până în acest sezon, gripa a infectat cel puțin 6,4 milioane de oameni, a provocat 55.000 de spitalizări. Douăzeci și șapte dintre cei care au murit erau copii, potrivit news-medical.net.

Anumite tulpini, mai frecvente în unele zone decât în altele

Deși toate cele patru tulpini de gripă (A, B, C și D) infectează în prezent oameni, anumite tulpini afectează mai multe părți ale țării mai mult decât altele. Vineri, CDC a spus că 34 de state, precum și Washington D.C, New York City și Puerto Rico, au „o activitate gripală intensă.”

Departamentul Serviciilor de Sănătate raportează că spitalizările din cauza gripei au crescut în Wisconsin (459 cazuri) și că, până în acest sezon, au murit 11 persoane. Numărul spitalizărilor este de trei ori mai mare decât erau la această dată a anului trecut, iar CDC a marcat Wisconsin ca fiind în categoria „risc mare de gripă”.

Medicii spun că situația s-ar putea agrava înainte de a se îmbunătăți, iar oficialii încurajează pe oricine care nu a primit încă vaccinul gripal anual, să se vaccineze.

A șaptea săptămână consecutivă de gripă „răspândită” în Carolina de Sud

Potrivit Departamentului de Stat pentru Sănătate și Control al Mediului din Carolina de Sud (SDHEC), săptămâna finală a anului 2019 a înregistrat 301 de cazuri noi de gripă, aducând numărul de cazuri raportate de stat în acest sezon la 1.025. Acea săptămână trecută a anului a înregistrat, de asemenea, patru decese, ceea ce a atras numărul total de decese ale statului la 15.

SDHEC spune că a fost a șaptea săptămână consecutivă că activitatea gripei a fost „răspândită” în Carolina de Sud.

Doctorul Lucretia Carter, de la Tidelands Health, Georgetown, a declarat că nu va putea spune niciodată cât de sever va fi un sezon gripal, până nu va începe.

Carter spune că numărul de cazuri a crescut în ultimele săptămâni, deși acest lucru este normal pentru luna ianuarie. Cu toate acestea, tulpinile de gripă se dezvoltă mereu și devin mai persistente, adaugă ea, ceea ce le permite să se alăture dincolo de ceea ce ar fi considerat în mod normal sezonul gripei.

„În ultimii câțiva ani putem spune că vedem cazuri până vara”, spune Carter. Deoarece virusurile gripale suferă mutații, „nu există niciun motiv pentru care o tulpină să nu poată suferi mutații și să nu devină mai virulentă sau la fel de virulentă pe tot parcursul anului ca în sezonul de iarnă”.

Prin urmare, Carter recomandă vaccinarea împotriva gripei, indiferent dacă este sau nu sezonul gripal.

O tulpină de gripă mai puțin frecventă afectează Virginia

În Virginia, au fost raportate până în acest an 255 de cazuri de decese cauzate de pneumonie și gripă, potrivit departamentului de sănătate al statului.

Oficialii de sănătate publică spun că tipul de gripă raportat frecvent în Virginia în acest an este o tulpină care este de obicei mai puțin frecventă. Departamentul de Sănătate din Virginia spune că Richmond Times-Dispatch a raportat că din peste 1.800 de cazuri confirmate de laborator confirmate de la începutul sezonului curent, 75% au fost identificate ca fiind tipul B.

Un purtător de cuvânt al centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, Scott Pauley, spune că aceasta este prima dată când gripa B a fost raportată mai frecvent decât gripa A la nivel național din sezonul 1992-1993. Acesta ar putea însemna un sezon mai puțin amenințător în ceea ce privește moartea, spune el, dar ar putea fi încă unul puternic.

Prognozele CDC

Cea mai recentă prognoză a gripei de la CDC a prezis că, în SUA, activitatea gripei pare că va rămâne ridicată până la jumătatea lunii ianuarie.

"Indicatorii inițiali indică faptul că acesta nu va fi un sezon bun", a spus Fauci.

Carter spune că majoritatea cazurilor de gripă pe care le-a văzut în ultima vreme s-au numărat printre persoane care nu au fost vaccinate antigripal. „Cea mai bună speranță a noastră este să obținem cel puțin șase luni de acoperire”, spune Carter, care crede că oamenii ar trebuio să se vaccineze chiar de două ori pe an.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel