Lipsă de etică: trei cercetători, condamnați pentru crearea a trei bebeluși „editați genetic”

Angela Sabău |
Data publicării:
Genetica
Genetica

Trei cercetători chinezi au fost condamnați după ce au reușit să creeze bebeluși asupra cărora s-a folosit editarea genelor. Acțiunea lor este considerată lipsită de etică.

Agenția de știri din China a anunțat condamnarea a trei oameni de știință pentru crearea a trei bebeluși asupra cărora s-a folosit editare genetică. Doi dintre ei s-ar fi născut în 2018, iar despre cel de-al treilea nu s-au menționat detalii.

Cercetătorii, care au lucrat cu toții în provincia Chinei din Guangdong, He Jiankui, Zhang Renli și Qin Jinzhou, au fost toți condamnați la sfârșitul anului trecut pentru munca lor, care a dus la nașterea a trei copii, în mod controversat, cu genetică editată, scrie news-medical.net.

Echipa care a șocat lumea

În 2018, comunitatea științifică și publicul larg au fost șocați de munca pe care cercetătorii din China o raportau. O echipă a anunțat nașterea primilor copii editați genetic din lume, ridicând întrebări majore legate de etica și moralitatea acțiunilor echipei chineze.

El Jiankui, care a anunțat nașterea a două fete gemene editate genetic, a cauzat un motiv major de îngrijorare în legătură cu utilizarea unor instrument de editare a genelor CRISPR. Până în acest moment, tehnica a produs deja o agitație în comunitatea științifică, din cauza listei incredibil de variate și utile de aplicații pe care le găsise deja.

De când a fost dezvoltat pentru prima dată pentru utilizarea genomului uman în 2013, CRISPR a fost deja utilizat pentru a ajuta la crearea de noi terapii și diagnostice mai precise pentru cancer, a ajutat la eliminarea malariei, la îmbunătățirea tratamentului FIV, a fost instrumental în noile terapii cu HIV și multe altele.

Cu toate acestea, He Jiankui și faptul că echipa a utilizat CRISPR a demonstrat lumii cealaltă parte a editării genomului. Unul care stârnește o preocupare etică serioasă.

Mediciu nu erau necalificați 

Procesul, care a avut loc în privat, s-a încheiat cu condamnarea fiecăruia dintre cei trei cercetători. El Jiankui a primit trei ani de închisoare pentru practicarea medicinii fără licență. Dacă munca sa ar fi provocat decese sau daune grave pentru sănătate victimelor, această sentință ar fi putut dura până la zece ani.

În plus, el a fost amendat cu trei milioane de yuani (430.000 de dolari) pentru implantarea embrionilor generați genetic. El a fost, de asemenea, găsit vinovat de falsificarea documentelor de aprobare pentru a-i da posibilitatea să recruteze cuplul care a participat la studiu.

Zhang Renli a primit o pedeapsă mai ușoară de doi ani de închisoare și o amendă de 1 milion de yuani (143.000 USD). În cele din urmă, Qin Jinzhou a primit o pedeapsă de 18 luni cu o răspundere de doi ani și o amendă de 500.000 de yuani (72.000 USD).

Judecătorul a stabilit că toți cei trei cercetători nu au fost calificați ca medici și au avut motive să caute faimă și profit din munca lor, trecând granițele etice pentru a realiza acest lucru.

Sentințele transmit lumii mesajul că China se opune lucrărilor etice de editare a genelor.

Acțiune lipsită de etică

Munca acestui grup a fost considerată de alții din comunitatea științifică chineză nu numai că ar fi lipsită de etică și „nebunie”, dar se considerată, de asemenea, că a deteriorat reputația și avansarea științei în China. Sentința poate instaura adoptarea unor legi mai stricte cu privire la editarea genelor, care sunt văzute de mulți ca întârziați.

Din păcate, He Jiankui nu și-a exprimat regretul pentru ceea ce a făcut el și echipa sa și nu recunoaște potențialul pericol în care a pus participanții și nici încălcarea eticii și a moravurilor. Mai degrabă, își apără cercetările și consideră că au fost respectate standarde de securitate și etică.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel