Marcel Vela: Elicoptere noi și piloți rechemați din rezervă pentru SMURD. Vor zbura și noaptea

Adisa Codruț |
Data publicării:
Elicopter SMURD.      Foto: DSU/Facebook
Elicopter SMURD. Foto: DSU/Facebook

Patru noi elicoptere SMURD, care vor fi operate de piloți cu experiență, chemați din rezervă, vor zbura și noaptea a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, într-o declarație de presă susținută în prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Am o veste bună pentru locuitorii din zona Moldova, Banat, Oltenia și Dobrogea. Am luat legătura cu piloți rezerviști din cadrul Inspectoratului General de Aviație care au ieșit la pensie odată cu legea care a deschis ușa foarte larg pentru angajații ministerului și au acceptat să revină în sistem. Doresc să le mulțumesc, sunt eroi, sunt patrioți care au răspuns prezent la chemarea ministrului pentru a-și face datoria față de țară, pentru că țara are nevoie de ei. Din acest motiv, respectul meu trebuie adus aici în fața opiniei publice domnului general Ioan Cristinel, comandor Neculai Chiriță, comandor Emil Bucurescu și comandor Puiu Ștefan", a declarat Vela.

El a adăugat că toți cei patru piloți au peste 1.000 de ore de zbor și pot îndeplini condiția de comandant de aeronavă SMURD, astfel încât elicopterele SMURD din Iași, Arad, Craiova și Constanța să poată executa misiuni de noapte pentru salvarea pacienților sau celor accidentați.

„Putem anunța cetățenii că, în acest semestru, vor opera și cele patru elicoptere de la aeroport către aeroport. Pe lângă cele din Târgu Mureș și București, iată vom avea șase aeronave disponibile pentru a acoperi teritoriul României", a afirmat Marcel Vela, citat de Agerpres. 

Misiuni pe timp de noapte

Potrivit ministrului, cei patru piloți își vor începe activitatea de la 1 februarie și vor putea efectua misiuni inclusiv pe timp de noapte.

„În condițiile în care avem aeronave, vom avea și piloți, de la 1 februarie vor fi angajați, vor parcurge etapele de pregătire și vor executa și misiuni de noapte, inclusiv, pentru a ajuta pacienți care au nevoie de transplant, pe lângă, evident, serviciile de urgență pentru pacienți și accidentați - aceste elicoptere de la Iași, Arad, Craiova, București, Constanța și Târgu Mureș sunt în slujba cetățenilor", a explicat Vela.

El a mai vorbit despre o inițiativă normativă, prin care toate orașele și municipiile din România să poată avea posibilitatea să-și amenajeze locuri de aterizare și decolare autorizate de Autoritatea Aeronautică, care să corespundă din punct de vedere tehnic inclusiv pentru decolări și aterizări de noapte.

„Am discutat cu domnul ministru Nicolae Ciucă și vom prezenta Guvernului un memorandum pentru complementaritatea celor două ministere, adică acolo unde IGA execută misiuni de poliție de frontieră sau de ordine publică și, dacă în momentele respective piloți care sunt autorizați să zboare pe SMURD sunt prinși în misiuni de salvare de vieți, atunci aeronave militare și piloți ai MApN vin în sprijinul MAI, ceea ce de altfel fac și acum, în situația în care avioanele noastre sunt în reparație sau în revizie și MApN asigură transport intern sau extern pentru pacienți", a spus Marcel Vela.

Secretarul de stat Raed Arafat a arătat, la rândul său, că medicii care asigură în acest moment servicii de urgență pe elicopterele și pe avioanele SMURD vor putea să își continue activitatea și pe timpul nopții, atunci când o aeronavă devine disponibilă.

Plătiți pe orele de gardă

„În acest moment, medicul care este de serviciu 12 ore poate să fie de gardă, să continue sau să vină altul în locul lui să asigure garda pe elicopter în cursul nopții. Nu mă aștept să avem probleme în județele în care urmează să funcționeze și noaptea elicopterele", a declarat Arafat.

În ceea ce privește salarizarea medicilor și piloților care asigură urgențele, el a pledat pentru plata acestora pe orele de gardă și nu separat pentru orele de zbor, pentru a nu mai exista riscul ca unele decizii de deplasare cu aeronavele să fie luate pentru a beneficia de plata acestor ore.

„Această propunere a fost de mai multe ori discutată, (...) o să avem sprijinul, am înțeles, să o implementăm și pentru medici și pentru piloți, ceea ce înseamnă o siguranță mai mare și o atractivitate, pentru că înseamnă că ești de serviciu pe elicopter, primești această sumă indiferent ce se întâmplă și asta va încuraja medicii și asistenții medicali să facă acest lucru, dar și piloții", a indicat Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel