Gura uscată, 10 remedii pentru combaterea simptomelor

Adisa Codruț |
Data publicării:

Simptomele gurii uscate pot fi extrem de neplăcute. Află cum le poți ameliora, în mod natural.

Sindromul gurii uscate, cunoscut medical ca xerostomie, reduce fluxul salivar din gură, ceea ce provoacă uscăciune, dificultăți de înghițire și vorbire și aversiuni la consumul de alimente picante, acide și crocante. Uneori, xerostomia este asociată și cu modificările gustului.

Ce cauzează gura uscată?

Una dintre cele mai frecvente cauze ale gurii uscate este utilizarea anumitor medicamente, inclusiv medicamente pentru presiune arterială, opioide, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), anti-diabetice și multe altele. Hipertensiunea arterială, astmul, diabetul, bolile tiroidiene și alte afecțiuni comune pot fi, de asemenea, asociate cu uscarea gurii. Radiația trecută în zona capului sau a gâtului poate fi, de asemenea, rădăcina problemei, arată studiile de specialitate. 


10 remedii

La gură uscată, glandele salivare nu funcționează în mod corespunzător, determinând scăderea fluxului de salivă. Pentru a atenua simptomele gurii uscate, va trebui să ajutați la promovarea producției de salivă și să vă ușurați uscăciunea, oferind cât mai multă umiditate, potrivit unui studiu din 2014. Încercați următoarele strategii de tratament la domiciliu:

Beți multa apa. Producția de salivă necesită apă, iar dacă sunteți deshidratat, corpul nu va putea produce suficient de multă salivă.


Folosiți un umidificator în dormitor. Furnizarea de umiditate suplimentară noaptea, când gura este posibil să fie deschisă și să se usuce, poate fi eficientă.


Mestecați pe gumă fără zahăr sau bomboane. Când există mâncare în gură, organismele noastre cresc automat rata fluxului de salivă pentru a ajuta la digestie. Mestecirea gingiei sănătoase, fără zahăr, poate stimula producția de salivă, la fel ca suptul din pastile sau bomboanele fără zahăr. Un studiu a considerat că pastile cu catechine de ceai verde sunt deosebit de eficiente.


Folosiți un înlocuitor de salivă naturală.


Nu folosiți spălături bucale cu alcool. Acestea pot avea efecte de uscare, ceea ce vă poate agrava și mai mult simptomele.


Țineți gura închisă. Respirați prin nas și țineți-vă gura închisă pentru a păstra cât mai multă umiditate.


Evitați cofeina, alcoolul și tutunul. Aceste substanțe vă pot usca gura și mai mult, astfel încât eliminarea lor din stilul de viață vă poate ajuta să găsiți alinare.


Mâncați alimente umede. Dacă aveți probleme cu înghițirea sau mâncarea, încercați să mâncați alimente care sunt deja umede.


Ameliorați respirația urât mirositoare. Un efect secundar nefericit al gurii uscate este respirația urât mirositoare.


Mențineți o igienă orală bună. Saliva protejează dinții și gingiile; fără ea, s-ar putea să fiți mai probabil să aveți cavități sau să aveți alte probleme. Periați în fiecare zi și mergeți la dentist în mod regulat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel