Ce este "boala Regilor" și ce înseamnă dacă o ai. Alimentul și băutura preferată de români care o provoacă. E ca o înțepătură și tot mai mulți oameni simt asta

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Guta - Foto: Freepick @New Africa @redzen / Instagram Royal Family
Guta - Foto: Freepick @New Africa @redzen / Instagram Royal Family

Ce este "boala Regilor". Regele Charles ar avea simptome. Ce parte a corpului e afectată prima dată și care sunt greșelile zilnice care o provoacă.

Guta sau "boala Regilor", așa cum este denumită, se manifestă prin inflamarea articulațiilor, care devin roșii și dureroase. Una dintre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni este o dietă care conține în mare parte produse de origine animală, de aici și denumirea de "boală a bogaților". 

Fiind o boală a Regilor, guta este una dintre cele mai vechi boli articulare cunoscute de oameni, fiind cea mai frecventă formă de artrită inflamatorie care bântuie oamenii în secolul XXI. 

Se spune că atacurile de gută sunt atât de dureroase încât sunt descrise ca fiind comparabile doar cu agonia nașterii. Bolnavii spun că este ca și cum ar fi înțepați cu un "milion de ace mici și albe și fierbinți".

Încă din perioada Antichității, guta a fost considerată una dintre bolile asociate meselor îmbelșugate, în special excesului de carne pe care și-l le permiteau doar cei foarte înstăriți. 

La scară largă, guta este percepută eronat, ca fiind o boală autoprovocată care afectează doar clasele superioare, fiind numită "boala regilor și regele bolilor". Umoristul american, Ambrose Bierce, a definit guta drept: "Guta: Un nume de medic pentru reumatismul unui pacient bogat".

Potrivit Forbes, motivul pentru această percepție greșită este faptul că excesul de mâncare și de vin a fost mult timp considerat a fi cauza principală a gutei. Deși este adevărat că dieta este legată de gută, ideea că doar cei bogați au gută nu este adevărată.

VEZI ȘI: Lucrul periculos care amenință vaccinarea în România. Dezvăluire despre achiziția de vaccin anti-Covid. Cine a cumpărat vaccin de la noi: Merita să dăm 600 milioane de euro să le aruncăm?

Guta lovește multe persoane din toate mediile sociale și financiare. Femeile dezvoltă rareori gută și, atunci, numai după menopauză. Boala apare, de obicei, între 40 și 50 de ani, dar poate apărea la orice vârstă.

Dr. Theodore R. Fields, de la Spitalul de Chirurgie Specială din New York, un specialist în materie de gută și alte boli reumatice, spune că doar aproximativ 10% din cazurile de gută sunt cauzate de supraproducția de acid uric. Celelalte 90% produc, în general, niveluri normale, dar excretă prea puțin în urină.

Cuvântul "gută" provine din latinescul gutta, care înseamnă "o picătură", și reflectă credința antică potrivit căreia boala era cauzată de un lichid răuvoitor care pică în articulațiile slăbite. Problema era că nimeni nu știa cu adevărat ce cauzează guta. Timp de ani de zile, oamenii au atribuit-o la tot felul de lucruri. Sufletele mai puțin nobile își foloseau pur și simplu ochii și vedeau că majoritatea celor care sufereau de gută aveau tendința de a fi mâncători și băutori înrăiți care, așa cum se întâmpla adesea, erau fie preoți, fie membri ai aristocrației.

Este posibil ca guta să fie o combinație între consumul excesiv de alcool și o dietă săracă să ducă la apariția gutei, dar este mult mai probabil să mori de ciroză hepatică sau de insuficiență cardiacă cu mult înainte ca degetul mare de la picior să înceapă să îți pulseze.

În mod ironic, datorită geneticii sau a unei diete bogate în purine, unele suflete sărace vor avea gută chiar dacă nu au băut niciodată în viața lor.

Deși Hipocrate a descris cu exactitate suferința gutei, istoria clinică modernă a gutei începe cu Thomas Sydenham, un englez a cărui suferință de treizeci și patru de ani de boală i-a oferit o bogată experiență personală din care să se inspire. El a scris în 1683 un Tratat despre gută și dropsie care diferențiază clar guta de alte afecțiuni articulare.

Dar prezența hiperuricemiei la bolnavii de gută a fost stabilită abia în 1848, de către Alfred Baring Garrod, care a definit clar guta ca fiind o formă de artrită. Odată ce această cauză principală a fost izolată, atunci a devenit mai ușor de tratat.

O dietă cu multă carne contribuie la o procesare defectuoasă a acidului uric, situație care generează microcristale ce se depun la nivelul articulaţiilor, declanşând inflamarea acestora. Genunchii, coatele, mâinile sunt zone predispuse la inflamații în cazul gutei, însă partea corpului care este cel mai adesea afectată e degetul mare de la picior.

Regele Charles are "boala Regilor"?

 

VEZI ȘI: Ceaiul adorat de Regele Charles. Îl bea în fiecare dimineață. Elimină cancerul, AVC-ul și scade colesterolul

Speculațiile despre "degetele de cârnat" ale regelui Charles s-au tot amplificat în ultima vreme, pe măsură ce în mediul online au apărut tot mai multe fotografii cu acesta.

Fotografiile cu Regele Charles, în care mâinile și degetele sunt umflate, i-au determinat pe mulți să glumească în mediul online, în timp ce alții sunt cu adevărat îngrijorați de starea sa și de posibilele probleme de sănătate pe care acesta le are.

Primele speculațiile despre degetele noului Rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, în vârstă de 73 de ani, au fost lansate încă din 2021, atunci când o fotografie în care acesta trăgea o halbă de bere în timpul unui angajament în sudul Londrei le-a oferit fanilor o imagine a mâinilor sale umflate.

Dar totuși, care este cauza pentru degetele umflate ale Regelui Charles?

Ei bine, degetele umflate ale regelui Charles al III-lea ar putea fi rezultatul multor lucruri, de la retenția temporară de lichide, sau o schimbare bruscă de temperatură până la artrită.

Simptomul "degetelor de cârnați" este de fapt legat de dactilita, o boală secundară care poate fi cauzată de o serie de afecțiuni și infecții, cel mai frecvent de artrita psoriazică.

Dr. Gareth Nye, medic britanic, a declarat pentru Daily Star că există numeroase afecțiuni care ar putea fi responsabile pentru acest aspect al degetelor, una dintre cele mai comune fiind retenția de apă:

"Edemul este o afecțiune în care organismul reține lichid la nivelul membrelor, în mod normal la nivelul picioarelor și al gleznelor, dar și al degetelor, ceea ce le face să se umfle. Pentru a afla dacă aceasta este cauza, apăsarea zonei umflate timp de aproximativ 15 secunde ar provoca o scădere a tensiunii în zonă".

Artrita este o boală care afectează țesuturile articulațiilor. Boala inflamatorie cronică face ca mucoasa articulațiilor să se umfle, provocând durere, rigiditate și pierderea funcției.

Potrivit NHS, alte simptome pot include pielea roșie și caldă deasupra articulației afectate, precum și slăbiciune și pierderea mușchilor. Nu există un tratament pentru artrită, deși medicamentele și fizioterapia pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

"Artrita este o altă afecțiune comună la persoanele de peste 60 de ani. Artrita afectează adesea articulația degetului mare sau oricare dintre articulațiile degetelor. Degetele devin prin urmare rigide, dureroase și umflate și, deși medicamentele pot ajuta la diminuarea durerii, umflarea degetelor poate rămâne", a mai spus medicul.

Deși nu este confirmat faptul că Regele suferă de o formă de artrită, alți fani regali au observat că mâinile sale par deosebit de umflate atunci când călătorește în străinătate, în zone cu climă mai caldă.

Mai mult, printre cauze ar putea fi și circulație sanguină deficitară sau excesul de sare.

"Cauzele neobișnuite pot include o dietă bogată în sare care duce la retenție de lichide, anumite medicamente pot duce rareori la umflături ca efect secundar, cum ar fi în cazul medicamentelor pentru tensiunea arterială sau al medicamentelor cu steroizi", a mai spus medicul britanic.

Dar, în ciuda acestor posibilități, Dr. Nye a ținut să precizeze că acestea sunt departe de a fi un semn al unei probleme majore de sănătate pentru noul Rege al Marii Britanii, adăugând: "cu siguranță nu există nicio problemă de sănătate imediată care să fie concluzionată din cauza degetelor umflate și este cel mai probabil un semn al vârstei sale".

Guta. Ce parte a corpului e afectată prima dată

VEZI ȘI: Boala gravă pe care o poți lua din zacuscă și cârnați. La ce să fiți atenți când deschideți capacul: Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii

Guta este o formă comună de artrită inflamatorie foarte dureroasă. De obicei, afectează o singură articulație la un moment dat, adesea articulația degetului mare de la picior. Există momente în care simptomele se agravează, cunoscute sub numele de crize, și momente în care nu există simptome, cunoscute sub numele de remisiune. Atacurile repetate de gută pot duce la artrită gutoasă, o formă de artrită care se agravează.

Alături de degetul mare, articulațiile care sunt frecvent afectate de guta sunt articulațiile degetelor mici, glezna și genunchiul.

Guta. Care sunt semnele și simptomele gutei?

Crizele de gută încep brusc și pot dura zile sau săptămâni. Aceste crize sunt urmate de perioade lungi de remisiune, săptămâni, luni sau ani, fără simptome înainte de a începe o nouă criză. Guta apare de obicei într-o singură articulație la un moment dat. 

Simptomele la nivelul articulației (articulațiilor) afectate pot include:

- Durere, de obicei intensă

- Umflătură

- Înroșire

- Căldură

Ce cauzează guta?

Guta este cauzată de o afecțiune cunoscută sub numele de hiperuricemie, în care există prea mult acid uric în organism. Organismul produce acid uric atunci când descompune purinele, care se găsesc în corp și în alimentele pe care le consumați.

Atunci când există prea mult acid uric în organism, cristalele de acid uric se pot acumula în articulații, lichide și țesuturi din corp. Hiperuricemia nu provoacă întotdeauna gută, iar hiperuricemia fără simptome de gută nu trebuie tratată.

Ce vă crește șansele să faceți gută?

- faptul că sunteți bărbat

- sunteți obez

- insuficiență cardiacă congestivă

- hipertensiune arterială

- rezistență la insulină

-sindromul metabolic

- diabet

- funcția renală deficitară

- utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diureticele

- consumul de alcool

- consumul de alimente și băuturi cu conținut ridicat de fructoză

Vladimir Putin, diagnostic. Ce arată documentele secrete ale Rusiei despre boala sa: E în stadiu incipient, dar se răspândește

- o dietă bogată în purine, pe care organismul le descompune în acid uric. Alimentele bogate în purine includ carnea roșie, carnea de organe și unele tipuri de fructe de mare, cum ar fi anșoa, sardine, midii, scoici, păstrăv și ton, potrivit CDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel