Lucrul periculos care amenință vaccinarea în România. Rafila, dezvăluire despre achiziția de vaccin anti-Covid. Cine a cumpărat vaccin de la noi: Merita să dăm 600 milioane de euro să le aruncăm?

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Lucrul periculos care compromite vaccinarea în România - Foto: Freepick
Lucrul periculos care compromite vaccinarea în România - Foto: Freepick

Alexandru Rafila ne-a vorbit despre cantitatea de vaccin anti-COVID achiziționată și despre lucrul periculos care compromite vaccinarea în România.

"Este o dezbatere foarte puternică în societatea românească acum, pe marginea vaccinului anti-COVID, a sumelor uriașe care s-au investit. Ce ați făcut cu vaccinul? Ați economisit 300 de milioane de euro?", a spus analistul politic Bogdan Chirieac. 

"Asta este o sumă totală a reducerii cantității de vaccin pe care a contractat-o precedentul Guvern. Am găsit o situație foarte ciudată la Ministerul Sănătății, în sensul că la sfârșitul anului 2021 noi mai trebuia să luăm multe milioane de doze din diverse vaccinuri, iar pe 2022 și 2023 aveam câte 19 milioane de doze pe an de la Pfizer. Contractul a fost semnat de Comisia Europeană și apoi trimiteau niște notificări pe măsură ce existau tranșe de vaccin disponibile. Și atunci fiecare stat spunea da, vreau cota parte care revine țării mele sau nu o vreau.

Această cotă parte putea să fie mai mare sau mai mică, în funcție de mărimea tranșei respective de vaccin.

În luna mai 2021 s-a întâmplat un lucru ciudat, pentru că pe lângă cotele care se refereau la cantitățile în anul în curs, s-a făcut o aplicație pentru 2022 și 2023, era o chestie de viitor, pentru o cantitate foarte mare care revenea României, aproape 39 de milioane de doze pentru ambii ani.

Asta a fost ceea ce am găsit eu și atunci am încercat să găsesc soluții și am avut discuții cu producătorii, să încercăm să-l vindem și am reușit să vindem la începutul acestui an 7,5 milioane de doze de vaccin, în Germania și Ungaria. Germania și Ungaria au cumpărat vaccin din România și le-a trebuit pentru că ei probabil nu au semnat acele contracte în avans și noi am luat și pentru ei.

Ei și-au dat seama că nu pot să utilizeze o cantitate așa de mare și nu au luat.

VEZI ȘI: Pe ce se cheltuie banii unui spital. Cât primesc cadrele medicale și câți bani merg pe medicamente pentru pacienți

În Africa nu am vândut deloc. Au existat niște donații de vaccin, dar mici. Începând cu luna aprilie, în ciuda faptului că am vrut să donăm 1 milion de doze de vaccin în Africa, nu au mai vrut să le primească. Așa că am reușit să vindem 7,5 milioane de doze, ceea ce înseamnă 150 de milioane de euro și acum ne găseam în situația să luăm restul de vaccin de la Pfizer care ar fi trebui să completeze cantitatea până la 19 milioane de anul acesta și am negociat și chiar le mulțumesc pentru faptul că au dorit să negocieze, și ei, și Comisia Europeană care a semnat contractele.

Și am ajuns la o înțelegere ca pentru acest an să luăm din cele 11,2 milioane de doze numai 3 milioane. Deci o reducere de 8,2 milioane a cantității livrate în acest an.

Și sigur, rămâne să discutăm despre soarta acestor doze anul viitor, dar vom discuta cu Comisia Europeană. Eu nu am cum să comand ceva care în mod evident nu se va folosi și încercăm să folosim aceste 3 milioane de doze adaptate care ar putea să fie administrate la pacienții care doresc să-și facă varianta modernă a vaccinului", a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru DC Medical.

Când va fi disponibilă varianta modernă a vaccinului COVID-19

 

"Dacă semnăm comanda aceasta, sper că săptămâna viitoare. După discuția cu producătorii, dozele sunt deja disponibile și ajung în câteva zile în România", a spus ministrul Alexandru Rafila. 

"Deci asta înseamnă că în decembrie, dacă vreau să mă vaccinez cu doza 4, mă pot vaccina? La medicul de familie sau veți deschide centre?", a întrebat Bogdan Chirieac.

"Da, în decembrie veți putea să vă vaccinați. Fie la medicul de familie, fie la centre. Sunt deja centre, le-am organizat în principalele spitale din România, tocmai ca să nu ajungem la comentarii. Vor fi și la medicul de familie, dar vă dați seama că dacă o să aibă 10 - 20 - 100 de persoane care doresc, o pot face fără probleme", a completat ministrul. 

Ce a propus Polonia în ceea ce privește achiziția vaccinului anti COVID-19 pentru anul 2023

VEZI ȘI: Veste pentru pacienții cu arsuri. Rafila, despre deplasările externe ale miniștrilor: Nu sunt în scopuri turistice. Unii au percepții greșite, au frustrări că nu au călătorit când erau tineri

"Una dintre propunerile Poloniei, pe care eu o susțin, cere ca aceste cantități care au fost contractate pentru 2022 și 2023, să fie amânate pe 10 ani. Atunci, în loc să cumperi 19 milioane, cumperi în fiecare an ca un vaccin sezonier. Ceea ce este rezonabil. Pentru că dacă vaccinul va fi pentru tulpini circulante, și există în fiecare an și în România, exist cca 2 milioane de persoane care doresc.

Vaccinul gripal a fost disponibil pentru prima dată în luna septembrie, nu octombrie", a mai spus Alexandru Rafila.

Lucrul periculos care compromite vaccinarea în România

 

"Să știți că argumentul acesta pe care eu în aduc în discuție, cu producătorii de vaccin, și ei nu pot să fie insensibili, este că impactul asupra publicului, a unui contract are aduce cantități mari de vaccin care nu pot fi folosite și sunt distruse, această situație impactează foarte serios asupra încrederii oamenilor în vaccinare în general. Nu numai legat de COVID.

Lucrul acesta este periculos, pentru că ne compromite eforturile de 100 de ani să vaccinăm, să salvăm oamenii prin vaccinare prin faptul că noi distrugem cantități mari de vaccinuri pe care suntem forțați să le cumpărăm. 

Nu cred că este o politică comercială de sănătate care să corespundă unei minime responsabilități sociale pe care o au și producătorii de vaccinuri.

Noi ne-am pripit când am comandat aceste cantități mari de vaccin. Trebuia să ne gândim. Eu analizez dpdv a unui om de sănătate publică. Există o dinamică a acestei vaccinări.

Dacă eu văd că în 6 luni am utilizat 10 - 12 milioane de doze, nu cred că cineva îți închipuia că în 2022 și 2023 o să folosim de 2 - 3 ori mai mult. E o chestiune simplă.

Ăsta e vaccinul de la Pfizer. Mai exista un vaccin, cel care face ARN mesager, un vaccin de bună calitate, dar pentru care nu a existat interes în România.

Comandaseră milioane bune de doze, utilizaseră 1 milion, nu mai era interes și au mai comandat încă 6 milioane. Se vaccinase Joe Biden, dar nu avea vreo relevanță pentru România. Merită să dăm 600 milioane de euro să le aruncăm pentru motivul ăsta? Oricine putea să se vaccineze. Și dacă se vaccina dr. Fauci... una e una, alta e alta, trebuie să înțelegi.

OMS dezvoltă o chestie care nu a mai existat până acum: centre care se referă la elementele de natură culturală și comportamentală din diverse societăți și de răspuns al acestor societăți față de problemele de sănătate publică. Cum primește un om din România, Suedia, Germania un vaccin nou. Percepția este foarte diferită. Modul în care trebuie să comunici informația este diferit. Dacă nu ținem cont și băgăm pe toată lumea în același tipar nu am făcut nimic", a mai spus Alexandru Rafila.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel