Hârtie luminoasă specială, test rapid pentru boli infecțioase

Dana Lascu |
Data publicării:
Producerea hârtiei speciale se face deocamdată manual. FOTO: Bart van Overbeeke, Eindhoven University of Technology
Producerea hârtiei speciale se face deocamdată manual. FOTO: Bart van Overbeeke, Eindhoven University of Technology

Cercetătorii de la Eindhoven University of Technology și de la Keio University au conceput o modalitate practică și fiabilă de a testa bolile infecțioase: e nevoie doar de un anunit tip de hârtie fluorescentă, o picătură de sânge și o cameră digitală. În câțiva ani va fi pe piață!

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven (Olanda) și de la Universitatea Keio (Japonia) au conceput o metodă practică și fiabilă de a testa bolile infecțioase. E nevoie doar de un anunit tip de hârtie fluorescentă, o picătură de sânge și o cameră digitală, arată studiul lor publicat în revista științifică Angewandte Chemie.

Acest nou tip de test este foarte ieftin și rapid - după douăzeci de minute este clar dacă există o infecție – ceea ce face inutile testele precedente de laborator scumpe și consumatoare de timp. În plus, noul test are un mare potențial în țările în curs de dezvoltare pentru testarea ușoară a bolilor tropicale.

Testul arată prezența bolilor infecțioase prin evidențierea anumitor anticorpi din sânge pe care corpul îi produce ca răspuns la, de exemplu, viruși și bacterii. Dezvoltarea testelor pentru detectarea anticorpilor este în centrul atenției ca o alternativă practică și rapidă la măsurătorile de laborator scumpe și consumatoare de timp din spitale. De asemenea, medicii folosesc tot mai mult anticorpi ca medicamente, de exemplu în cazurile de cancer sau de reumatism. Prin urmare, acest test simplu este, de asemenea, potrivit pentru monitorizarea regulată a dozei de medicamente pentru a putea lua măsuri corective în timp util.

Hârtia specială care lumineză în întuneric

Folosirea benzii de hârtie dezvoltată de cercetătorii olandezi și japonezi este foarte ușoară. Aplicați o picătură de sânge în locul potrivit pe hârtie, așteptați douăzeci de minute și întoarceți foaia. „O reacție biochimică determină ca partea inferioară a hârtiei să emită lumină albastră-verde", spune profesorul și cercetătorul de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, Maarten Merkx.

Cu cât culoarea este mai albastră, cu atât este mai mare concentrația de anticorpi", arată el. O cameră digitală, de exemplu de la un telefon mobil, este suficientă pentru a determina culoarea exactă și, prin urmare, rezultatul testului!

Senzor cu proteine

Culoarea este creată datorită ingredientului secret al benzii de hârtie: o așa-numită proteină - senzor luminos dezvoltată de cercetători. După ce o picătură de sânge este pusă pe hârtie, această proteină declanșează o reacție în care se produce lumină albastră (cunoscută sub numele de bioluminescență).

O enzimă care, de exemplu, iluminează licuricii și anumite specii de pești, joacă un rol important în acest sens. Într-o a doua etapă, lumina albastră este transformată în lumină verde. Dar aici vine ideea: dacă un anticorp se leagă de proteina senzorului, blochează al doilea pas. Dacă lumina este verde înseamnă că sunt puțini anticorpi și, invers, mai puțin verde înseamnă mai mulți anticorpi.

Va fi lansată pe piață în câțiva ani

Raportul dintre lumina albastră și cea verde poate fi utilizat pentru a obține concentrația de anticorpi. „Deci, nu numai că știți dacă anticorpul este în sânge, dar și cât de mult", spune Merkx. În prototipul lor, cercetătorii au testat cu succes trei anticorpi simultan, pentru HIV, gripă și febra dengue. Merkx se așteaptă ca testul să fie disponibil în comerț în câțiva ani, se arată în materialul furnizat de Eindhoven University of Technology.

Studiul integral poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel