Hepatita E: explozie de cazuri. Motivul: consumul de carne crudă

Steluța Indrei / 11 sep 2018 / 13:47
Carne
Carne

În perioada 2000-2016, în Franța, numărul de cazuri diagnosticate cu hepatita E a ajuns de la 9 la 2.292 de persoane infectate. Principala cauză o reprezintă contaminarea cu virusul E prin consumul de cârnați crud-uscați de porc, informează presa franceză.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că hepatita E afectează în fiecare an 20 de milioane de persoane și cauzează 57.000 de decese. Boala este produsă de virusul hepatitei E, care se transmite pe cale fecal-orală, prin apă contaminată, ingerarea unor produse animale insuficient preparate termic sau consumul de crustacee. Omul bolnav poate transmite infecția. Perioada de incubație este de 15-60 zile de la expunere. În majoritatea cazurilor, boala se vindecă în 4-6 săptămâni. Însă în anumite condiții, poate evolua spre insuficiență hepatică și poate determina decesul bolnavului.

Hepatita E, simptome

Infecția poate afecta și copiii, însă ei sunt, în general, asimptomatici sau prezintă puține simptome. Se consideră că, în multe cazuri, boala se vindecă spontan, fără a fi diagnosticată, mai ales la copii.

În schimb, la adulții cu vârsta între 15 și 40 de ani, hepatita E se manifestă prin simptome sugestive precum icter, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, greață, vărsături, dureri articulare și febră.

În ultimii 15 ani au fost făcute progrese importante în diagnosticul hepatitei cu virus E (HVE), iar numărul de cazuri noi se află în continuă creștere.

Hepatita E, situație îngrijorătoare

O anchetă epidemiologică derulată în Franța a scos la iveală o creștere alarmantă a numărului de cazuri ca urmare a consumului de produse din carne crudă. Dacă până în anul 2000, majoritatea cazurilor de hepatită E diagnosticate în Franța erau infecții importate din alte țări ca urmare a consumului de apă contaminată, în ultimii ani cercetătorii au constatat că mulți dintre pacienți se îmbolnăvesc din cauza consumului de carne crudă sau insuficient preparată termic, cel mai frecvent carne de vânat sau ficat de porc. 

Hepatita E, măsuri de prevenție

Medicii recomandă gătirea completă a produselor din carne, mai ales carnea de porc, de mistreț sau de cerb. Gătirea la o temperatură de minimum 71 de grade (în mijlocul preparatului), timp de 20 de minute este suficientă pentru inactivarea virusului hepatitei E. 

O altă măsură importantă vizează consumul de apă potabilă din surse sigure și evitarea condițiilor igienico-sanitare precare.

La nivel individual, se recomandă respectarea măsurilor de igienă, spălarea pe mâini cu apă curată înainte de masă și ori de câte ori este nevoie.

În cazul călătoriei în zone endemice, se va evita consumul de apă neîmbuteliată. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de fructe, legume nespălate sau decojite.

La nivelul industriei cărnii, autoritățile recomandă vigilență crescută la testarea cărnii de porc, iar în crescătorii se impun măsuri de control al virusului hepatitei E. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy