Invitată la Academia de Sănătate, prof. dr. Anca Trifan a precizat că noile tratamente fac posibilă vindecarea acestei afecțiuni. Ea a vorbit despre ultimele descoperiri în ce privește virusul hepatitei c, pentru care anul acesta chiar s-a acordat premiul Nobel în medicină, dar și despre tratamentele care s-au tot îmbunătățit în ultimii ani.
„O descoperire care a schimbat medicina; secvențele descoperite au schimbat modul de gândire în medicină și în cercetarea medicală, a ajutat la descoperirea testelor pentru a face transfuzia de sânge sigură. Sigur, a ajutat la descoperea tratamentelor pentru hepatita cronică virală C - un lucru excepțional. Poate dacă în ultimii cinci ani nu ar fi apărut tratamentele revoluționare pentru hepatita cronică virală C, care deodată au schimbat totul în această arie - și când zic că au schimbat totul, chiar au schimbat totul - pentru că de la a vorbi despre o ameliorare despre un răspuns virusologic susținut în 40-50% din cazuri, deci în mai puțin de jumătate din cazuri, la a vorbi – nu exagerez – în „gura mare” - că putem vindeca, eradica în proporție de peste 99 % infecția virală C, eu aș spune că într-adevăr s-a schimbat fața medicinei”, a spus profesorul în emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu.
Mai mult, ea a mai arătat că putem chiar să sperăm că într-un ecart de timp, această boală ar putea fi eliminată. „Dar putem spera mai mult, putem spera, așa cum OMS a început să stabilească scopuri, ținte, putem spera să eradicăm hepatita C pe glob, sau măcar să o eliminăm. Este o diferență de nuanță între eradicare și eliminare, eradicarea e ceva mai mult, dar măcar să eliminăm hepatita C pe glob până în 2030. Dacă nu ar mai exista virus C nicăieri, toată lumea ar fi în siguranță. Dacă un singur pacient a mai avea hepatită c, nimeni nu este în siguranță”, a mai precizat ea.
Mai multe detalii puteți descoperi în materialul video atașat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News