Hipertensiune arterială: cum poate fi scăzută fără medicamente

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Hipertensiune   Foto: Pixabay
Hipertensiune Foto: Pixabay

Hipertensiunea arterială este una dintre problemele cele mai frecvente ale bătrâneții. Un studiu arată cum poate fi ajutată să scadă, fără medicamente.

Hipertensiunea arterială este supranumită și „ucigașul tăcut”, deoarece se instalează pe nesimțite și duce la probleme de sănătate grave, precum afecțiuni cardiovasculare, care pot pune în pericol viața. Este una dinte cele mai frecvente afecțiuni la persoane trecute de 50 de ani, iar majoritatea persoanelor afectate au tratament pentru menținerea sub control a valorilor tensiuni arteriale.

În unele cazuri, însă, medicamentele nu dau efectul dorit.

Persoanele a căror tensiune arterială rămâne ridicată în ciuda faptului că iau mai multe medicamente, au ceea ce medicii numesc hipertensiune rezistentă. Un mic studiu a constatat că exercițiile aerobice regulate le pot ajuta pe aceste persoane să ajungă la valori normale ale tensiunii arteriale.

Studiu a inclus 53 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani cu hipertensiune arterială rezistentă, iar toți au continuat să-și ia medicamente pentru tensiunea arterială.

Medicamentele, insuficiente în unele cazuri

Douăzeci și șase au fost repartizați aleatoriu unui program de exerciții supravegheat, care a implicat mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau o combinație a celor două timp de 40 de minute, de trei ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni.

Ceilalți 27 au primit îngrijire obișnuită, inclusiv sfaturi privind stilul de viață. Cercetătorii au măsurat tensiunea arterială ambulatorie a participanților timp de 24 de ore la începutul și la sfârșitul studiului.

În comparație cu grupul care a primit îngrijiri obișnuite, cei care au făcut sport și-au scăzut tensiunea arterială sistolica (primul număr dintr-o citire) cu o medie de 7,1 puncte și tensiunea arterială diastolică (al doilea număr) cu 5,1 puncte.

Medicii recomandă deja exercițiile aerobice ca tratament de primă linie pentru hipertensiune arterială. Aceste noi descoperiri confirmă importanța acestui sfat pentru persoanele cu hipertensiune arterială rezistentă, spun autorii, al căror studiu a fost publicat online pe 4 august 2021, de JAMA Cardiology, notează Harvard Medical School.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel