Hipotiroidismul, cauze, diagnostic și tratament. Endocrinolog: Apare predominant la fete, la vârsta pubertății

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
hipotiroidismul. FOTO: Freepik @aspsvz
hipotiroidismul. FOTO: Freepik @aspsvz

Hipotiroidismul este o afecțiune a glandei tiroide și poate să fie atât din naștere, cât și în urma unui stres, precum a fost cel din perioada pandemiei Covid-19.

Hipotiroidismul este o încetinire sau lipsa acțiunii glandei tiroide, situație în care tiroida, glanda endocrină în formă de fluture care este situată în partea anterioară a gâtului, nu mai eliberează suficient de mulți hormoni tiroidieni în fluxul sanguin.

Hormonii tiroidieni influențează modul în care funcționează fiecare organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inima și multe altele.

Hipotiroidism, cauze și forme

Dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie pediatrică,a explicat care sunt simptomele care indică apariția hipotiroidismului în rândul celor mici.

”Glanda tiroidă, glanda fluture, are un rol extrem de important, iar în cazul unor patologii și în cazul unor copii poate să aibă o hipofuncție, adică nu secretă suficienți hormoni tiroidieni sau poate nu secretă deloc sau poate există un defect de transport ai hormonilor tiroidieni, atât de importanți  pentru creșterea, dezvoltarea copilului, încă din viața intrauterină și mai departe în timpul vieții lui, trecerea prin pubertare samd”, a declarat dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie pediatrică, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

Vezi și: Obezitatea infantilă, la vârste tot mai mici. Endocrinolog: Unul din 3 copii suferă, situația este îngrijorătoare

Potrivit medicului, există mai multe feluri de hipotiroidism, în funcție de etapele de vârstă la care apare.

”Dacă vorbim de un copil, exact la naștere, vorbim de un hipotiroidism congenital, care apare prin mai multe mecanisme. Fie glanda tiroidă nu se formează și atunci copilul nu are hormoni, nu are glandă, sau poate să existe glanda formată, dar să nu transporte hormonii, să existe o patologie de transport, de formare și mai departe hormonii tiroidieni să nu acționeze la nivelul organelor țintă”, a explicat medicul.

O formă mult mai frecventă a hipotirodismului este cea prin tiroiditele autoimune, adică tiroidita Hashimoto, ”care este de obicei moștenită de la părinți și care mai departe se manifestă și în rândul copiilor, mai devreme s, care sunt bune și care sunt rele, și acționează asupra tiroidei mâncând practic, treptat, din ea. Aspectul ecografic  al tiroidei este de haină mâncată de moli. Dispare treptat țesutul tiroidian, apare un proces inflamator. Este o reacție aberantă, o reacție necontrolată, imună”, a mai spus medicul, adăugând că există tratament.

Hipotiroidism, simptome

Având în vedere cele două variante de hipotiroidism, simptomele pe care copilul le prezintă pot diferi pe alocuri. Astfel, în cazul hipotiroidismului congenital:

- bebelușul nu ia în greutate

- nu mănâncă

- are o colorație a pielii în galben

- prezintă o hernie ombilicală.

Mai mult decât atât, afirmă medicul, și în România, există un program de screening care îi depistează pe acești bebeluși. Recomand întotdeauna, pe lângă acest screening, care se face în maternități, să facem și un screening extins care are un rezultat mult mai rapid și ne permite să inițiem tratamentul, pentru că este nevoie și este o urgență medicală, chiar în primele 7 zile de viață”, a mai spus endocrinologul.

În ceea ce îi privește pe copiii ceva mai mari, simptomele acestora includ:

- oboseală

- luarea în greutate

- lentoare în activitățile cotidiene

- intoleranță la căldură.

”Cea mai ușoară formă de a depista este aceea de a face o analiză de sânge care să evalueze funcția tiroidiană. TSH este măsura de screening sau analiza pe care o folosim cel mai des pentru a face un screening, atât la adult, cât și la copii, și este acel hormon secretat de glanda hipofiză care stimulează tiroida să secrete mai mulți hormoni tiroidieni”, a mai spus medicul.

Totodată, a menționat endocrinologul, hipotiroidismul indus de obezitate apare ca urmare a creșterii ponderale, nu hipotiroidismul în sine determină creșterea în greutate. ”Acei copii pe care îi vedem cu suprapondere, de cele mai multe ori au un TSH  crescut în contextul patologiei, nu hipotiroidismul determină obezitatea ci invers”.

Hipotiroidismul infantil, frecvență

Potrivit medicului, hipotiroidismul congenital, ca frecvență, se întâlnește la unul din 4000-5000 de nașteri.

”Dacă vorbim de hipotiroidism apărut în contextul unui tiroidite autoimune, această patologie este din ce în ce mai frecventă, predominant la fete, un raport de 10 la 1, și cel mai des apare în jurul vârstei pubertății.

Pubertatea este un factor declanșator, un trigger, dar și infecțiile Covid-19. Am avut destul de multe, pentru că orice stres poate declanșa un răspuns autoimun și atunci în Era Covid-19 am avut foarte multe tiroidite autoimune declanșate de infecția Covid-19”, a mai spus medicul.

Hipotiroidism, tratament

Tratamentul hipotiroidismul depinde de gradul acestei afecțiuni. ”Este esențial ca pacienții să fie atent evaluați de către un medic endocrinolog, cu expertiză în pediatrie, pentru că există cazuri unde este necesar tratamentul și discutăm de hipotiroidismul congenital.

În cazul unei hipotiroidism autoimun, sunt situații în care este necesară doar o monitorizare, cum ar fi un hipotiroidism apărut în contextul obezității, care nu necesită tratament, de cele mai multe ori, ci scăderea în greutate, care determină dispariția hipotiroidismului”, a concluzionat medicul.

Vezi și: Care este durata tratamentului cu antibiotice. Rogoz, despre abuz: Este o problemă generală în medicina mondială, nu numai în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel