Orașele din România cu cele mai multe cazuri de HIV. Dr. Mărdărescu: Cei mai mulți sunt tineri. Când ai în mână un bilețel pe care scrie seropozitiv HIV, trebuie să înțelegi

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Mariana Mărdărescu - Foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România
Mariana Mărdărescu - Foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România

Datele statistice ale infecției HIV în România. Câți români au fost testați pozitiv în 2023. Cât trăiește o persoană cu SIDA. Orașele din România cu cele mai multe cazuri de HIV.

"La nivel internațional, nu de acum, ci din anul 1988, când pentru prima dată s-a gândit că ar fi bine ca măcar o dată pe an să se discute la nivel planetar ce înseamnă fenomenul HIV/SIDA din punct de vedere epidemiologic. Dar întotdeauna datele se măsoară cu un an în urmă.

În România, noi avem nu de acum, ci de peste 20 de ani datele la zi. Deci la sfârșitul fiecărui an ne putem permite să spunem ce s-a întâmplat în România.

Dacă până acum fenomenul a fost gândit foarte medicalizat, acum gândirea este către comunitate, și anume acceptarea de către comunitate a persoanelor cu statut de seropozitivitate HIV.

În Europa, la sfârșitul anului 2022 se înregistrau aproximativ 2,2 milioane de persoane cu statut de seropozibitate HIV, dar cu marje variind de la 600.000 până la 2.300.000 dar probabil că cifra este cea corectă de 3 milioane între 1 milion până la 3 milioane.

Interesant, în anul 2022 au fost înregistrate 110.486 de persoane cu statut de seropozitivitate HIV, în toată Europa, deci în toate țările europene. Sigur, aceste date variază practic de la o țară la alta, în funcție de sistemul de supraveghere al datelor, de raportare și de posibilitate de evaluare corectă.

În țările Comunității Europene au fost înregistrate 22.000 de persoane și rata fiind la nivel european de 12,4 la 100.000 de persoane.

Ceea ce s-a scos în evidență la sfârșitul anului trecut și valabil și pentru acest an și pentru anul viitor este faptul că mobilitatea la nivel european a avut un impact deosebit, la fel ca și ceea ce s-a petrecut în perioada pandemiei. Deci mobilitatea populației în general și mai ales migrarea populației din partea est-europeană și din continentul african și din continentul asiatic.

Creșterea numărului de cazuri din populația care a migrat, un lucru extrem de important. Și de ce am punctat toate aceste lucruri, pentru că și pentru România, în prezent, ca și în perspectiva anului 2024, va fi, într-un anume sens, o piatră de încercare.

Este faptul că peste 21% din cazurile nou apărute în vestul Europei vin de undeva din centru și din estul Europei, 40% din centrul Europei. Creșterea numere de cazuri din populație a fost 48% din afara țărilor comunitare, din care 41% din Europa Centrală și Europa de Est.

Dintr-o dată un semn de exclamare și un alt tip de interpretare și gândire din punct de vedere epidemiologic.

47% a fost diagnosticate cu o prezentare tardivă, deci atenție foarte mare la nivel european, 47% prezentare tardivă. Deci cu alte cuvinte, din punct de vedere al imunității, imunitatea sub 350 este o practic o armă cu care se lucrează în continuare la nivel european", a declarat Dr. Mariana Mărdărescu – Coordonator al Compartimentului de Monitorizare și Evaluare al Infecției HIV/SIDA în România - INBI, în cadrul dezbaterii "Calitatea vieții PLHIV în România".

"Nu contează că este o persoană seropozitivă, trebuie să aibă acces la actul medical, la fel ca orice fel de persoană care are"

"Populația considerată populație la risc la nivel european și aceste lucruri trebuie să fie înțelese și plecând de la ce înseamnă de fapt riscul, trebuie gândite ca și arii prioritare partea de prevenire, deci prevenire plus tratament, că trebuie întotdeauna să gândim, trebuie să prevenim și apoi să tratăm sau să tratăm și apoi să prevenim. NU! Trebuie să ne gândim în termen de prevenire.

Ceea ce a fost scos în evidență la toate întâlnirile internaționale din anul 2023 a fost faptul că trebuie - ceea ce mie ca și medic de o viață aproape, mi se pare un lucru cât se poate de normal - să gândim centrat pe pacienți, care au drepturi la fel ca orice fel de persoană.

Nu contează că este o persoană seropozitivă, trebuie să aibă acces la actul medical, la fel ca orice fel de persoană care are, din păcate, o oarecare patologie", a mai spus Dr. Mariana Mărdărescu.

Care e supraviețuirea unei persoane cu SIDA

Foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România

"În România, la sfârșitul anului 2022 au fost înregistrate, începând din anul 1985, peste 27.000 de persoane în viață și decedate, 17.000 cu statut de persoane în registrul electronic național care există.

Celebra cohortă de care s-a vorbit, de accidentul epidemiologic și copiii născuți în perioada anilor 88-90, dar corect ar fi 85-90, din fericire, au o rată de supraviețuire extrem de interesantă și de importantă, raportat la toate celelalte țări europene.

131 de luni supraviețuire de la stabilirea primului diagnostic asociat SIDA, care practic face ca în România, în momentul de față, șansa de supraviețuire a unei persoane care este luată în evidență, supravegheată, tratată și pe această persoană centrat tot ce înseamnă actul medical să facă să aibă o viață normală, ca a oricărei persoane", a spus Dr. Mariana Mărdărescu.

Orașele din România cu cele mai multe cazuri de HIV

"Cunoaștem câteva zone, ca de exemplu Giurgiu, Constanța, Bucureștiul, unde aglomerarea populației seropozitiv a fost mare la începutul anilor 1990 și aici se află și supraviețuitorilor de lungă durată.

În 2023, au fost înregistrate un număr de 500 de cazuri noi peste tot în țara. Foarte, foarte puțini copii și acest lucru mă bucură, cu excepția faptului că patru copii au fost depistați peste vârsta de 4 ani, ceea ce înseamnă ceea ce înseamnă că undeva nu s-a nu s-a făcut o supraveghere corectă.

Toate grupele de vârstă, deși din România sunt cele mai multe cazuri pe grupa de vârstă tânără, sexual activă, lucru foarte, foarte important, calea principală de transmitere rămâne în continuare cea de transmite heterosexuală", a spus Dr. Mariana Mărdărescu.

Testarea e numărul unu

"În momentul în care o persoană, indiferent de statutul ei, are în mână un bilețel pe care scrie seropozitiv HIV, ea trebuie să înțeleagă exact de ce a fost testată, care a fost riscul, riscul pentru ea, riscul, dacă vreți, pentru parteneri.

Fără fără a judeca. A încerca să înțelegi și sigur să revenim la celebra consiliere, care poate să fie făcută de medic, poate să fie făcută de asistent social, poate să fie făcută de psiholog, pentru a înțelege în fiecare moment ce înseamnă riscul vizavi de transmitere", a subliniat Dr. Mariana Mărdărescu.

Câți români au fost testați pozitiv în 2023

"Anul 2023, până în acest moment au fost diagnosticate 504 persoane.

În continuare, în prim plan, transmitea pe calea heterosexuală. Probabil vom termina la acest an, în jur de 700-800.

Ca și țară, ne situăm de ani de zile între 800 până la 1000 de cazuri noi, dar în toată Europa, din păcate, a apărut o subraportare, nu numai în România, pentru că, în general, problema legată de COVID a împiedicat practic testarea la nivel european.

Și pentru anul 2022 și 2023, numărul cazurilor a fost cu 24% mai puțin la nivel european. Ceea ce înseamnă că persoane cu statut de seropozitivitate HIV relativ recent infectate au început să apară acum în sistem și vor apărea probabil în anul 2024", a conchis Dr. Mariana Mărdărescu.

Vezi și: "Infecția HIV va continua să existe". Dr. Cătălin Apostolescu: Nu așteaptă decât prostia noastră. Vorbim despre o epidemie uitată

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel