Horațiu Moldovan despre cazul femeii arse pe masa de operație: Nu avem o explicaţie de ce a fost folosit acel biocid

Adisa Codruț |
Data publicării:
Dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Foto: DC Medical
Dr Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Foto: DC Medical

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a subliniat luni că biocidul folosit pentru dezinfecţia tegumentară a femeii care a murit la Spitalul Floreasca era aprobat spre utilizare în România, dar era recomandat pentru dezinfectarea mâinilor.

Horațiu Moldovan, biocid. "Este un biocid care este aprobat pentru a fi folosit în România, dar este un biocid care se foloseşte pentru spălarea mâinilor chirurgului şi a mâinilor personalului. Nu este un biocit destinat dezinfecţiei tegumentare a pacientului. Aceasta este diferenţa pe care a sesizat-o, probabil, domnul ministru şi care este reală. (...) Nu avem o explicaţie pentru ce a fost folosită această substanţă, deoarece am controlat şi Spitalul Floreasca era dotat cu substanţele care erau necesare şi indicate în acest sens", a spus Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la ieşirea de la Spitalul Floreasca.

Întrebat dacă folosirea substanţei necorespunzătoare se poate datora neinstruirii personalului, secretarul de stat a afirmat: "Se pot incrimina diverse lucruri, însă această anchetă este încă în desfăşurare, nu putem să dăm explicaţii parţiale înainte de finalizarea ei".

Horaţiu Moldovan a mai declarat că l-a întrebat pe managerul spitalului de ce nu a anunţat incidentul, răspunsul fiind că dorit să "declanşeze întâi o anchetă internă". "Am vorbit cu managerul spitalului de mai multe ori pe parcursul acestei perioade, în ultimele zile, a fost participativ în general şi explicaţia pe care mi-a dat-o pentru ce nu a anunţat Direcţia Sanitară a Municipiului Bucureşti, Ministerul Sănătăţii şi ANMCS-ul, acesta fiind un eveniment santinelă care trebuia raportat, a fost că a dorit să declanşeze întâi ancheta internă managerială în cadrul Spitalului Floreasca, pentru a avea date mai complete pe care să le comunice", a mai spus secretarul de stat, potrivit Agerpres.

Oficialul a precizat că în spitalele din România "protocoalele de anunţare a accidentelor" sunt respectate. "Eu, de când sunt la Ministerul Sănătăţii, primesc rapoarte aproape zilnic despre evenimente care se întâmplă în toată ţara", a afirmat Moldovan. Întrebat în ce stare se afla aparatul cu care trebuia să se facă intervenţia, secretarul de stat a explicat că acesta era "un aparat nou, într-o stare perfectă de funcţionare". "Am solicitat Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii să studieze aparatul, dar atât cât l-am văzut noi, Corpul de control al ministerului, e un aparat nou, în stare normală de funcţionare", a mai spus Moldovan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel