Ibuprofen, testat ca posibil tratament pentru COVID-19

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Pastilă. Foto. Pexels
Pastilă. Foto. Pexels

Deși în urmă cu trei luni ministrul francez al Sănătății susținea că e periculos să iei ibuprofen dacă ai simptome ușoare de infecție cu coronavirus, acum britanicii îl testează în tratamentul persoanelor care au dezvoltat COVID-19. 

În Anglia se desfășoară un studiu pentru a vedea dacă administrarea de ibuprofen poate ajuta pacienții internați care sunt infectați cu coronavirus și sunt bolnavi de COVID-19. Echipa care reunește cercetători de la Spitalele Guy și St Thomas din Londra și de la King’s College consideră că medicamentul, care este un antiinflamator, precum și un calmant, ar putea trata dificultățile de respirație.

Ei speră că tratamentul, care este și ieftin, va ameliora starea pacienților internați astfel încât aceștia să nu ajungă să aibă nevoie de ventilație. În cadrul procesului, numit Liberat, jumătate dintre pacienți vor primi ibuprofen pe lângă tratamentul standard.

Studiul va folosi o formulare specială de ibuprofen, nu pastilele pe care le găsim la farmacie. Acest tip de ibuprofen care este o capsulă lipidică este administrată deja pentru afecțiuni precum artrita. Studiile pe animale sugerează că medicamentul ar putea trata sindromul de detresă respiratorie acută - una dintre complicațiile severe ale COVID-19.

Citește și: Prof dr Dumitru Lupuleasa: să nu picăm în plasa știrilor false; Ibuprofenul este o opțiune terapeutică

Prof Mitul Mehta, unul dintre cercetătorii din echipa de la King’s College London, a declarat, pentru BBC, că „trebuie să facem un studiu pentru a arăta că dovezile chiar se potrivesc cu realitatea așteptărilor noastre”.

La începutul pandemiei, ministrul francez al sănătății, Oliver Veran, a spus că administrarea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ar putea agrava infecția și i-a sfătuit pe pacienții care au simptome ușoare să ia paracetamol în schimb.

O analiză a Comisiei privind medicamentele umane a concluzionat rapid că, la fel ca paracetamolul, și ibuprofenul era sigur de administrat la simptome ușoare de coronavirus. Ambele pot reduce temperatura și pot ameliora simptomele asemănătoare cu cele ale gripei.

Pentru simptomele ușoare de coronavirus, experții NHS (sistemul de asistență medicală din Marea Britanie) recomandă oamenilor să încerce mai întâi paracetamolul, deoarece are mai puține efecte secundare decât ibuprofenul, și este alegerea mai sigură pentru majoritatea oamenilor. Nu trebuie să luați ibuprofen dacă aveți ulcer la stomac, de exemplu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel