Ibuprofenul, dăunător sau nu în infecția cu noul coronavirus: explicațiile unui medic

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Ibuprofenul s-a spus că ar agrava starea celor care s-au infectat cu noul coronavirus. Apoi știrea a fost dezmințită, însă deja isteria s-a creat. Un medic pediatru explică dacă e bine sau nu să-l dăm copiilor în această perioadă.

Știrea că ibuprofenul ar putea agrava starea cauzată de infecția cu noul coronavirus a făcut înconjurul lumii în timp record. Însă dezmințirea acestei știri nu a circulat la fel de repede.

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat, pe pagina lui de socializare, cât de controversată a fost această informație și cât de ușor putem fi dezinformați. Iată ce a scris el:   

„Unul din cele mai ciudate efecte, pentru mine, ale infodemiei COVID-19 este viteza apariției schimbarilor privind poziția OFICIALĂ.

Acum câteva zile a apărut știrea ca Ibuprofenul/nurofenul AR PUTEA agrava severitatea bolii respiratorii la pacienții COVID-19. Informația a fost atribuită ministrului sănatății din Franța, d-nul Olivier Véran, ce a postat, pe 15 martie, o avertizare pe Twitter.

O zi mai târziu s-a afirmat in presă că hackerii au atacat contul Excelenței sale și că informația e falsă.

Încă o zi mai târziu autoritațile de sănătate publică din Franța (care în general au privit cu rezerve rolul nurofen/ibuprofen în bolile acute febrile, ȘI ÎNAINTE de pandemia COVID-19) revin cu un comunicat oficial și confirmă avertizarea ministrului Véran.

Alte 24 ore mai târziu Organizația Mondială a Sănătății emite un comunicat (pe 18 martie) în care apare o formulare cel puțin nefericită, cu 2 negații în ea : "The WHO is not recommending against the use of ibuprofen to treat fever in COVID cases." - adica OMS nu face recomandări împotriva folosirii ibuprofen în cazuri COVID-19 cu febra.
World Health Organization (WHO). Could ibuprofen worsen disease for people with COVID19?: twitter.com/WHO/status/1240409217997189128

Ce să ințelegem, din TOATE astea?

1. Că ÎN GENERAL copiii fac o boală puțin severă în cazul infectării cu SARS-CoV2.

2. Dacă febra este foarte mare și/sau produce suferință acută ce afectează calitatea vieții (copilul are dureri, nu se poate odihni sau juca, este agitat și extrem de "mârâit" etc) ATUNCI trebuie să scădem febra!

3. Pentru scaderea febrei putem folosi, la orice vârstă, baia hipotermizantă sau impachetările cu apă călduță.

4. La copiii cu vârsta peste 6 luni (zice Societatea Canadiana de Pediatrie) se pot utiliza atât paracetamol cât și ibuprofen/nurofen în cazul febrei apărute la COVID-19 https://www.cps.ca/…/can-nsaids-be-used-in-children-when-co…

MORALA - Epidemia de Informații, în era COVID-19, așa-numita INFODEMIE, este o realitate. Ce știam ieri ar putea să se schimbe astăzi. Înainte de a afirma, cu tărie, CEVA mai verificați odată noutățile.

Este vremea să ascultăm de experți și nu de postări anonime sub titluri bombastice de genul "Șoc si Groază" sau amuzante...

Dragi părinți, în aceste zile, puteți folosi nurofen/ibuprofen EXACT la fel ca înainte de pandemie, la un copil febril ce are și altă suferință.

Daca are doar febră, nu e nevoie decât de hidratare și de o aerisire bună a camerei.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel