Ieșirea în aer liber, efecte surprinzătoare. Reduce medicația pentru insomnie și anxietate

Sonia Baciu |
Data publicării:
iesirea in aer liber. FOTO: Freepik @pvproductions
iesirea in aer liber. FOTO: Freepik @pvproductions

Ieșirea în aer liber are efecte surprinzătoare asupra sănătății mintale. Ce alte beneficii mai are plimbarea în natură.

Petrecerea timpului în aer liber, precum parcuri sau grădini, poate avea un efect surprinzător asupra sănătății, arată un studiu realizat în Finlanda, țara cu cei mai fericiți oameni, potrivit World Happiness Report.

Vezi și: Românii, printre cei mai fericiți oameni din lume?! De ce raportul WHR e un semnal de alarmă și de ce suntem, de fapt, un "popor profund nefericit". Leca: Tristețea va crește!

Cel mai recent studiu efectuat de cercetătorii finlandezi a arătat că plimbările și petrecerea timpului în spațiile verzi a fost asociat cu o scădere a nevoii de medicație eliberată pe baza de prescripție medicală, pentru afecțiuni precum anxietatea, insomnia, depresia, hipertensiunea arterială și astmul, notează Science Alert.

Potrivit cercetătorilor, nu este de ajuns să admirați peisajele de pe fereastră, în cazul în care aveți această posibilitate, diferența fiind făcută de ieșirea propriu-zisă în aer liber și de timpul petrecut acolo.

La acest studiu, realizat de Institutul Finlandez de pentru Sănătate și Bunăstare, Universitatea Tampere și Universitatea de Est, au participat aproximativ 6.000 de locuitori din Helsinki, persoane care utilizau medicamente pentru tulburările psiho-emoționale, pentru tensiune crescută, respectiv pentru afecțiuni respiratorii.

”Se crede că expunerea la medii naturale este benefică pentru sănătatea umană, dar dovezile sunt inconsistente”, au scris autorii studiului.

Rezultate spectaculoase

În cadrul studiului, participanții au fost chestionați cu privire la medicamentele pe care le utilizau, dar și cu numărul de priveliști pe care le puteau admira din confortul casei, precum și cu frecvența cu care își petreceau timpul în respectivele zone, cunoscute ca spații verzi  și albastre (pădure - deal și mare - lac), datorită poziționării naturale.

Astfel, persoanele care au avut 3 sau 4 ieșiri pe săptămână au fost asociate cu șanse cu 33% mai mici de a utiliza medicamente pentru tulburările psihoemoționale, cu 36% mai mici pe cele pentru scăderea tensiunii, respectiv cu 26% mai mici pentru astm, comparativ cu cei care ieșeau o singură dată pe săptămână.

În cazul celor care ieșeau de cel puțin 5 ori pe săptămână, cele mai bune cifre erau în legătură cu medicamentele pentru scăderea tensiunii, unde s-au înregistrat șanse cu 41% mai mici, în comparație cu cei cu o singură ieșire. În același timp, aceștia au fost asociați cu șanse de 22% mai mici în privința medicamentelor pentru sănătatea mintală, respectiv 24% mai mici pentru tratarea astmului.

”Această constatare este în concordanță cu dovezile provizorii care subliniază importanța utilizării efective a spațiului verde în legătură cu sănătatea mintală și sugerează că același lucru este valabil și pentru alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi astmul și hipertensiunea”, mai susțin cercetătorii.

Deși datele nu sunt suficiente pentru a demonstra cauza și efectul, o stare de bine oferă mai multă motivație și mai multe oportunități pentru a ieși la plimbare.

Totodată, mai spun cercetătorii, studiul arată că doar admirarea peisajelor nu au același efect cu ieșirea și plimbarea în aer liber.

”Dovezile științifice tot mai numeroase care susțin beneficiile pentru sănătate ale expunerii la natură vor crește probabil oferta de spații verzi de înaltă calitate în mediile urbane și vor promova utilizarea activă a acestora.

Aceasta ar putea fi o modalitate de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea în orașe”, au mai scris cercetătorii.

Sedentarismul are un impact major asupra stării de sănătate, fiind cauza obezității, care este factor de risc pentru bolile de inimă, diabetul zaharat și diverse tipuri de cancer.

Activitatea care vă îmbunătățește sănătatea inimii și vă binedispune. Sunt suficiente 20 de minute pe zi

Plimbarea este una dintre cele mai la îndemână moduri de a ne face numărul de pași, așa cum ne recomandă specialiști. Însă locul pe care îl alegem pentru această activitate poate avea efecte pozitive.

Mersul pe jos în ”spații albastre”, în zone cu apă, cum ar fi plaja sau în apropierea unui râu, lac sau fântână, poate avea un efect pozitiv asupra bunăstării și stării de spirit a oamenilor, arată un studiu condus de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, citat de Theravive.

Activitatea cu beneficii pentru inimă

La studiul, publicat în Environmental Research, au participat 59 de persoane care lucrează în birou, iar aceștia au fost repartizați în mod aleatoriu la un mediu diferit, adică spațiu albastru, spațiu urban și un loc de control, în 4 zile din fiecare săptămână, pe parcursul a trei săptămâni.

Timp de 20 de minute pe zi, aceștia fie s-au plimbat de-a lungul unui spațiul albastru ori a unuia urban, fie s-au odihnit la locul de control. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Mercur retrograd: cum îți afectează sănătatea, cum scapi de efectele sale. Simulescu: Nu sunt recomandate analizele medicale. Dr. Google va da cele mai grave boli

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel