Impactul bacteriei Salmonella asupra sănătății. Ce trebuie să faci să te protejezi
Infecția cu Salmonella reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică, fiind asociată cu alimentele contaminate și nu numai.
Salmonella, un tip de bacterie cu peste 2.500 de subtipuri, poate provoca diaree la om. Unele se găsesc la animale, dar pot infecta și oamenii, mai puțin de 100 de tulpini fiind susceptibile de a infecta oamenii.
Bacteria Salmonella provoacă diverse boli, inclusiv febra tifoidă și gastroenterita. Majoritatea persoanelor se recuperează fără tratament, dar unele necesită îngrijiri medicale.
Simptome
Infecțiile cu Salmonella provoacă de obicei simptome precum diaree, crampe stomacale, dureri abdominale, febră, greață și vărsături. Unele tulpini pot infecta urina, sângele, oasele, articulațiile și sistemul nervos, ducând la complicații grave.
Poate apărea, de asemenea, artrita reactivă, o durere articulară care poate dura luni sau ani de zile, putând duce la o artrită cronică.
Cauze
Bacteria Salmonella se găsește în intestinele păsărilor, animalelor și oamenilor, iar cele mai multe infecții apar după ce se consumă alimente contaminate sau apă potabilă. Contaminarea poate avea loc în timpul procesării, al manipulării cărnii crude și al atingerii altor alimente fără a se spăla pe mâini.
Ouăle necoapte de la păsări pot conține, de asemenea, Salmonella, ceea ce duce la 79.000 de îmbolnăviri de origine alimentară anual în SUA. Gătitul ouălor poate reduce riscul, dar unele sosuri populare pot conține ouă crude.
Apa contaminată sau spălarea plantelor de fructe sau legume poate duce, de asemenea, la infectarea cu Salmonella. Lipsa de igienă, cum ar fi nepăstrarea suprafețelor de bucătărie curate și ne-spălarea mâinilor, poate duce, de asemenea, la contaminare și infectare.
Reptilele și amfibienii de companie poartă Salmonella în intestinele lor fără a se îmbolnăvi, dar se pot răspândi rapid pe piele și pe suprafețele de contact. Oamenii nu ar trebui să țină reptilele de companie în interior dacă există copii sub 5 ani, femei însărcinate, persoane în vârstă sau persoane cu un sistem imunitar slăbit. Din 1975, FDA a interzis vânzarea și distribuirea broaștelor țestoase mici din cauza riscului de infectare cu Salmonella.
Factori de risc
Infecțiile cu Salmonella sunt mai frecvente vara și prezintă riscuri mai mari pentru copii, persoanele în vârstă, persoanele cu un sistem imunitar slăbit și femeile însărcinate. Îngrijitorii ar trebui să evite manipularea reptilelor, a puilor și a păsărilor din cauza riscurilor de infecție.
Femeile însărcinate pot suferi deshidratare și deficit de nutrienți, ceea ce poate dăuna atât mamei, cât și copilului. În aproximativ 4% din cazuri, bacteria se răspândește în sânge, ducând la septicemie intrauterină, o afecțiune care poate pune în pericol viața, potrivit MedicalNewsToday.
Tratament
Un medic poate examina simptomele, problemele de sănătate în curs de desfășurare, schimbările de dietă, contactul cu animalele de companie și călătoriile recente pentru gastroenterită. Diareea și vărsăturile sunt semne comune, iar testele de sânge și de scaun pot ajuta la identificarea cauzei infecției.
Gastroenterita indusă de Salmonella dispare de obicei fără tratament după 4-7 zile. Tratamentele pot include lichide, medicamente antimotilitare și antibiotice în cazul simptomelor severe sau dacă bacteriile pătrund în fluxul sanguin. Cu toate acestea, este posibil ca medicii să nu prescrie întotdeauna antibiotice din cauza rezistenței la antibiotice, ceea ce crește riscul de reapariție a infecției.
Metode de prevenție
O igienă bună este esențială pentru prevenirea infecției cu Salmonella. Spălarea mâinilor este esențială, în special înainte de a pregăti sau de a mânca alimente, de a folosi baia, de a schimba scutecele unui copil, de a atinge animalele de companie și de a face grădinărit.
Manipularea alimentelor ar trebui să se facă separat, alimentele gătite și cele crude fiind ținute separat. Este esențială spălarea fructelor și legumelor crude înainte de a le mânca. Gătirea alimentelor, în special a cărnii și a ouălor, este crucială.
Ustensilele și suprafețele de lucru curate sunt esențiale. Apa netratată nu este recomandată. Salmonella poate trăi pentru diferite perioade de timp în diferite alimente, cum ar fi biscuiții și biscuiții pentru sandvișuri. Siguranța ouălor este crucială, ouăle refrigerate fiind păstrate la o temperatură de cel mult 4°C, iar ouăle crăpate sau murdare trebuie aruncate.
FDA cere ca pe cutiile de ouă netratate să fie afișat un avertisment. Reptilele de companie nu ar trebui să fie ținute în gospodării cu persoane în vârstă, femei însărcinate, copii foarte mici sau sisteme imunitare slăbite.
Pentru a preveni răspândirea infecției cu Salmonella, spală hainele, lenjeria de pat și prosoapele în mașina de spălat la cea mai înaltă temperatură posibilă și curăță temeinic scaunele de toaletă, vasele de toaletă și mânerele din baie cu detergent și apă caldă, urmate de un dezinfectant de uz casnic.
Acestea fiind spuse, salmonella este o bacterie comună care provoacă diaree și care poate fi contractată prin contactul cu reptilele de companie sau prin apă sau alimente contaminate. Depozitarea și gătitul adecvat al alimentelor sunt esențiale. Simptomele dispar, de obicei, fără tratament, dar dacă complicațiile sau simptomele persistă, sunt necesare îngrijiri medicale.
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
-
Ceața mentală, o consecință pe termen lung a long COVID
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Impactul ascuns al pandemiei. COVID-19 și schimbările dramatice în mortalitate
Un nou virus gripal de origine animală ar putea declanșa următoarea pandemie. Medicii, în alertă
Rezistența la antibiotice se extinde rapid. Una din șase infecții bacteriene este deja rezistentă, avertizează OMS
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
Câini morți după infectarea cu o nouă bacterie de la căpușe. Riscul pentru oameni crește
EXCLUSIV Sezonul de gripă 2025-2026 începe mai devreme. Vaccinarea, esențială
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat
Frigiderul, incubator pentru bacterii. Care este temperatura corectă la care trebuie setat frigiderul.
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
Supraviețuitorii cancerului, condamnați la un risc uriaș de forme severe de COVID
Mâncarea umedă pentru pisici, plină de microbi, E.coli, Salmonella: Îmbolnăvește toată familia!
Nimbus, noua tulpină a COVID, simptome neobișnuite
Varianta COVID care înspăimântă experții. Care este simptomul principal. E groaznic. Se pregătesc noi vaccinuri pentru tulpina Nimbus.
Modele matematice vs. realitate clinică. Ce ne-a învățat pandemia de COVID
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
Pisicile, un pericol ascuns pentru creier
EXCLUSIV Lepra: Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț clarifică riscurile
Candidozyma auris, ciuperca rezistentă la medicamente, se răspândește rapid în Europa
Milioane de persoane ar putea avea Long-COVID. De ce nu pot fi diagnosticate
Boala pe care o ai și nu știi. E o complicație a COVID.
EXCLUSIV Meningita: diagnostic, tratament și prevenție. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Trei semne. Foarte ușor de reținut
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
